Ωμές πιέσεις των ΗΠΑ στη Σερβία

Ωμές πιέσεις των ΗΠΑ στη Σερβία

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση έχει φέρει την κυβέρνηση της Σερβίας το αμερικανικό αίτημα για εξαίρεση των Αμερικανών πολιτών από τις συμφωνίες έκδοσης κατηγορουμένων για εγκλήματα πολέμου στο νεοσυσταθέν Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Καθώς το αμερικανικό τελεσίγραφο προς όλες τις χώρες έληγε χθες, η κυβέρνηση του Βελιγραδίου ζήτησε από την Ουάσιγκτον πίστωση χρόνου προκειμένου να αποφασίσει τι στάση θα τηρήσει. O πρόεδρος της Σερβίας, Σβέτοζαρ Μάροβιτς υπογράμμισε ότι «Ουάσιγκτον και Βελιγράδι θα πρέπει να καταλήξουν σε μια λύση η οποία θα λαμβάνει υπόψη της το πραγματικό δίλημμα που αντιμετωπίζει η Σερβία, η οποία προσπαθεί από τη μία να γίνει δεκτή από την E.E., και από την άλλη να τηρήσει τις υποσχέσεις της για στενή συνεργασία με το Διεθνές Δικαστήριο για τα Εγκλήματα Πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία. Οι ΗΠΑ ασκούν αφόρητες πιέσεις ώστε να μη γίνει δεκτή η έκδοση Αμερικανών πολιτών στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, απειλώντας με διακοπή της στρατιωτικής βοήθειας τις χώρες εκείνες που δεν θα κάνουν δεκτό το αίτημά τους.

Πιέσεις και διλήμματα

Η Σερβία και το Μαυροβούνιο είναι δύο από τις χώρες που αντιμετωπίζουν σοβαρότατο δίλημμα, δεδομένου ότι δεν επιθυμούν να χάσουν την πολύτιμη αμερικανική βοήθεια, ενώ την ίδια στιγμή πιέζονται τόσο από την Ουάσιγκτον όσο και από τη διεθνή κοινότητα να παραδώσουν τους δικούς τους πολίτες που κατηγορούνται για εγκλήματα πολέμου στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. H Σερβία αντιμετωπίζει και το πρόβλημα της συνεργασίας της με την Ευρώπη, η οποία υποστήριξε τη σύσταση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου. Σε περίπτωση που το Βελιγράδι υποκύψει στις αμερικανικές πιέσεις, οι πιθανότητες για πρόωρη ένταξη της Σερβίας στην E.E., κάτι που αποτελεί βασικό στόχο της σημερινής σερβικής κυβέρνησης, θα εξαφανιστούν.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Βιγέστι», ο Σέρβος πρόεδρος δήλωσε ότι «σέβεται απολύτως το αίτημα των ΗΠΑ», πρόσθεσε όμως ότι περαιτέρω διαβουλεύσεις με την Ουάσιγκτον θα πρέπει να οδηγήσουν σε «μία λύση η οποία θα ενισχύσει τη συνεργασία της χώρας μας με τις ΗΠΑ, χωρίς να καταστρέψει την προοπτική ένταξης στην E.E. Μέχρι στιγμή τέσσερις βαλκανικές χώρες, η Ρουμανία, η Βοσνία, η ΠΓΔΜ και η Αλβανία καθώς και 30 άλλες χώρες έχουν συμφωνήσει να υπογράψουν τη διμερή συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή