Αποφυλάκιση δύο ηγετών του FIS στην Αλγερία

Αποφυλάκιση δύο ηγετών του FIS στην Αλγερία

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΛΓΕΡΙ. Εν μέσω εκκλήσεων για εθνική συμφιλίωση και οριστική παύση του πολυετούς εμφυλίου της Αλγερίας, αποφυλακίστηκαν, χθες, ύστερα από 12 χρόνια κράτησης, οι δύο κορυφαίοι ηγέτες του αλγερινού Ισλαμικού Μετώπου Σωτηρίας (FIS), Αμπασί Μαντανί και Αλί Μπελχάντζ.

Οπαδοί της θεοκρατίας και υπέρμαχοι του ισλαμικού νόμου, οι δύο ηγέτες είχαν συλληφθεί μετά τη γενική απεργία του 1991 που οργάνωσε το κόμμα τους κατά του στρατιωτικού καθεστώτος. Ακολούθησε η σαρωτική νίκη του FIS στις βουλευτικές εκλογές του Δεκεμβρίου του ’91, τις «πρώτες πολυκομματικές εκλογές» στην Αλγερία, που παρά τον τίτλο τους, βύθισαν τη χώρα στο χάος. O στρατός ακύρωσε τον δεύτερο γύρο των εκλογών πυροδοτώντας μια ανελέητη ισλαμική εξέγερση με τουλάχιστον 120.000 θύματα, που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.

Κατά πολιτικής συμμετοχής

«Οι δύο ηγέτες είναι απολύτως ελεύθεροι πια», δήλωσε ο δικηγόρος τους, Αμπενούρ Αλί Γιαχία, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι αποφυλακίστηκαν υπό τον όρο ότι θα δεχθούν την απαγόρευση της συμμετοχής τους σε οποιαδήποτε πολιτική δραστηριότητα. H ποινή τους, σημειωτέον, ήταν δωδεκαετής, αλλά οι υποστηριχτές του ισλαμικού κινήματος είχαν εκφράσει φόβους για ενδεχόμενη επ’ αόριστον κράτηση των δύο στελεχών του FIS. Τον περασμένο Μάιο, 10 κορυφαίες προσωπικότητες του πολιτικού και του θρησκευτικού κόσμου της Αλγερίας, περιλαμβανομένου του πρώην προέδρου, Αχμέντ Μπεν Μπέλα, κάλεσαν την κυβέρνηση να απελευθερώσει τους δύο ηγέτες με τη λήξη της ποινής και να προωθήσει την εθνική συμφιλίωση. Κατά τη διάρκεια της φυλάκισης των Μπελχάτζ και Μαντανί, την ηγεσία του Ισλαμικού Μετώπου Σωτηρίας ανέλαβε ως μεταβατικός πρόεδρος ο Μουράντ Ντίνα, εξόριστος στη Σουηδία. Οι αλγερινές αρχές έκτοτε απαιτούν την έκδοσή του.

Ο Μπελχάτζ, 47 ετών, εμφανίστηκε στην πολιτική σκηνή το 1980, αρνούμενος οποιονδήποτε συμβιβασμό με τις κοσμικές αρχές και αξιώνοντας την εγκαθίδρυση θεοκρατικού καθεστώτος, βασισμένου στον ισλαμικό νόμο σαρία. O Μαντανί, 72 ετών, καθηγητής της Παιδικής Ψυχολογίας, συμμετέχει στο αλγερινό εθνικιστικό κίνημα από το 1940. Συνελήφθη για πρώτη φορά το 1954 από τη γαλλική αστυνομία, αφού ηγήθηκε επίθεσης εναντίον ραδιοφωνικού σταθμού και έμεινε στη φυλακή έως το 1962, ενώ η χώρα βρισκόταν και τότε σε κατάσταση εμφυλίου πολέμου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή