Μπους: «Στο Ιράκ θα παραμείνουμε όσο χρειαστεί»

Μπους: «Στο Ιράκ θα παραμείνουμε όσο χρειαστεί»

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΓΔΑΤΗ. Ενώ ένας ακόμη Αμερικανός στρατιώτης υπέκυψε χθες στα τραύματά του, ύστερα από επίθεση Ιρακινών παραστρατιωτικών και τα σαμποτάζ της ιρακινής αντίστασης εμποδίζουν την αποκατάσταση της ομαλότητας στην πετρελαϊκή βιομηχανία της χώρας, οι πολιτικοί ηγέτες των ΗΠΑ και της Βρετανίας επαναβεβαίωσαν την απόφασή τους να διατηρήσουν τις ένοπλες δυνάμεις τους στο Ιράκ μέχρις ότου ολοκληρωθεί το έργο της πολιτικής σταθεροποίησης και της οικονομικής ανασυγκρότησής του. «H αποκατάσταση αυτής της χώρας είναι κρίσιμης σημασίας για την ήττα της τρομοκρατίας και του πολιτικού ριζοσπαστισμού σε όλη τη Μέση Ανατολή», δήλωσε ο Μπους σε ομιλία του ενώπιον στρατιωτικών αξιωματούχων, στον Λευκό Οίκο. O Αμερικανός πρόεδρος αναγνώρισε ότι οι στρατιώτες της χώρας του αντιμετωπίζουν «τη μεγαλύτερη πρόκληση από πρώην αξιωματούχους του Μπάαθ και των μυστικών υπηρεσιών, που δεν ορρωδούν προ ουδενός προκειμένου να επανακτήσουν την εξουσία και τα προνόμιά τους». Εξέφρασε όμως την πεποίθηση ότι «δεν θα υπάρξει επιστροφή στην τυραννία, στο Ιράκ».

Στρο: «Δεν θα αποσυρθούμε»

Από την πλευρά του, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Τζακ Στρο, ο οποίος επισκέφθηκε χθες τη Βασόρα και τη Βαγδάτη, ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει καμία απολύτως πιθανότητα να μας οδηγήσουν οι επιθέσεις (σ.σ. των Ιρακινών) σε απόσυρση από τη χώρα. Θα μείνουμε στο Ιράκ όσο χρειαστεί για να στηρίξουμε τον ιρακινό λαό, να εγκαταστήσουμε αντιπροσωπευτική κυβέρνηση και να δημιουργήσουμε αξιοπρεπείς οικονομικές και κοινωνικές υπηρεσίες». O Αμερικανός στρατιωτικός διοικητής του Ιράκ, με τον οποίο συναντήθηκε ο Βρετανός αξιωματούχος, δήλωσε ότι συνεχίζονται, βάσει του αρχικού σχεδιασμού, οι προετοιμασίες για τον σχηματισμό μεταβατικής διοίκησης, στα μέσα Ιουλίου. O λόγος γίνεται για τον διορισμό, εκ μέρους των Αμερικανών, 25 έως 30 Ιρακινών που θα ορίσουν, με τη σειρά τους, τους επικεφαλής των υπουργείων και θα «συμβουλεύουν» τις αμερικανικές αρχές. Στο μεταξύ, ηλεκτρισμένη ήταν και χθες η ατμόσφαιρα στην πόλη του δυτικού Ιράκ, Φαλούτζα, όπου τουλάχιστον δέκα Ιρακινοί σκοτώθηκαν σε έκρηξη που κατέστρεψε ιερό τέμενος και η οποία αποδόθηκε, από τον τοπικό πληθυσμό, σε αμερικανικό πύραυλο. Πάντως, Αμερικανός αξιωματούχος διέψευσε και πιθανολόγησε ότι η καταστροφή προκλήθηκε από «εργατικό ατύχημα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή