Φεμινισμός: έχει ξεπεραστεί;

Φεμινισμός: έχει ξεπεραστεί;

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O φεμινισμός και ο αγώνας για την ισότητα των φύλων θεωρούνται ξεπερασμένες ιδέες, οι οποίες δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες της σύγχρονης ζωής. Με βάση μια έρευνα της βρετανικής Επιτροπής Ισων Ευκαιριών (EIE) η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα, ο φεμινισμός κερδίζει αρνητικούς χαρακτηρισμούς που εκτείνονται από το «ξεπερασμένος» ώς το «αδιάφορος». Οι ερωτηθέντες στην έρευνα απάντησαν ότι οι γυναίκες σήμερα έχουν ίσα δικαιώματα με τους άνδρες και ότι προβλήματα όπως το ότι επιφορτίζονται περισσότερο απ’ ό,τι οι άνδρες με τις δουλειές του σπιτιού ή το ότι οι περισσότερες γυναίκες απασχολούνται σε δουλειές με χαμηλές αμοιβές, είναι αποτέλεσμα προσωπικών επιλογών και φυσικής διαφοράς μεταξύ των φύλων, τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν σε ατομική βάση και όχι σε συλλογική, όπως υποστηρίζει το γυναικείο κίνημα.

Παρερμηνεύουν

Τα αποτελέσματα της έρευνας προκάλεσαν κατάπληξη στους επικεφαλής της EIE, οι οποίοι εξέτασαν το ενδεχόμενο να αποσύρουν μέρη της έρευνας πριν τη δώσουν στη δημοσιότητα. Από την έρευνα προκύπτει ότι πολλοί παρερμηνεύουν όρους, όπως η ισότητα των φύλων, η διαφορά στις αμοιβές μεταξύ ανδρών και γυναικών και η ισορροπία μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής και θεωρούν ότι αυτά ισχύουν μόνο για τις γυναίκες που έχουν υψηλές επαγγελματικές βλέψεις. Το έργο της Επιτροπής Ισων Ευκαιριών αλλά και άλλων οργανώσεων για την ισότητα των φύλων κρίνεται από τους ερωτηθέντες ως πολύ αυστηρό, πολύ αποκομμένο από την πραγματικότητα και πιθανό να φέρει αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που επιδιώκει. Οι ερωτηθέντες εξέφρασαν την ανησυχία τους για οποιαδήποτε μορφή διακρίσεων υπέρ των γυναικών γιατί, όπως τόνισε ένας εξ αυτών, μπορεί να καλλιεργήσει την εκδικητικότητα. Αναλύοντας τα αποτελέσματα της έρευνας, οι επικριτές της εκστρατείας για την ισότητα των φύλων θα σχολιάσουν πιθανώς ότι η πολιτική ορθότητα έφερε τα προβλεπόμενα αποτελέσματα. Στην πραγματικότητα, ωστόσο, τα αποτελέσματα της έρευνας είναι πιο σύνθετα. Αποκαλύπτουν ότι σχεδόν όλοι οι ερωτηθέντες είχαν μια προσωπική εμπειρία ανισότητας και εκφράζουν ανησυχία για το ότι η κοινωνική ανισότητα και οι διακρίσεις εξακολουθούν να υπάρχουν.

Οι διακρίσεις εξακολουθούν

Και παρότι η έρευνα κατακεραυνώνει τον φεμινισμό -μια γυναίκα από τις ερωτηθείσες τον χαρακτήρισε τόσο παλιομοδίτικο όσο οι σουφραζέτες- αποδεικνύει επίσης πως το γενικό αίσθημα είναι ότι οι διακρίσεις με βάση το φύλο εξακουλουθούν να υπάρχουν στην κοινωνία και κυρίως στον επαγγελματικό τομέα. Ενα βασικό πρόβλημα για την EIE και άλλες οργανώσεις για την ισότητα των δύο φύλων είναι η νοοτροπία των ερωτηθέντων οι οποίοι προφανώς έχουν παραιτηθεί από τη διεκδίκηση ίσων ευκαιριών στην εργασία και σε άλλους τομείς. Στην έρευνα επισημαίνεται πως «η κρατούσα αντίληψη είναι ότι ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις προσωπικές του ευθύνες απέναντι στα προβλήματά του και να προχωρήσει στη ζωή του».

Η Σου Τίμπολς, εκ των ερευνητών, επισημαίνει ότι το ζήτημα της ανισότητας μεταξύ των δύο φύλων δεν έχει επιλυθεί. «Οι άνθρωποι δεν πιστεύουν ότι το ζήτημα έχει λήξει», λέει, «απλώς η ιδέα του φεμινισμού θεωρείται παλιομοδίτικη. H πρόκληση που αντιμετωπίζουν σήμερα όσοι προωθούν το ζήτημα της ισότητας είναι ότι πρέπει να χρησιμοποιήσουν περισσότερα επικοινωνιακά μέσα για πετύχουν τον σκοπό τους».

«Οχι» στην κατηγοριοποίηση

Οι σχετικές οργανώσεις θα πρέπει να λάβουν υπ’ όψιν τους ότι σήμερα οι άνθρωποι δεν θέλουν να κατηγοριοποιούνται ανάλογα με το φύλο τους αλλά να αντιμετωπίζονται ως άτομα. Και πρόσθεσε ότι η απογοήτευση των ανθρώπων από το γυναικείο αλλά και από άλλα μαζικά κινήματα που είχαν ως στόχο να αλλάξουν τον κόσμο είχε ως αποτέλεσμα να απομακρυνθούν οι πολίτες από τις πολιτικές ιδεολογίες και τις παραδοσιακές πολιτικές διαδικασίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή