Το Ιράν λέει «όχι» στις επιθεωρήσεις για τα πυρηνικά

Το Ιράν λέει «όχι» στις επιθεωρήσεις για τα πυρηνικά

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

TEXEPANH. Αδιάλλακτη έναντι των διεθνών πιέσεων για επιθεωρήσεις του ύποπτου πυρηνικού προγράμματος του Ιράν εμφανίζεται η σκληροπυρηνική θρησκευτική ηγεσία της χώρας, παρά τις προειδοποιήσεις του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών Τζακ Στρο, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Τεχεράνη -την τέταρτη κατά σειρά τους τελευταίους 19 μήνες- ότι κινδυνεύει με βαριές οικονομικές συνέπειες, αν δεν συμμορφωθεί με τα αιτήματα της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA). O Στρο κάλεσε την ισλαμική δημοκρατία να υπογράψει άνευ όρων ένα συμπληρωματικό πρωτόκολλο στη Συνθήκη Μη Διάδοσης των Πυρηνικών, που θα επιτρέπει στην υπηρεσία να διενεργεί αιφνιδιαστικούς ελέγχους στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών απείλησε πως ενώ η χώρα του πρωτοστάτησε στην ενίσχυση των εμπορικών δεσμών με το Ιράν, η σύσφιγξη αυτή εξαρτάται από τη συνεργασία της ηγεσίας στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και το σεβασμό των όρων, που απορρέουν από τη Συνθήκη Μη Διάδοσης. Ωστόσο, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη συνάντηση των δύο ανδρών, ο Ιρανός ομολογός του Καμάλ Χαραζί αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι θα δοθεί στην IAEA εν λευκώ εξουσιοδότηση για τους ελέγχους της, εκτός αν η διεθνής κοινότητα προβεί νωρίτερα σε παραχωρήσεις έναντι του Ιράν. Παράλληλα, κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι χρησιμοποιούν δύο μέτρα και δύο σταθμά έναντι της Τεχεράνης, αφού την καλούν να υπογράψει νέες δεσμεύσεις. «Για να το πράξουμε, πρέπει να γνωρίζουμε τις επιπτώσεις. Το Ιράν διαμαρτύρεται πως οι υπόλοιπες χώρες, που έχουν υπογράψει τη Συνθήκη αρνούνται να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους στον τομέα της μεταφοράς ειρηνικής πυρηνικής τεχνολογίας. Αντίθετα, με εξαίρεση τη Ρωσία, οι υπόλοιπες χώρες μπλοκάρουν τη μεταφορά πυρηνικής τεχνολογίας στο Ιράν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών. Προς επίρρωσιν της στενής ιρανορωσικής συνεργασίας στον τομέα, ο επικεφαλής του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν συναντήθηκε χθες με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Ιγκόρ Ιβανόφ εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων για τη συμμαχία αυτή.

Και η Ιαπωνία στο παιχνίδι

Στο παιχνίδι της ενεργειακής διείσδυσης στο Ιράν εισήλθε όμως και η Ιαπωνία, η οποία εποφθαλμιά μία πετρελαϊκή συμφωνία με την Τεχεράνη, που θα μπορούσε να πλήξει σοβαρά τις σχέσεις Ουάσιγκτον – Τόκιο. H συμφωνία είναι αξίας 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων και θα δώσει στην Ιαπωνία, που διψά για τέτοιου είδους ενεργειακές διεξόδους, τη δυνατότητα να εκμεταλλευθεί τη μεγαλύτερη πετρελαιοπηγή του Ιράν. Σύμφωνα με δηλώσεις Ιαπώνων αξιωματούχων, μία κοινοπραξία τριών ιαπωνικών εταιρειών διαπραγματεύεται τη σύναψη της συμφωνίας με Ιρανούς αξιωματούχους εδώ και δύο χρόνια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή