Θέσεις Μπερλουσκόνι για την E.E. σε εχθρικό κλίμα

Θέσεις Μπερλουσκόνι για την E.E. σε εχθρικό κλίμα

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ. Απάντηση στην ομοβροντία επικριτικών σχολίων του διεθνούς Τύπου επιχείρησε να δώσει χθες ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Φράνκο Φρατίνι κατά την πρώτη του ομιλία στο Ευρωκοινοβούλιο ως πρόεδρος του συμβουλίου υπουργών. Το βάπτισμα του πυρός της ιταλικής προεδρίας αναμένεται σήμερα με την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων από τον πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Εχθρότητα και από την Ευρωβουλή

Καθώς ο Μπερλουσκόνι θα αναπτύσσει τις θέσεις της προεδρίας για την ανοικοδόμηση του Ιράκ, την αναθέρμανση της ευρωπαϊκής οικονομίας και το ευρωπαϊκό Σύνταγμα, αναμένεται να αντιμετωπίσει εχθρότητα μεταξύ ορισμένων μελών του Ευρωκοινοβουλίου. H τάση του Μπερλουσκόνι σε πολλά αμφιλεγόμενα θέματα να υιοθετεί την αμερικανική αντί της κυρίαρχης ευρωπαϊκής άποψης και οι θέσεις που έχει λάβει για τη διεύρυνση της E.E. μέχρι σημείου διάλυσης έχουν δημιουργήσει σοβαρές ανησυχίες για το χειρισμό της προεδρίας. Μπροστά στην πληθώρα αρνητικών σχολίων, η ιταλική αντιπολίτευση υπαινίχθηκε ότι θα στηρίξει τον πρωθυπουργό για να μην αμαυρωθεί η εικόνα της χώρας, όμως η «εκεχειρία» κράτησε μόλις λίγες ώρες. Σε συνέντευξή του στο γαλλικό ραδιόφωνο, ο Μπερλουσκόνι καταφέρθηκε εναντίον της «πολιτικά υποκινούμενης» Δικαιοσύνης υποχρεώνοντας τον πρώην πρωθυπουργό Ντ’ Αλέμα να κάνει λόγο για «φρικτή αρχή».

Εξάλλου, με ενδιαφέρον αναμένεται η συνάντηση του Μπερλουσκόνι με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι την Παρασκευή, στη διάρκεια της οποίας οι δύο άνδρες θα συζητήσουν τις προτεραιότητες της ιταλικής προεδρίας. H αμοιβαία αντιπάθεια που τρέφουν είναι ευρέως γνωστή, ενώ επιβαρυντικός παράγοντας θεωρείται το γεγονός ότι οι δύο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι υπήρξαν πολιτικοί αντίπαλοι στο παρελθόν και θα υπάρξουν και στο μέλλον, όταν ο Ρομάνο Πρόντι επιστρέψει από τις Βρυξέλλες στη Ρώμη. Υπενθυμίζεται πως ο Πρόντι είχε πει κάποτε ότι «μπροστά στον Μπερλουσκόνι, ο Γκέμπελς (ο υπουργός προπαγάνδας του Χίτλερ) ήταν παιδάκι». «Είμαστε προετοιμασμένοι να συνεργαστούμε ήρεμα με τον Μπερλουσκόνι», είπε χθες σύμβουλος του Πρόντι που κράτησε την ανωνυμία του. «Αν όμως μας επιτεθεί, θα αντεπιτεθούμε».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή