O ισραηλινός στρατός φεύγει από τη Γάζα

O ισραηλινός στρατός φεύγει από τη Γάζα

3' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ. Παρά τη μουδιασμένη αντίδραση της Ουάσιγκτον και την παγερή υποδοχή που επιφύλαξε η ισραηλινή κυβέρνηση στην επισημοποίηση της συμφωνίας για την κατάπαυση του πυρός που κήρυξαν οι τρεις μεγαλύτερες παλαιστινιακές παραστρατιωτικές οργανώσεις, η διακοπή της ένοπλης Ιντιφάντα αναζωπύρωσε τις ελπίδες ειρήνευσης στη Μέση Ανατολή.

Ελεύθερη μετακίνηση

Τη στιγμή που οι διπλωματικές διεργασίες συνεχίζονται με πυρετώδεις ρυθμούς κι ενώ εντείνονται οι πιέσεις προς την παλαιστινιακή ηγεσία για τον αφοπλισμό των παραστρατιωτικών, τα ευεργετικά αποτελέσματα της εκεχειρίας έγιναν αμέσως αισθητά με την αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από το μεγαλύτερο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας. Χθες τα ξημερώματα, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της κατάπαυσης του πυρός από πλευράς της Χαμάς, της ισλαμικής Τζιχάντ και της Φατάχ, ο ισραηλινός στρατός ξεκίνησε τη διαδικασία αποχώρησής του από τη Λωρίδα της Γάζας και τη σταδιακή παράδοση του ελέγχου στην Παλαιστινιακή Αρχή. Επιπλέον και υπό το βάρος των πιέσεων της Ουάσιγκτον, η ισραηλινή κυβέρνηση διέταξε τη διάλυση των σημείων ελέγχου στις οδικές αρτηρίες που συνδέουν την περιοχή με το Ισραήλ, επιτρέποντας την ελεύθερη μετακίνηση των Παλαιστινίων για πρώτη φορά την τελευταία τριετία. Ηδη από χθες το πρωί, οι παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας, παρατάχθηκαν κατά μήκος των συνόρων της Λωρίδας της Γάζας με την ισραηλινή περιφέρεια, ανακαταλαμβάνοντας τις θέσεις που κατείχαν πριν από τις 28 Σεπτεμβρίου του 2000. Σύμφωνα, επίσης, με παλαιστινιακές πηγές, οι Ισραηλινοί συμφώνησαν να αποχωρήσουν και από το νότιο τμήμα της Δυτικής Οχθης. «O ισραηλινός στρατός», δήλωσε ανώτατος αξιωματούχος της Παλαιστινιακής Αρχής που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, «θα αποσυρθεί από τη Βηθλεέμ, την Μπέιτ Σαχούρ, την Μπέιτ Τζαλά και την Αλ Καντέρ την Τετάρτη». Σε αντίθεση, πάντως, με τους πανηγυρισμούς που είχαν ακολουθήσει την αποχώρηση των Ισραηλινών το 1994 στο πλαίσιο της συμφωνίας του Οσλο, η χθεσινή εξέλιξη δεν έγινε δεκτή με ενθουσιασμό, αλλά με συγκρατημένη αισιοδοξία, δεδομένου ότι εμπειρίες του παρελθόντος καθιστούν τόσο την παλαιστινιακή όσο και την ισραηλινή κοινή γνώμη ιδιαίτερα επιφυλακτικές.

Σκεπτικισμός των Ισραηλινών

Οπως είχε διαφανεί τις προηγούμενες ημέρες, η ισραηλινή κυβέρνηση υποδέχθηκε με σκεπτικισμό την κήρυξη της εκεχειρίας και επανέλαβε το αίτημά της για εξάρθρωση των παραστρατιωτικών οργανώσεων. «Δεν αποτελούμε τμήμα της συμφωνίας για την κατάπαυση του πυρός», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Σιλβάν Σαλόμ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση Σαρόν δεν έχει δεσμευθεί ότι θα διακόψει την επιθετική τακτική της εναντίον των παραστρατιωτικών. Το κείμενο της συμφωνίας για την τρίμηνη κατάπαυση του πυρός που υπέγραψαν η Χαμάς και η ισλαμική Τζιχάντ αναφέρει ότι «βασική προϋπόθεση» για τη διακοπή της δράσης τους αποτελεί ο τερματισμός «κάθε μορφής επιθετικότητας» από πλευράς του Ισραήλ. «Δεν δίνουμε την παραμικρή αξία στη συμφωνία», τόνισε ο κ. Σαλόμ, ο οποίος επανέλαβε ότι «στο πλαίσιο της εφαρμογής του προσχεδίου, η παλαιστινιακή ηγεσία οφείλει να προχωρήσει στον αφοπλισμό των τρομοκρατών».

Νεκρός ένας Βούλγαρος εργάτης

Προς στιγμήν, οι φόβοι φάνηκαν να επαληθεύονται, όταν οι Μάρτυρες του Αλ Ακτσά πυροβόλησαν κατά εβραϊκού οχήματος και σκότωσαν Βούλγαρο εργάτη, αλλά λίγο αργότερα, η ίδια η οργάνωση ανακοίνωσε ότι θα σεβασθεί την εκεχειρία.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ υπογράμμισε ότι «οι τρομοκράτες πρέπει να αφοπλιστούν» και επεσήμανε ότι «ο κ. Αμπάς γνωρίζει ότι δεν θα μπορέσει να γίνει πρωθυπουργός ενός δημοκρατικού κράτους όσο οι ένοπλες οργανώσεις παραμένουν ισχυρές». O τελευταίος, πάντως, έπλεξε το εγκώμιο του κ. Αμπάς και κάλεσε τον παλαιστινιακό λαό να «επενδύσει το μέλλον του στα χέρια της νέας ηγεσίας» και να «γυρίσει την πλάτη του στη Χαμάς». O Παλαιστίνιος πρωθυπουργός, ο οποίος αναμένεται να συναντηθεί σήμερα με τον Ισραηλινό ομόλογό του, αποδέχθηκε πρόταση της συμβούλου επί θεμάτων Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Κοντολίσα Ράις να επισκεφθεί τον Λευκό Οίκο τις επόμενες εβδομάδες.

Οι τριάντα τρεις μήνες του αίματος

28 Σεπτεμβρίου 2000. O τότε ηγέτης της ισραηλινής αντιπολίτευσης Αριέλ Σαρόν επισκέπτεται αμφισβητούμενο τέμενος της Ιερουσαλήμ. Εναρξη της ένοπλης Ιντιφάντα.

6 Φεβρουαρίου 2000. O Αριέλ Σαρόν εκλέγεται πρωθυπουργός.

3 Δεκεμβρίου 2001. H κυβέρνηση Σαρόν καταστρέφει το αρχηγείο του Γιασέρ Αραφάτ στη Ραμάλα και διατάζει την απομόνωσή του.

29 Μαρτίου 2002. Επειτα από ένα μήνα διαδοχικών επιθέσεων αυτοκτονίας που κόστισαν τις ζωές 136 Ισραηλινών πολιτών, ο κ. Σαρόν διατάζει την κατάληψη των παλαιστινιακών πόλεων της Δυτικής Οχθης.

30 Απριλίου 2003. O Μαχμούντ Αμπάς διορίζεται πρωθυπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής.

4 Ιουνίου 2003. Στην Ακαμπα, Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι δεσμεύονται στην εφαρμογή του ειρηνευτικού προσχεδίου.

29 Ιουνίου 2003. H Φατάχ ανακοινώνει εξάμηνη εκεχειρία, ενώ η Χαμάς και η Ισλαμική Τζιχάντ κηρύσσουν τρίμηνη διακοπή της δράσης τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή