Σε θάνατο τρεις ισλαμιστές στο Πακιστάν

Σε θάνατο τρεις ισλαμιστές στο Πακιστάν

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ. Πακιστανικό δικαστήριο καταδίκασε σε θάνατο τρεις ισλαμιστές οι οποίοι κρίθηκαν ένοχοι για βομβιστική επίθεση τον Μάιο του 2002, στην οποία έχασαν τη ζωή τους 11 μηχανικοί του γαλλικού ναυτικού. O Αζίφ Ζαχίρ και ο Μοχάμεντ Μπασίρ ήταν, σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, ανάμεσα στους επτά ισλαμιστές που σχεδίασαν την επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο το οποίο ανατινάχθηκε έξω από το ξενοδοχείο «Σέρατον» στο Καράτσι. Οι δύο Πακιστανοί φέρεται ότι ανήκουν στις ισλαμικές οργανώσεις Χαρκάτ Τζιχάντ ουλ-Ισλάμ και Χαρκατούλ Μουτζαχεντίν. O τρίτος ισλαμιστής, ο Μοχάμεντ Σοχάιλ, ο οποίος φέρεται ως εγκέφαλος της επίθεσης, καταδικάστηκε ερήμην. Για το Πακιστάν, πάντως, το πρωτεύον ζήτημα δεν είναι η καταδίκη των φανατικών ισλαμιστών αλλά η εξομάλυνση των σχέσεων με την Ινδία. Το Σάββατο, από επίθεση αγνώστων σε στρατόπεδο κοντά στην πρωτεύουσα Τζαμού του Κασμίρ, έχασαν τη ζωή τους 12 στρατιώτες αλλά και οι δύο άνδρες που τους επιτέθηκαν. Πρόκειται για τη φονικότερη επίθεση μετά την επίσκεψη του Ινδού πρωθυπουργού Ατάλ Μπεχαρί Βατζπαγί στο Πακιστάν, τον περασμένο Απρίλιο, με σκοπό την αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ των δύο χωρών. Σύμφωνα με Ινδούς αξιωματούχους, το πιο πρόφατο περιστατικό βίας κατεγράφη τη Δευτέρα, όταν δύο Ινδοί στρατιωτικοί και δύο συνοριακοί φρουροί σκοτώθηκαν σε ανταλλαγή πυροβολισμών στην περιοχή του νοτίου Κασμίρ, την οποία ελέγχει η Ινδία.

Υποβαθμίζουν τα γεγονότα

Ωστόσο και το Ισλαμαμπάντ και το Νέο Δελχί προσπάθησαν να υποβαθμίσουν τα γεγονότα, σε μια προσπάθεια να αφήσουν πίσω τις διαμάχες του παρελθόντος, τις οποίες πυροδοτεί κυρίως η διαφορά για την περιοχή του Κασμίρ. Ενδεικτικές της συμφιλιωτικής στάσης των δύο χωρών είναι οι δηλώσεις του νέου πρέσβη του Πακιστάν στην Ινδία, Αζίζ Αχμέντ Χαν, ο οποίος φθάνοντας στο Καράτσι, δήλωσε ότι ο πάγος μεταξύ των δύο χωρών έχει σπάσει και ότι είναι απόλυτη προτεραιότητα για το Πακιστάν η διευθέτηση της μακροχρόνιας έριδας. Τόνισε ωστόσο ότι αν σημειωθούν και άλλες επιθέσεις όπως αυτές του Σαββατοκύριακου, τότε θα υπάρξουν προβλήματα. Το Νέο Δελχί, πρόσθεσε, οφείλει να κατανοήσει ότι το Πακιστάν δεν μπορεί να θέσει υπό τον έλεγχό του όλα τα ανατρεπτικά στοιχεία που υποσκάπτουν τις προσπάθειες για την ειρήνευση. Την άποψη αυτή συμμερίστηκε και ο Ινδός υφυπουργός Εσωτερικών I. Ντ. Σουάμι, ο οποίος δήλωσε ότι η επίθεση ήταν έργο ορισμένων στοιχείων στο τμήμα του Κασμίρ που ελέγχεται από το Πακιστάν και τα οποία σαμποτάρουν την ειρηνευτική διαδικασία. Σε μια άλλη εξέλιξη, ο πρόεδρος του Πακιστάν Περβέζ Μουσάραφ ζήτησε από τους Πακιστανούς να εξετάσουν το ενδεχόμενο της αναγνώρισης του Ισραήλ σε περίπτωση που ευοδωθεί η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή. Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Geo-TV ο Μουσάραφ δήλωσε ότι το Πακιστάν δεν πρέπει να είναι πιο παλαιστινιακό από τους Παλαιστινίους. Υπενθυμίζεται ότι το Πακιστάν δεν έχει διπλωματικές σχεσεις με το Ισραήλ και ότι απαγορεύεται στους πολίτες του να ταξιδέψουν στη χώρα αυτή. Πιθανή αλλαγή πολιτικής του Ισλαμαμπάντ προς την κατεύθυνση αναγνώρισης του Ισραήλ αναμένεται ότι θα πυροδοτήσει οξείες αντιδράσεις από τα κόμματα των σκληροπυρηνικών Ισλαμιστών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή