Βίζα στους Ρώσους πολίτες επέβαλε χθες η Λιθουανία

Βίζα στους Ρώσους πολίτες επέβαλε χθες η Λιθουανία

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΙΛΝΙΟΥΣ. Τεράστια προβλήματα σε χιλιάδες ανθρώπους, που ταξιδεύουν από τη Ρωσία προς τον ρωσικό θύλακο του Καλίνινγκραντ μέσω Λιθουανίας δημιουργεί η απόφαση του Βίλνιους να επιβάλει για πρώτη φορά βίζα στους Ρώσους πολίτες που εισέρχονται σε λιθουανικό έδαφος. H απόφαση τέθηκε σε ισχύ χθες, με αποτέλεσμα οι λιθουανικές αρχές να εξαναγκάσουν δεκάδες Ρώσους πολίτες να κατέβουν από τα τρένα που τους μετέφεραν προς το Καλίνινγκραντ, προκαλώντας την οργίλη αντίδραση του Κρεμλίνου. Οι συνοριακές αρχές της Λιθουανίας εξανάγκασαν 57 Ρώσους επιβάτες, οι οποίοι επέβαιναν σε τρένο από το Τσέλιαμπινσκ της κεντρικής Ρωσίας, να κατέβουν από το τρένο, καθώς δεν είχαν τα απαραίτητα έγγραφα. H ενέργεια αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση του ειδικού απεσταλμένου του προέδρου Πούτιν στο Καλίνινγκραντ, Σεργκέι Ρογκόζιν, ο οποίος υπογράμμισε ότι «θα πρέπει να καταγγελθούν αυτοί που είναι υπεύθυνοι για το γεγονός ότι 47 Ρώσοι εξαναγκάστηκαν να κατέβουν από το τρένο που τους μετέφερε στο Καλίνινγκραντ». Σύμφωνα με αξιωματούχο των λιθουανικών συνοριακών αρχών, οι ταξιδιώτες που προέρχονται από τη Μόσχα είναι εν γνώσει των νέων μέτρων, κάτι που δεν ισχύει για όσους προέρχονται από απομακρυσμένες περιοχές της Ρωσίας.

Και σε Ουκρανούς και Λευκορώσους

Η Λιθουανία αποφάσισε να επιβάλει βίζα όχι μόνον στους ταξιδιώτες προερχόμενους από τη Ρωσία, αλλά και σε όσους προέρχονται από έξι πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, μεταξύ των οποίων και οι Ουκρανία και Λευκορωσία.

Προβλήματα με τη Μόσχα

Το μέτρο αυτό επηρεάζει κυρίως το Καλίνινγκραντ, το οποίο από το επόμενο χρόνο και την ένταξη της Λιθουανίας και της Πολωνίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, θα βρίσκεται περιτριγυρισμένο απο χώρες της E.E. H απόφαση του Βίλνιους, το οποίο ωστόσο οφείλει να ευθυγραμμιστεί με τα ισχύοντα στην Ευρωπαϊκή Ενωση, έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στις σχέσεις του με τη Μόσχα.

Ωστόσο, τον περασμένο Νοέμβριο η Ρωσία πέτυχε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ενωση, βάσει της οποίας, οι κάτοικοι του Καλίνινγκραντ θα προμηθεύονται ειδικό ταξιδιωτικό έγγραφο, το οποίο θα μπορούν να αποκτούν σε σχετικά χαμηλό κόστος. Λιθουανοί και Ρώσοι βουλευτές συνοδευόμενοι από τους ειδικούς απεσταλμένους Γκεντιμίνας Κιρκίλας και Ντμίτρι Ρογκόσιν, επρόκειτο να ταξιδέψουν από το Καλίνινγκραντ προς το Μινσκ, διασχίζοντας τη Λιθουανία, προκειμένου να διαπιστώσουν την πρακτική εφαρμογή των νέων διατάξεων.

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι η Λιθουανία είναι η μόνη από τις τρεις χώρες της Βαλτικής που επέβαλε βίζες από τις υπόλοιπες πρώην σοβιετικές δημοκρατίες μετά την κήρυξη της ανεξαρτησίας τους από τη Σοβιετική Ενωση, το 1991. H Λετονία και η Εσθονία, επίσης μεταξύ των 10 υπό ένταξη χωρών είχαν επιβάλει βίζες πολύ νωρίτερα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή