Το Τόκιο φρενάρει συμφωνία με Ιράν

Το Τόκιο φρενάρει συμφωνία με Ιράν

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

TEXEPANH. Αποστάσεις παίρνει η κυβέρνηση του Ιράν μετά την απόφαση του Τόκιο να προχωρήσει σε πετρελαϊκή συμφωνία ύψους 2 δισ. δολαρίων υπό την προϋπόθεση να αρθούν οι υποψίες σχετικά με την ύπαρξη πυρηνικού οπλοστασίου στο Ιράν. O Καμάλ Χαραζί, υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, δήλωσε ότι καμιά συμφωνία δεν έχει υπογραφεί προς το παρόν και το μόνο που εδόθη στην Ιαπωνία είναι προτεραιότητα στη μελλοντική υπογραφή, σε σχέση με άλλες χώρες. Το τελευταίο διάστημα οι πιέσεις των Αμερικανών κατά του Ιράν έχουν ενταθεί, με αποτέλεσμα οι χώρες που ενδιαφέρονται για πετρελαϊκές συμφωνίες με την Τεχεράνη, όπως η Ιαπωνία, να υπαναχωρούν στις προθέσεις τους. Στο πλαίσιο αυτό ο εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης Γιασούο Φουκούντα, δήλωσε ότι το πετρέλαιο είναι σημαντικό για την Ιαπωνία αλλά εξίσου σημαντικό είναι και το ζήτημα των πυρηνικών όπλων, το οποίο προκαλεί έντονες ανησυχίες διεθνώς. Και πρόσθεσε ότι η συμφωνία δεν μπορεί να προχωρήσει αν δεν διαλυθούν οι υποψίες σχετικά με το πυρηνικό οπλοστάσιο του Ιράν. H καταληκτική ημερομηνία για τη συμφωνία μεταξύ της ιαπωνικής πετρελαϊκής κοινοπραξίας και του Ιράν ήταν το τέλος Ιουνίου.

Απαιτείται χρόνος και διαπραγματεύσεις

Πηγές προσκείμενες στην ιαπωνική κυβέρνηση δήλωσαν ότι αυτό δεν σημαίνει ότι η συμφωνία ακυρώνεται απλώς ότι θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο και εντατικότερες προσπάθειες για να επιτευχθεί. Για την Ιαπωνία, η εκμετάλλευση των πετρελαιοπηγών του Αζαντεγκάν στο ΝΔ Ιράν, οι οποίες θεωρούνται οι σημαντικότερες στη χώρα με αποθέματα που φτάνουν τα 26 δισ. βαρέλια, είναι βαρύνουσας σημασίας γιατί θα περιόριζε σημαντικά την εξάρτησή της σε πετρέλαιο από χώρες του Περσικού Κόλπου. H ιρανική πλευρά επεσήμανε ότι η ιαπωνική κοινοπραξία μπορεί να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με το Ιράν στις οποίες όμως θα συμμετέχουν στο εξής και πετρελαϊκές επιχειρήσεις από άλλες χώρες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή