Παρελθόν… στο μέλλον, η «δανεική» μητέρα

Παρελθόν… στο μέλλον, η «δανεική» μητέρα

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΑΔΡΙΤΗ. Οι γυναίκες οι οποίες κυοφορούν και γεννούν τα παιδιά στείρων ζευγαριών σπανίως εκδηλώνουν ψυχολογικά προβλήματα την ώρα της παράδοσης του βρέφους ή αργότερα, επιβεβαίωσαν, χθες, Βρετανοί επιστήμονες, αναλύοντας περαιτέρω το πολυσυζητημένο αυτό θέμα, κατά τη διάρκεια της διεθνούς διάσκεψης της Μαδρίτης για την Ανθρώπινη Αναπαραγωγή και την Εμβρυολογία. Στην ίδια διάσκεψη, ωστόσο, Σουηδοί επιστήμονες παρουσίασαν μια πολλά υποσχόμενη εναλλακτική μέθοδο, που δεν αποκλείεται να καταργήσει στο μέλλον τον ρόλο της… δανεικής μητέρας: σε τρία χρόνια από τώρα, όπως λένε, θα γεννηθούν τα πρώτα βρέφη που θα αναπτυχθούν σε μεταμοσχευμένη μήτρα. H σουηδική ερευνητική ομάδα προβλέπει νέες επιτυχίες στη μάχη κατά τη στειρότητας, καθώς τα έως τώρα εργαστηριακά πειράματα σε ποντικούς έδειξαν ότι η τεχνική της μεταμόσχευσης είναι αποτελεσματική.

Πολύπλοκος ο «δανεισμός»

Η μέθοδος του «δανεισμού» της μήτρας των γόνιμων γυναικών σίγουρα δεν είναι απλή και η ψυχολογική κατάσταση της γυναίκας που κυοφορεί το ξένο παιδί αναμφίβολα επιδέχεται ποικίλες αναλύσεις, θετικές και αρνητικές. Οι στατιστικές, ωστόσο, έρχονται να απορρίψουν τους φόβους εκείνων που θεωρούν απάνθρωπη την τεχνική και που εκλαμβάνουν ως φυσική και αναπόφευκτη συνέπεια την εμπλοκή των ενδιαφερομένων μερών σε επώδυνες δικαστικές περιπέτειες αφού γεννηθεί το μωρό.

Τα δικαστήρια, πράγματι, έχουν κληθεί στο παρελθόν να λύσουν τέτοιου είδους διαφορές στη Βρετανία όπως και στις ΗΠΑ, αλλά το ποσοστό των υποθέσεων με δυσάρεστη κατάληξη είναι αμελητέο μπροστά στο ποσοστό των οικογενειών που βρίσκουν τελικά την ευτυχία χάρη στην πολύτιμη προσφορά των γυναικών οι οποίες θέτουν το σώμα τους στην υπηρεσία των άτεκνων ζευγαριών, εξηγεί η δρ Σούζαν Γκολόμποκ, ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Τα αποτελέσματα της πρώτης διεθνούς έρευνας επί του θέματος, που διεξήχθη σε δείγμα 34 γυναικών, ήλθαν να αντικρούσουν την κριτική, όπως τουλάχιστον υποστηρίζει η βρετανική επιστημονική ομάδα. «Ούτε μία από τις μητέρες-υποκατάστατα του δείγματός μας δεν είχε αμφιβολίες για το αν θα παραδώσει ή όχι το μωρό στους επίδοξους γονείς», υπογράμμισε η κ. Γκολόμποκ. Οι περισσότερες από τις δότριες δε ανέπτυξαν καλές σχέσεις με τους γονείς. Μόλις δύο γυναίκες, από τις 34 που συμμετείχαν στην έρευνα, ανέφεραν ότι ένιωσαν άσχημα κάποιες φορές, πολλούς μήνες μετά την παράδοση του βρέφους. Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι λόγοι για τους οποίους οι «δανεικές» μητέρες προχώρησαν στο τόλμημα, όπως τους περιγράφουν οι ίδιες.

Γιατί έγιναν δότριες

Σχεδόν όλες -το 91%- δήλωσαν ότι προσέφεραν τη μήτρα τους για να βοηθήσουν άτεκνο ζεύγος. Το 5% δήλωσε ότι η εγκυμοσύνη είναι ευχάριστη περιπέτεια, ενώ μια γυναίκα αναγνώρισε ότι το κίνητρό της ήταν τα χρήματα. Πέντε από τις τριάντα τέσσερις γυναίκες μάλιστα δάνεισαν τη μήτρα τους πάνω από μία φορά. Οι επτά το έκαναν για να βοηθήσουν συγγενείς ή φίλους και οι είκοσι επτά δεν γνώριζαν το ενδιαφερόμενο ζεύγος.

Παρά τα θετικά στοιχεία, ωστόσο, η μέθοδος μπορεί σύντομα να ξεπεραστεί, χάρη στην πρόοδο των επιστημονικών πειραμάτων στον τομέα της μεταμόσχευσης. O Σουηδός εμπειρογνώμονας, Ματς Μπρανστορμ δήλωσε ότι μαζί με συναδέλφους του πέτυχαν εντυπωσιακά αποτελέσματα στο εργαστήριο. Κατά τη νέα μέθοδο, το μόσχευμα μήτρας εμφυτεύεται στο ζώο κοντά στην ήδη υπάρχουσα μήτρα. Το μόσχευμα στη συνέχεια συνδέεται με τα αιμοφόρα αγγεία για να παραμείνει ενεργό. Συνολικά έγιναν επτά πειράματα και τα πέντε από αυτά οδήγησαν στη γέννηση υγιών ποντικών. Στη διάσκεψη της Μαδρίτης, τέλος, ανακοινώθηκε ότι η Δανία κατέχει την πρώτη θέση στην εφαρμογή θεραπειών γονιμότητας μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών, ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο, το 60% των θεραπειών πραγματοποιείται στην Ευρώπη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή