Δολοφονία μουλά στο Αφγανιστάν

Δολοφονία μουλά στο Αφγανιστάν

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΑΜΠΟΥΛ. Μετριοπαθής κληρικός δολοφονήθηκε χθες μέσα σε τζαμί στο πάλαι ποτέ προπύργιο των Ταλιμπάν Κανταχάρ, μία ημέρα μετά την επίσκεψη εκεί του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών Τζακ Στρο. Παρά τη συνεχιζόμενη κατάσταση αναρχίας, η οποία πιθανότατα θα καθυστερήσει τις προγραμματισμένες για τον Ιούνιο του 2004 εκλογές, ο Στρο αρνήθηκε να υποσχεθεί περαιτέρω διεθνή παρέμβαση, δεσμευόμενος αντίθετα να προσφέρει βοήθεια για την ενίσχυση του ανύπαρκτου εθνικού στρατού.

Η κατάσταση στο Αφγανιστάν απέχει πολύ από τη σταθεροποίηση, καθώς οι επιθέσεις εναντίον των διεθνών δυνάμεων έχουν διπλασιαστεί. «O συνολικός αριθμός των περιστατικών τον Μάιο διπλασιάστηκε σε σχέση με τα περιστατικά του Απριλίου», δήλωσε ο επικεφαλής της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης Γερμανός αντιστράτηγος Νόρμπερτ φαν Χέιστ. H πλέον πολύνεκρη επίθεση εναντίον της ειρηνευτικής δύναμης έγινε στην Καμπούλ στις 7 Ιουνίου, όταν βομβιστής αυτοκτονίας σκότωσε 4 Γερμανούς στρατιώτες.

Οι στόχοι των επιθέσεων

Στόχοι των επιθέσεων είναι οι ξένοι στρατιώτες αλλά και οι ντόπιοι συνεργάτες της υποστηριζόμενης από τη δύση κυβέρνησης του Χαμίντ Καρζάι. Ενας εξ αυτών ήταν και ο μουλάς Μαουλαουί Χαμντουλάχ, ο οποίος στα κηρύγματά του προέτρεπε τους πιστούς να μην επιτίθενται εναντίον της κυβέρνησης της Καμπούλ. O Χαμντουλάχ πυροβολήθηκε στο κεφάλι στο εσωτερικό τεμένους στην Κανταχάρ, πράγμα πρωτοφανές.

Οι δολοφόνοι είναι σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις πρώην μέλη των Ταλιμπάν ή της Αλ Κάιντα. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με δηλώσεις των διοικητών των επαρχιών του νοτίου Αφγανιστάν, οι Ταλιμπάν έχουν αρχίσει να ανασυντάσσονται στις περιοχές που συνορεύουν με το Πακιστάν. Χθες, χρειάστηκαν ενισχύσεις 700 φιλοκυβερνητικών στρατιωτών για να αντιμετωπίσουν τους Ταλιμπάν στη μάχη που διεξάγεται στα βουνά Ατα Γκαρ στην επαρχία Ζαμπούλ. O αριθμός των Ταλιμπάν που πολεμούν εναντίον των κυβερνητικών δυνάμεων το τελευταίο τετραήμερο στην περιοχή εκτιμάται στους 60 άνδρες.

Περίπου 12.000 Αμερικανοί και Βρετανοί στρατιώτες συμμετέχουν στις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις κατά των Ταλιμπάν. Αντί αύξησης του αριθμού τους, ο Τζακ Στρο υπεσχέθη βοήθεια 600 εκατομμυρίων δολαρίων, πέραν των 100 εκατ. που έχουν ξοδευτεί ήδη, για την ενίσχυση του κυβερνητικού στρατού του Αφγανιστάν.

Κατά την παραμονή του στη χώρα, ο Στρο άκουσε το αίτημα των κυβερνητικών αξιωματούχων να αναβληθούν οι εκλογές, λόγω των προβλημάτων ασφαλείας, χωρίς ωστόσο να συμφωνήσει σε παράταση μεγαλύτερη των τεσσάρων-πέντε μηνών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή