Στους Παλαιστινίους ο έλεγχος της Βηθλεέμ

Στους Παλαιστινίους ο έλεγχος της Βηθλεέμ

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ. H αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από τη Βηθλεέμ, σε συνδυασμό με την αισιοδοξία που απέπνεαν οι κ. Αμπάς και Σαρόν κατά τη διάρκεια της προχθεσινής συνάντησής τους, έδωσαν νέα ώθηση στο ειρηνευτικό προσχέδιο για τη M. Ανατολή.

Βοήθεια 30 εκατ. δολ.

Τη στιγμή που οι παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας αναπτύσσονταν στα εδάφη, τα οποία εγκατέλειψαν οι Ισραηλινοί και ενώ ο Αριέλ Σαρόν δείχνει διατεθειμένος να συζητήσει το ενδεχόμενο μετακίνησης του Γιασέρ Αραφάτ στη Γάζα, η Ουάσιγκτον εμφανώς ικανοποιημένη από τις πρόσφατες εξελίξεις ενέκρινε την αποστολή οικονομικής βοήθειας ύψους τριάντα εκατομμυρίων δολαρίων στην Παλαιστινιακή Αρχή. Οι επόμενες εβδομάδες, πάντως, θεωρούνται ιδιαίτερα κρίσιμες για την τύχη του «οδικού χάρτη», δεδομένου ότι οι Παλαιστίνιοι θα κληθούν να αφοπλίσουν τους παραστρατιωτικούς και οι Ισραηλινοί να κατεδαφίσουν αρκετούς εβραϊκούς οικισμούς στα Κατεχόμενα.

Οι τελευταίοι Ισραηλινοί στρατιώτες αποχώρησαν χθες το απόγευμα από τη Βηθλεέμ, παραδίδοντας τον έλεγχο της βιβλικής πόλης στην παλαιστινιακή αστυνομία. H συμφωνία για τη μεταβίβαση του ελέγχου της πόλης είχε οριστικοποιηθεί λίγες ώρες νωρίτερα, κατά τη διάρκεια συνάντησης του Ισραηλινού διοικητή της Δυτικής Οχθης, στρατηγού Γκαντί Εϊνσεκοτ και του Παλαιστινίου ομολόγου του, Χατζί Ισμαΐλ. Μολονότι δεν προέκυψαν διαφωνίες ικανές να ματαιώσουν την αλλαγή φρουράς, η ισραηλινή πλευρά απέρριψε αίτημα για απελευθέρωση της κεντρικής οδικής αρτηρίας που συνδέει το βόρειο με το νότιο τμήμα της Δυτικής Οχθης. Στο πλαίσιο της συμφωνίας, οι παλαιστινιακές αρχές δεσμεύθηκαν ότι θα λάβουν μέτρα για την αποτροπή τρομοκρατικών επιθέσεων εναντίον ισραηλινών στόχων. O ισραηλινός στρατός, ωστόσο, διατήρησε τις θέσεις του στην περιοχή γύρω από την πόλη, με το πρόσχημα της προφύλαξης των εβραϊκών οικισμών, γεγονός που καθιστά τους κατοίκους της Βηθλεέμ επιφυλακτικούς για τις προθέσεις τις κυβέρνησης Σαρόν.

Κατά τα άλλα, σε ιδιαίτερα καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε προχθές η συνάντηση Αμπάς – Σαρόν. Οι δύο ηγέτες εξέφρασαν από κοινού την πίστη τους στη νέα ειρηνευτική διαδικασία και συζήτησαν τα επόμενα βήματά τους στο πλαίσιο της εφαρμογής του προσχεδίου. «Είμαι διατεθειμένος να προβώ σε επίπονες παραχωρήσεις», δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, «προς όφελος της αληθινής ειρήνης». «Αρκετά με την αιματοχυσία», ανταπάντησε ο κ. Αμπάς. «Ας πορευτούμε μαζί», δήλωσε, «με γενναιότητα προς το μέλλον που μας αξίζει».

Πού συμφώνησαν

Ο κ. Σαρόν, πάντως, επανέλαβε ότι η εκεχειρία δεν επαρκεί και ότι ο αφοπλισμός των παραστρατιωτικών αποτελεί μονόδρομο. Χθες, ωστόσο, ο κ. Αμπάς τόνισε ότι «η αυθαίρετη χρήση των όπλων πρέπει να αποτραπεί διά του διαλόγου και όχι διά της βίας». Οι δύο άνδρες, επίσης, συμφώνησαν στην ανοικοδόμηση των επιτροπών που δημιουργήθηκαν τη δεκαετία του ’90 για τη συζήτηση θεμάτων που αφορούν την ασφάλεια, τους φυλακισμένους και άλλα νομικά ζητήματα. Επίσης, κατόπιν αιτήματος του Παλαιστίνιου πρωθυπουργού για άρση του αποκλεισμού του κ. Αραφάτ στη Ραμάλα, ο κ. Σαρόν απάντησε ότι θα συζητήσει με τους συμβούλους το ενδεχόμενο να επιτραπεί η μετάβαση του τελευταίου στη Γάζα.

Η Επιτροπή για τη Διεθνή Ανάπτυξη των ΗΠΑ, τέλος, ενέκρινε τη χορήγηση 30 εκ. δολαρίων στην Παλαιστινιακή Αρχή για την ανάπτυξη της Λωρίδας της Γάζας και τη Δυτικής Οχθης. O διευθύνων σύμβουλος της Επιτροπής, Λάρι Γκράμπερ, υποστήριξε ότι η οικονομική βοήθεια αποτελεί επιβράβευση της αφοσίωσης των Παλαιστινίων στον «οδικό χάρτη» και θα διατεθεί για την ανακατασκευή των οδικών δικτύων και των συστημάτων ύδρευσης που καταστράφηκαν από τους Ισραηλινούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή