Το παραλήρημα Μπερλουσκόνι στην Ευρωβουλή

Το παραλήρημα Μπερλουσκόνι στην Ευρωβουλή

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εν μέσω πρωτοφανών σκηνών νηπιαγωγείου ενηλίκων, έγιναν χθες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τα εγκαίνια της ιταλικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με τον νέο προεδρεύοντα, Ιταλό πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι, σε διπλό ρόλο θύματος και θύτη, να ανταλλάσσει ύβρεις και προσβλητικούς υπαινιγμούς με τους ευρωβουλευτές. O Μπερλουσκόνι έγινε δεκτός από μερίδα πρασίνων ευρωβουλευτών με πλακάτ που έγραφαν «όλοι είναι ίσοι έναντι του νόμου» και «έξω οι νονοί από την Ευρώπη»… H αναφορά αυτή στην ασυλία που επέβαλε νομοθετικά, για να αναχαιτίσει την πλημμυρίδα των εις βάρος του διώξεων, δεν χάλασε τη διάθεση του Ιταλού μεγιστάνα – πρωθυπουργού, ο οποίος εξέθεσε κανονικά τις προτεραιότητες του ερχομένου εξαμήνου της προεδρίας του. H κατάσταση εκτροχιάσθηκε προοδευτικά στο δεύτερο σκέλος της συνεδρίασης, όταν πήραν το λόγο οι ευρωβουλευτές, κυρίως δε οι Ιταλοί, για να σχολιάσουν τις προτεραιότητές του… οι οποίες πέρασαν μάλλον απαρατήρητες, καθώς κύριο αντικείμενο των ολοένα και οξύτερων παρεμβάσεων των ευρωβουλευτών ήταν ο ίδιος ο Μπερλουσκόνι.

Υβρεις και προκλήσεις

Οι προκλήσεις δεν έμειναν αναπάντητες. Οχυρωμένος πίσω από ένα μάλλον μεφιστοφελικό χαμόγελο, αλλά με ογκούμενο εκνευρισμό, ο αποκαλούμενος και «καβαλιέρε» πέρασε στην αντεπίθεση, δηλώνοντας ότι σε θέματα ηθικής δεν δέχεται μαθήματα από κανέναν, καθώς διαθέτει «πλεόνασμα αξιοπρέπειας» και, επιπλέον, είναι ο εκλεγμένος ηγέτης του λαού του.

Καταφερόμενος κατά των (πολυάριθμων) ευρωβουλευτών που θορυβούσαν ασταμάτητα όσο εκείνος μιλούσε, τους αποκάλεσε «τουρίστες της δημοκρατίας» εις αντιδιαστολήν με «εμάς τους φιλελεύθερους» που πάντοτε ακούν τις απόψεις των αντιπάλων τους. Σε εκείνους που αναφέρθηκαν στο γεγονός ότι ελέγχει άμεσα περίπου το 90% της ιταλικής τηλεόρασης και εμμέσως το υπόλοιπο 10% (την κρατική PAI) δήλωσε ότι τις πλέον λυσσώδεις επιθέσεις τις δέχεται από μέσα ενημέρωσης που ελέγχονται από την οικογένειά του. Σε εκείνους που αμφισβήτησαν το πολιτικό του ανάστημα απήντησε πως στην Ιταλία είναι εξαιρετικά δημοφιλής, ενώ παρέκαμψε το θέμα των δικαστικών περιπετειών σημειώνοντας απλώς ότι αναφέρονται σε προ δεκαετίας γεγονότα και ότι, γενικά, ο Κύριος είναι φιλεύσπλαχνος και συγχωρεί τους αδαείς. Προς δε τους πρασίνους που τον εμέμφθησαν και για την περιφρόνησή του για το περιβάλλον είπε ότι «του αρέσουν τα πάρκα και μοναδικό του χόμπι είναι η κηπουρική», για να συμπληρώσει ύστερα από μικρή παύση «τώρα που υποχρεώθηκα να σταματήσω το κυνήγι». Το κρεσέντο ήλθε όταν απήντησε στον Γερμανό ευρωβουλευτή Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος είχε υπενθυμίσει παλαιότερη δήλωση του Ουμπέρτο Μπόσι, ότι μόνον η βία θα αναχαιτίσει τους λαθρομετανάστες. Οπως εξήγησε ο Μπερλουσκόνι «ένας φίλος του θα γυρίσει ταινία με θέμα τα γερμανικά στρατόπεδα συγκέντρωσης» και σίγουρα ο χερ Σουλτς θα μπορούσε να διεκδικήσει «ρόλο στρατοπεδάρχου».

Στο σημείο αυτό η συνεδρίαση εκτροχιάσθηκε οριστικά. Με πολλούς ευρωβουλευτές να ωρύονται όρθιοι, ο ίδιος ο Σουλτς δήλωσε ότι από σεβασμό προς τα θύματα του ολοκαυτώματος δεν θα απαντήσει, ενώ ο Πατ Κοξ, ο Ιρλανδός πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ματαίως προσπάθησε να αποκαταστήσει την τάξη. O ίδιος ο Μπερλουσκόνι, εμφανώς εκνευρισμένος πλέον, εξηγούσε ότι η πρότασή του δεν ήταν μειωτική αλλά μόνον… ειρωνική και ίση ανταπόδοση «ειρωνικών σχολίων και χειρονομιών» του Σουλτς και ότι επ’ ουδενί αναιρεί είτε αυτήν είτε το περί «τουριστών» σχόλιό του. H συνεδρίαση είχε πλέον λήξει και ίσως το μόνο που έμεινε ήταν ένα άλλο σχόλιο του Ιταλού πρωθυπουργού: όσο τραγική και αν αποδειχθεί η θητεία της Ιταλίας στο τιμόνι της Ευρώπης… «εξάμηνο είναι και θα περάσει».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή