H Κίνα μετράει τις πληγές του SARS

H Κίνα μετράει τις πληγές του SARS

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΕΚΙΝΟ. Καθώς η άτυπη πνευμονία αρχίζει πλέον να υποχωρεί, την ανησυχία για την εξάπλωση της ασθένειας αντικαθιστούν εύλογα ερωτήματα ως προς την αντίδραση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του πανικού που προκλήθηκε παγκοσμίως. Τα νούμερα μιλούν από μόνα τους: μέχρι στιγμής η ασθένεια έχει προκαλέσει 348 θανάτους στην Κίνα, αριθμός που σε καμιά περίπτωση δεν δικαιολογεί τη χρήση του όρου «επιδημία», σε μια χώρα τουλάχιστον 1,2 δισεκατομμυρίων κατοίκων. H ασθένεια, ωστόσο, μπορεί να μην κόστισε σε ανθρώπινες ζωές, επηρέασε όμως αρνητικά την κινεζική οικονομία, σύμφωνα τουλάχιστον με τα επίσημα κινεζικά στοιχεία.

Το Πεκίνο επλήγη περισσότερο

Σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων «Χινουά», εκατομμύρια εσωτερικοί μετανάστες έχασαν τη δουλειά τους στα αστικά κέντρα στα οποία εργάζονταν, ενώ σημαντικότατο πλήγμα υπέστη ο τομέας του τουρισμού. Τα στοιχεία αναφέρουν ότι το 8% των περίπου 90 εκατομμυρίων κατοίκων των αγροτικών περιοχών που αναζητούν εργασία στα αστικά κέντρα έχασαν τις δουλειές τους όταν αποφάσισαν να επιστρέψουν στις ιδιαίτερες πατρίδες τους, φοβούμενοι την επιδημία της άτυπης πνευμονίας. Υπό άλλες συνθήκες, οι απώλειες αυτές θα προκαλούσαν έντονο προβληματισμό στην κινεζική ηγεσία η οποία φοβάται ότι η φτώχεια και η βαριά φορολογία του αγροτικού πληθυσμού της χώρας θα μπορούσε να οδηγήσει σε εξέγερση των αγροτών. Ωστόσο, το κινεζικό πρακτορείο έσπευσε χθες να ισορροπήσει τις αρνητικές συνέπειες του SARS υποστηρίζοντας, βάσει επισήμων στοιχείων, ότι παρά τις επιπτώσεις τις ασθένειας, η κινεζική οικονομία θα παρουσιάσει ανάπτυξη της τάξης του 8%.

H κινεζική πρωτεύουσα ήταν εκείνη που υπέστη το βαρύτερο οικονομικό πλήγμα, καθώς οι 192 θάνατοι από την ασθένεια σήμαναν συναγερμό στις υγειονομικές αρχές, με αποτέλεσμα η τουριστική κίνηση σχεδόν να νεκρωθεί. Επιπλέον, χιλιάδες εσωτερικοί μετανάστες εγκατάλειψαν το Πεκίνο μετά τον Απρίλιο, όταν η κυβέρνηση αποφάσισε να κλείσει σχολεία, κινηματογράφους και δημόσιες υπηρεσίες. Πολλοί από αυτούς επέστρεψαν, μόνο και μόνο για να διαπιστώσουν ότι είχαν χάσει τη δουλειά τους, καθώς επιχειρήσεις που είχαν σχέση με τον τουρισμό, όπως εστιατόρια, δεν άντεξαν και αναγκάστηκαν να κλείσουν οριστικά. Οπως δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Μο Ρονγκ, η ασθένεια επρέασε και τους τελειόφοιτους φοιτητές των πανεπιστημίων, καθώς, λόγω της καραντίνας, οι επιχειρήσεις δεν επισκέφθηκαν τα πανεπιστήμια προκειμένου να προσλάβουν τους φοιτητές με την απόκτηση του πτυχίου τους.

Εληξε ο συναγερμός στο Τορόντο

Η απώλεια των θέσεων εργασίας έρχεται σε μια στιγμή κατά την οποία η κινεζική οικονομία έχει ανάγκη τουλάχιστον 24 νέων θέσεων εργασίας προκειμένου να καλύψει τα κενά που δημιουργούν οι ιδιωτικοποιήσεις του δημόσιου τομέα. Κι ενώ η Κίνα μετράει τις πληγές της από την άτυπη πνευμονία και τον πανικό που προκάλεσε παγκοσμίως, η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας ανακοίνωσε χθες λήξη συναγερμού στο Τορόντο, 20 ημέρες μετά τον εντοπισμό του τελευταίου κρούσματος της θανατηφόρας ασθένειας. Στη λίστα των περιοχών υψηλού κινδύνου της ΠΟΥ παραμένει πλέον μόνον η Ταϊβάν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή