ΗΠΑ: Βοήθεια τέρμα, για 35 χώρες

ΗΠΑ: Βοήθεια τέρμα, για 35 χώρες

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Εντονες αντιδράσεις παγκοσμίως έχει προκαλέσει η πρωτοφανής απόφαση της Ουάσιγκτον να διακόψει τη στρατιωτική βοήθεια σε 35 χώρες εξαιτίας της άρνησής τους να προσυπογράψουν συμφωνία για την εξαίρεση των Αμερικανών πολιτών από την έκδοση στο νεοσυσταθέν Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Σε ισχύ από χθες

Το τελεσίγραφο των Ηνωμένων Πολιτειών προς τις χώρες αυτές έληξε προχθές, με αποτέλεσμα χθες να τεθεί σε ισχύ η απόφαση του Κογκρέσου για διακοπή της στρατιωτικής βοήθειας ακόμη και σε χώρες οι οποίες υποστήριξαν τη στάση των ΗΠΑ έναντι του Ιράκ, όπως οι χώρες της Βαλτικής Λιθουανία, Εσθονία και Λετονία. Μεταξύ των χωρών που χάνουν το προνόμοιο της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας περιλαμβάνεται η Κολομβία -η οποία σημειωτέον στηρίζεται σ’ αυτή τη βοήθεια για να διεξάγει τον πόλεμο κατά των καρτέλ ναρκωτικών και των ανταρτών- καθώς και χώρες των Βαλκανίων, όπως η Βουλγαρία, Κροατία, Σερβία και Μαυροβούνιο.

Η κυβέρνηση Μπους επιθυμεί απλώς να προστατεύσει τους ανθρώπους που υπηρετούν στον αμερικανικό στρατό, υπογράμμισε χθες ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Αρι Φλάισερ: «Αυτοί είναι άνθρωποι που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε διάφορες χώρες ανά τον κόσμο. Προτεραιότητα του προέδρου είναι να τους προστατεύσει». H απόφαση της Ουάσιγκτον, πάντως, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, και δεν αποκλείεται να έχει επιπτώσεις στις σχέσεις με συμμαχικές χώρες. «Ως μελλοντικά μέλη του NATO περιμένουμε να μας αντιμετωπίζουν ως συμμάχους, όχι με αυτόν τον τρόπο», δήλωσε ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της εσθονικής βουλής, Μάρκο Μίκελσον, ενώ η σλοβακική κυβέρνηση υπογράμμισε ότι θα απορρίπτει οποιαδήποτε συμφωνία με την Ουάσιγκτον η οποία θα εξαιρεί τους Αμερικανούς πολίτες από την προσαγωγή στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Στις Βρυξέλλες, ο επίτροπος Εξωτερικών Υποθέσεων Κρις Πάτεν εξέφρασε τη λύπη του για την αμερικανική απόφαση, προσθέτοντας ότι τουλάχιστον 90 χώρες έχουν αντισταθεί στις αμερικανικές πιέσεις.

Εξαιρούνται 27 χώρες

Σημειώνεται ότι βάσει του νόμου, που εγκρίθηκε από το Κογκρέσο τον περασμένο χρόνο, τουλάχιστον 27 χώρες εξαιρέθηκαν από τον κατάλογο εκείνων που έχαναν την αμερικανική στρατιωτική βοήθεια στην περίπτωση άρνησης συνεργασίας στο θέμα του Διεθνούς Δικαστηρίου. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται τα 18 μέλη του NATO, η Αίγυπτος και το Ισραήλ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή