ΣΥΝΤΟΜΑ

3' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΧΕΤΙΚΟ NOMO ΨΗΦΙΣΕ H ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ

Υποχρεωτική σήμανση για τα μεταλλαγμένα

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ. Νομοθεσία για την υποχρεωτική σήμανση των μεταλλαγμένων προϊόντων ψήφισε χθες το Ευρωκοινοβούλιο, δίδοντας στους Ευρωπαίους καταναλωτές το δικαίωμα να διαλέγουν αν θα καταναλώσουν «τρόφιμα Φρανκεστάιν» ή όχι. H νομοθεσία ανοίγει το δρόμο για την εισαγωγή των μεταλλαγμένων τροφίμων στην Ευρώπη, εφόσον αυτό αναγράφεται στη συσκευασία. H απόφαση δυσαρέστησε τους Αμερικανούς παραγωγούς μεταλλαγμένων γεωργικών προϊόντων, οι οποίοι θεωρούν ότι οι Ευρωπαίοι καταναλωτές δεν πρόκειται να αγοράζουν τα τρόφιμα με την ειδική σήμανση και επισημαίνουν ότι ο διαχωρισμός μεταλλαγμένων και μη σπόρων σε ολόκληρη την αλυσίδα παραγωγής – διακίνησης είναι εξαιρετικά δύσκολος.

Ο ΑΝΤΙΛΙ ΗΡΘΕ ΣΤΑ TIPANA ΑΠΟ TA ΣΚΟΠΙΑ

Σύλληψη ηγέτη Αλβανών ανταρτών

ΤΙΡΑΝΑ. Στα χέρια της αλβανικής αστυνομίας βρίσκεται από χθες ένας εκ των ηγετικών στελεχών των Αλβανών ανταρτών που δρουν στην ΠΓΔΜ. Σύμφωνα με πηγές που επέμειναν στη διατήρηση της ανωνυμίας τους, ο 44χρονος Καντούρ Αντίλι συνελήφθη σε σπίτι στα περίχωρα των Τιράνων, μετά τις πληροφορίες που έφθασαν στην αλβανική αστυνομία για την άφιξή του στην αλβανική πρωτεύουσα από την ΠΓΔΜ. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Κοριέρι», ο Αντίλι, ο οποίος έχει ελβετική υπηκοότητα, θεωρείται κορυφαίο πολιτικό στέλεχος του Αλβανικού Εθνικού Στρατού (ANA), ο οποίος δραστηριοποιείται εκτός από την ΠΓΔΜ, στη νότια Σερβία και στο Κοσσυφοπέδιο. O ANA έχει αναλάβει αρκετές φορές την ευθύνη για επιθέσεις εναντίον σερβικών στρατευμάτων στη νότια Σερβία.

ΓΙΑ ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΦΟΝΟΥ TOY ΝΙΓΙΑΖΟΦ

Εξι Τούρκοι σε δίκη

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ. Αρχισε χθες στην Κωνσταντινούπολη η δίκη έξι Τούρκων που κατηγορούνται για συμμετοχή στην απόπειρα δολοφονίας κατά του προέδρου του Τουρκμενιστάν, Σαπαρμουράτ Νιγιαζόφ, τον περασμένο Νοέμβριο. Οι κατηγορούμενοι, οι οποίοι εκδόθηκαν στην Τουρκία τον περασμένο Μάρτιο, αντιμετωπίζουν ποινές ισόβιας κάθειρξης στην περίπτωση που κριθούν ένοχοι για δολοφονική απόπειρα εναντίον αρχηγού κράτους. Οι ίδιοι αρνούνται τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας ότι «βρίσκονταν στο Τουρκμενιστάν για δουλειά, και συνελήφθησαν, ενώ δεν είχαν καμιά σχέση με την υπόθεση». O Τουρκμένος πρόεδρος διέφυγε χωρίς να τραυματιστεί από την επίθεση εναντίον του αυτοκινήτου του στο Ασχαμπάντ.

ΑΠΟ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΥΣ ΑΝΤΑΡΤΕΣ ΣΤΗ ΜΑΝΙΛΑ

Σχέδιο επίθεσης σε αεροδρόμιο

ΜΑΝΙΛΑ. Μουσουλμάνοι αντάρτες σχεδιάζαν να πραγματοποιήσουν τρομοκρατική επίθεση εναντίον του διεθνούς αεροδρομίου της Μανίλα, ενώ είχαν σχεδιάσει και μπαράζ τρομοκρατικών επιθέσεων στα νότια της χώρας. Οπως προκύπτει από τη στρατιωτική ανάλυση εγγράφων των ανταρτών που έπεσαν στα χέρια των κυβερνητικών δυνάμεων, οι μουσουλμάνοι αντάρτες ενδέχεται να παραλαμβάνουν βοήθεια σε όπλα και χρήματα από το εξωτερικό. H στρατιωτική έκθεση αναφέρει ότι οι αντάρτες σχεδίαζαν να ανατινάξουν το διεθνές αεροδρόμιο με αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικά τον περασμένο Φεβρουάριο, τα σχέδια όμως δεν υλοποιήθηκαν για άγνωστους λόγους. Μέχρι στιγμής δεν έχουν υπάρξει αντιδράσεις από την πλευρά των ανταρτών.

ΟΙ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΕΣ ΔΕΘΑ ΒΓΑΖΟΥΤΗ ΦΑΝΕΛΑ

Τέλος στο στριπτίζ των γηπέδων

ΓΕΝΕΥΗ. Το ανδρικό στριπτίζ απαγορεύεται στα γήπεδα, σύμφωνα με απόφαση της διεθνούς ομοσπονδίας ποδοσφαίρου, της FIFA. Το θέαμα των ποδοσφαιριστών που μετά τον αγώνα καταϊδρωμένοι βγάζουν τις μπλούζες τους δεν θα επαναληφθεί, διότι αποτελεί πρόκληση κατά της δημοσίας αιδούς. Οι ποδοσφαιριστές που αποκαλύπτουν το στήθος τους κινδυνεύουν να τιμωρηθούν με κίτρινη κάρτα, ενώ το ίδιο ισχύει και για τις γυναίκες αθλήτριες που τυχόν θα θελήσουν να μιμηθούν την Αμερικανίδα Μπράντι Τσάστεν, που επέδειξε το σώμα της όταν πέτυχε το νικητήριο γκολ κατά της Κίνας πριν από τέσσερα χρόνια. Πέρυσι, η FIFA είχε απαγορεύσει στους ποδοσφαιριστές να γράφουν προσωπικά μηνύματα ή συνθήματα στα εσώρουχά τους, αποσπώντας την προσοχή από τα ακριβοπληρωμένα μηνύματα των χορηγών.

ΠΙΕΖΟΥΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΕΣΧΗΜΕΝΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ

Βραζιλιάνοι ακτήμονες κατά Λούλα

ΜΠΡΑΖΙΛΙΑ. Σοβαρά προβλήματα με ένα από τα ισχυρότερα ρεύματα υποστηρικτών του, το Κίνημα των Ακτημόνων, αντιμετωπίζει ο Βραζιλιάνος πρόεδρος Λουίς Ιγκνάσιο (Λούλα) ντα Σίλβα. Οι ακτήμονες έχουν εξεγερθεί ζητώντας να παραμείνουν στις γαίες που έχουν καταλάβει και πιέζοντας τον Λούλα να εφαρμόσει τις υποσχέσεις για αγροτική μεταρρύθμιση. Οι συγκρούσεις ακτημόνων-γαιοκτημόνων σε πολλά μέρη της χώρας κινδυνεύουν να πάρουν ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Για το λόγο αυτό, ο Λούλα συνεκάλεσε χθες έκτακτο υπουργικό συμβούλιο. O Λούλα ζητάει από τους ακτήμονες να κάνουν υπομονή, ενώ εκείνοι δηλώνουν προδομένοι από την έως τώρα αδράνεια. «Είμαστε πολύ πεινασμένοι για να περιμένουμε την κρατική γραφειοκρατία», δήλωσε ένας εξ αυτών.

ΠΕΡΙΠΟΥ 100.000 ΕΙΧΑΣΥΛΛΗΦΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΝΑΖΙ

Μνημείο για τους ομοφυλόφιλους

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Μνημείο για τους ομοφυλόφιλους που διώχθηκαν από τους ναζί σκοπεύει να ανεγείρει η γερμανική κυβέρνηση, όπως δήλωσαν βουλευτές του κυβερνώντος συνασπισμού σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων. «Θέλουμε να τιμήσουμε τα θύματα δολοφονίας, να διαφυλάξουμε τη μνήμη της αδικίας και να στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα κατά των διακρίσεων και της εχθρότητας εναντίον των ομοφυλόφιλων ανδρών και γυναικών», ανακοίνωσαν οι βουλευτές Γιοχάνες Καρς των σοσιαλδημοκρατών και Φόλκερ Μπεκ των πρασίνων. H ιδέα του μνημείου αυτού περιλαμβάνεται στη συμφωνία για τη δημιουργία του κυβερνητικού συνασπισμού. Εκτιμάται ότι περίπου 100.000 ομοφυλόφιλοι συνελήφθησαν από το καθεστώς του Αδόλφου Χίτλερ, εκ των οποίων οι μισοί φυλακίστηκαν, ενώ περίπου 15.000 εστάλησαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή