Πυρά κατά ΗΠΑ από τη B. Κορέα

Πυρά κατά ΗΠΑ από τη B. Κορέα

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΕΟΥΛ. Με οργή απέρριψε χθες το καθεστώς της Πιονγκ Γιανγκ την αμερικανική κριτική για τις εξαγωγές βορειοκορεατικών πυραύλων, καταγγέλλοντας τις ΗΠΑ για ανάμιξη στις εσωτερικές του υποθέσεις. H καταγγελία έγινε από την εφημερίδα Ροντόνγκ Σιμούν, όργανο της κυβέρνησης ενώ κλιμακώνεται η διαμάχη για το πυρηνικό πρόγραμμα της Βορείου Κορέας μετά νέες αποκαλύψεις της CIA περί των προθέσεων της Πιονγκ Γιανγκ να κατασκευάσει εξελιγμένες πυρηνικές κεφαλές. H κυβέρνηση της γειτονικής Σεούλ, πάντως, επιβεβαίωσε ότι οι επαφές σε υπουργικό επίπεδο με τη βορειοκορεατική κυβέρνηση που έχουν προγραμματιστεί για την ερχόμενη εβδομάδα θα διεξαχθούν κανονικά παρά το αδιέξοδο στο θέμα των πυρηνικών. Επιπλέον, αξιωματούχοι του βορειοκορεατικού υπουργείου Αθλητισμού επιβεβαίωσαν ότι η B. Κορέα θα συμμετάσχει στην Πανεπιστημιάδα της N. Κορέας και θα αποστείλει τους αθλητές της.

Την ώρα που τα δύο κορεατικά κράτη διατηρούν σε ικανοποιητικό επίπεδο τις μεταξύ τους επαφές, η κρίση στις σχέσεις Ουάσιγκτον και Πιονγκ-Γιανγκ προκαλεί έντονους φόβους για την κατάρρευση της εκεχειρίας με την οποία έληξε ο κορεατικός πόλεμος το 1953. Το βορειοκορεατικό καθεστώς προειδοποιεί ότι σε περίπτωση επιβολής κυρώσεων εναντίον του με αφορμή τη διαμάχη για τα πυρηνικά, θα εκλάβει την κίνηση ως παραβίαση της εκεχειρίας. Περισσότερο λάδι στη φωτιά έριξε το χθεσινό δημοσίευμα στην Ροντόνγκ Σιμούν, σύμφωνα με το οποίο η αμερικανική απαίτηση για τον περιορισμό των πωλήσεων βαλλιστικών πυραύλων συνιστά «επικίνδυνη απόπειρα να τεθεί η B. Κορέα υπό τον έλεγχο των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων». Τον περασμένο μήνα, οι ΗΠΑ και 10 συμμαχικές χώρες συμφώνησαν στη Μαδρίτη να προωθήσουν το αμερικανικό σχέδιο για τον περιορισμό των πωλήσεων πυραύλων, που αποτελούν σημειωτέον βασική πηγή εισοδήματος για την Πιονγιάνγκ. Τα νέα στοιχεία της CIA, που βασίζονται σε εικόνες δορυφόρων, συνιστούν απόδειξη, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους των σχεδίων του βορειοκορεατικού καθεστώτος να εντάξει στο οπλοστάσιό του πυρηνικές κεφαλές-μινιατούρες, ικανές να πλήξουν το Τόκιο όπως και τα αμερικανικά στρατεύματα που σταθμεύουν στην Ιαπωνία.

Στο πλαίσιο των επαφών των δύο κορεατικών κρατών, πάντως, συνεχίζονται και οι συναντήσεις μεταξύ οικογενειών που χωρίστηκαν λόγω του κορεατικού πολέμου τη δεκαετία του ’50. H συγκίνηση ήταν έκδηλη στα δακρυσμένα πρόσωπα Κορεατών που ξαναβρέθηκαν για τρεις ημέρες στο νοτιοκορεατικό έδαφος, βάσει της διαδικασίας της «επανένωσης». H συνάντηση έληξε χθες με την υπόσχεση της επανάληψής της. Μια 70χρονη γυναίκα ξέσπασε σε λυγμούς, όταν της ανακοίνωσαν ότι πρέπει να επιστρέψει στη Σεούλ, χωρίς το σύζυγό της, με τον οποίο συναντήθηκε για πρώτη φορά μετά από πέντε δεκαετίες…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή