Χονγκ Κονγκ: λαϊκή οργή εναντίον της κινεζικής ηγεσίας

Χονγκ Κονγκ: λαϊκή οργή εναντίον της κινεζικής ηγεσίας

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ. Τουλάχιστον 200.000 διαδηλωτές κατέκλυσαν, χθες, το κέντρο του Χονγκ Κονγκ, εκφράζοντας οργή για τις επιπτώσεις της κινεζικής διακυβέρνησης στην πρώην βρετανική αποικία, έξι χρόνια ακριβώς μετά την επιστροφή στην κυριαρχία του Πεκίνου.

Περισσεύει η δυσαρέσκεια

Η έκτη επέτειος της ιστορικής αλλαγής βρήκε τους κατοίκους του Χονγκ Κονγκ σε κατάσταση βαθιάς απελπισίας για την έως τώρα πολιτική της τοπικής διοίκησης και κυρίως για το δρομολογούμενο νομοσχέδιο που περιορίζει τις θεμελιώδεις ελευθερίες του ατόμου στο πλαίσιο των «μέτρων εθνικής ασφαλείας» της κινεζικής ηγεσίας. Οι διοργανωτές είχαν προβλέψει τη συμμετοχή περίπου 100.000 ατόμων αλλά ο αριθμός των διαδηλωτών ήταν διπλάσιος, γεγονός που προδίδει πολύ μεγαλύτερη δυσαρέσκεια, ανάλογη αυτής που οδήγησε στη σφαγή στην πλατεία Τιεν Αν Μεν του Πεκίνου, το 1989, σύμφωνα με σχόλια διεθνών αναλυτών. H ογκώδης πορεία στο Χονγκ Κονγκ δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα στον Κινέζο πρόεδρο Χιου Γιντάο, ο οποίος δίνει πραγματική μάχη για να εδραιώσει τη θέση του, βαλλόμενος καθημερινά από τις δολοπλοκίες των οπαδών του προκατόχου του, Ζιάνγκ Ζεμίν.

Οι μαζικές απολύσεις αξιωματούχων, που είχαν διοριστεί από τον Ζιάνγκ αλλά αποπέμφθηκαν ύστερα ως υπεύθυνοι για τους εσφαλμένους χειρισμούς στην κρίση της άτυπης πνευμονίας, έθεσαν τα αντίπαλα στρατόπεδα της πολιτικής ηγεσίας σε τροχιά μόνιμης σύγκρουσης, ενώ τα κοινωνικά προβλήματα διογκώνονται. H διατήρηση της τάξης και η αποφυγή κοινωνικών εκρήξεων προέχει πάντα για την κινεζική κυβέρνηση, εξ ου και το επίμαχο νομοσχέδιο για τον περιορισμό των ελευθεριών, που προκαλεί άνευ προηγουμένου λαϊκή διαμαρτυρία στο Χονγκ Κονγκ. Φορώντας μπλουζάκια με το σύνθημα «είμαστε κουρασμένοι, οργισμένοι, επιτέλους παραιτηθείτε», οι διαδηλωτές αξίωσαν την αποχώρηση του τοπικού διοικητή, Τουνγκ Τσι-χουά. «Για το καλό του Χονγκ Κονγκ, για χάρη της ελευθερίας, να αποσυρθεί το άρθρο 23» ήταν το βασικό αίτημά τους.

Περιορισμός ελευθεριών

Το άρθρο προβλέπει περιορισμούς στην ελευθερία της έκφρασης και στη ροή των πληροφοριών, ανατρέποντας ουσιαστικά την πολιτική «μία χώρα-δύο συστήματα», με βάση την οποία το Χονγκ Κονγκ επέστρεψε στην κινεζική κυριαρχία την 1η Ιουλίου του 1997. Παρότι ο πρωθυπουργός Βεν Ζιαμπάο υπόσχεται να προστατέψει «όλα τα δικαιώματα και τις ελευθερίες» και να διατηρήσει το καθεστώς αυτονομίας, η υπομονή φαίνεται ότι έχει εξαντληθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή