Λιγότερο παχυντικά φαγητά υπόσχεται να παράγει η Kraft

Λιγότερο παχυντικά φαγητά υπόσχεται να παράγει η Kraft

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H εταιρεία τροφίμων Kraft ανακοίνωσε χθες ότι σκοπεύει να επανεξετάσει τη σύνθεση ορισμένων τροφίμων της και να λάβει μέτρα που θα βοηθήσουν στη μάχη εναντίον της παχυσαρκίας, που πλέον αποτελεί σοβαρό πρόβλημα σε όλες τις αναπτυγμένες χώρες. Στη αιφνιδιαστική για το ευρύ κοινό κίνησή της, η εταιρεία υποσχέθηκε να περιορίσει την αγορά των προϊόντων της που προορίζονται για τα σχολεία και τα παιδιά, να περιορίσει τις ποσότητες των τυποποιημένων τροφίμων και να αναπτύξει περισσότερο θρεπτικά και υγιεινά τρόφιμα.

Πολλές επιφυλάξεις

Πολλοί χαιρέτισαν την πρωτοβουλία της Kraft, αλλά η επιστημονική κοινότητα στάθηκε επιφυλακτική, κυρίως επειδή τον τελευταίο καιρό στην Αμερική οι μεγάλες εταιρείες τροφίμων βάλλονται, και πολλές από αυτές έχουν μηνυθεί, επειδή διοχετεύουν στην αγορά προϊόντα τα οποία θεωρείται ότι ευθύνοται για πολλές ασθένειες και κυρίως για την παχυσαρκία, που σύμφωνα με κάποιους επιστήμονες, είναι πλέον ανεξέλεγκτη στις ΗΠΑ. Περίπου τα δύο τρίτα των ενήλικων Αμερικανών είναι είτε υπέρβαροι είτε παχύσαρκοι, σύμφωνα με τα Κέντρα για τον Ελεγχο των Ασθενειών και την Πρόληψή τους, γεγονός που πολλαπλασιάζει τους κινδύνους για καρδιακά νοσήματα και άλλες παθήσεις και αυξάνει το κόστος της υγειονομικής περίθαλψης.

Στην επιστημονική κοινότητα λοιπόν, θεωρούν ότι τόσο η ανακοίνωση της Kraft όσο και οι υποσχέσεις άλλων εταιρειών τροφίμων, στόχο έχουν να αμβλύνουν τις επικρίσεις εναντίον τους για το ρόλο τους στην αύξηση της παχυσαρκίας.

Για να αποφύγουν μηνύσεις

Παράλληλα, οι εταιρείες τροφίμων ελπίζουν ότι έτσι θα αποφύγουν την εμπειρία των μεγάλων εταιρειών της καπνοβιομηχανίας, οι οποίες επλήγησαν ιδιαίτερα από τις μηνύσεις επειδή κυκλοφόρησαν τσιγάρα που δημιουργούν εθισμό χωρίς να προειδοποιήσουν τους καταναλωτές για τους κινδύνους για την υγεία τους. Θέλουν επίσης να περιορίσουν τις απώλειες από τις προσπάθειες που ήδη έχουν αρχίσει εναντίον του πρόχειρου φαγητού. Στη Νέα Υόρκη για παράδειγμα, απαγορεύθηκαν τυποποιημένα προϊόντα στα σχολεία.

Η McDonald έχει ήδη μηνυθεί για προϊόντα που ευνοούν την παχυσαρκία, ενώ τον περασμένο Μάιο δικηγόρος του Σαν Φρανσίσκο μήνυσε την Kraft, που ανήκει στην καπνοβιομηχανία Altria Group, την πρώην Philip Morris, απαιτώντας να απαγορεύσει μπισκότα της επειδή περιέχουν λίπη trans από υδρογονωμένα έλαια, τα οποία συνδέονται με τις καρδιακές παθήσεις και την υψηλή χοληστερίνη. Τόσο η Kraft όσο και άλλες μεγάλες εταιρείες, όπως η Kellogg’s και η PepsiCo, υποσχέθηκαν να προχωρήσουν σε έρευνες για να αλλάξουν τον τρόπο παραγωγής τροφίμων, λαμβάνοντας υπόψη την υγεία των καταναλωτών. Με μια προσεκτικότερη ανάγνωση, η ανακοίνωση της Kraft μαρτυρεί προθέσεις της μάλλον, παρά τα μέτρα που σκοπεύει να λάβει άμεσα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή