Τους αποψιλώνουν από «ιστορικά» επιχειρήματα

Τους αποψιλώνουν από «ιστορικά» επιχειρήματα

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Χωρίς συνθήματα και πολιτική σε συγκεκριμένα ζητήματα τα οποία αποτέλεσαν παραδοσιακά τον κορμό των πολιτικών πεποιθήσεων των Δημοκρατικών κινδυνεύει να βρεθεί το Δημοκρατικό Κόμμα, ενάμιση χρόνο πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2004 κι ενώ η προεκλογική εκστρατεία θεωρείται πως έχει ήδη άρχίσει.

«Κλέβουν» τα θέματα

Από τη μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας Medicare, την οποία ενέκρινε πρόσφατα το Κογκρέσο ως το πακέτο βοήθειας, ύψους 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων, για την αντιμετώπιση του έιτζ στις χώρες του Τρίτου Κόσμου, οι Δημοκρατικοί βλέπουν σταδιακά το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα να τους οδηγεί στο περιθώριο, σε θέματα τα οποία παραδοσιακά προασπιζόταν το Δημοκρατικό Κόμμα.

«Κάθε παιδί μετράει. Πιστεύουμε ότι κάθε παιδί μπορεί να μάθει», δήλωσε χθες ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους κατά τη διάρκεια βαρυσήμαντης ομιλίας του για την εκπαίδευση, ένα ζήτημα το οποίο σπανίως είχε απασχολήσει τους Ρεπουμπλικανούς. Εν όψει των εκλογών, ο πρόεδρος Μπους εμφανίζεται πρόθυμος να προωθήσει πιο ριζοσπαστική πολιτική ατζέντα στο εσωτερικό, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στους Δημοκρατικούς, οι οποίοι ήδη βρίσκονται σε αδυναμία να ανταγωνισθούν το πατριωτικό αίσθημα που ενισχύθηκε στις ΗΠΑ μετά τις στρατιωτικές επιτυχίες στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ. Σύμφωνα με τους αναλυτές, μετά την 11η Σεπτεμβρίου, οι Δημοκρατικοί αναγκάστηκαν να εμφανιστούν πολύ προσεκτικοί στον χειρισμό ευαίσθητων ζητημάτων, φοβούμενοι μην κατηγορηθούν για έλλειψη πατριωτισμού, μέσα στο ιδιαίτερα πολωμένο κλίμα το οποίο δημιουργήθηκε μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις.

Στην εξωτερική πολιτική

Η αλλαγή προσώπου που επιχειρεί το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα είναι εμφανής και στην εξωτερική πολιτική, όπως αποδεικνύει η περιοδεία που ξεκινά ο Αμερικανός πρόεδρος στην Αφρική την ερχόμενη εβδομάδα. O πρόεδρος Μπους θα ξεκινήσει την περιοδεία του στη Μαύρη Ηπειρο από το νησί Γκορέ, στη Σενεγάλη και θα επισκεφθεί στη συνέχεια τη Νότιο Αφρική, τη Νιγηρία, την Μποτσουάνα και την Ουγκάντα. Είναι από τις σπάνιες φορές που Ρεπουμπλικανός πρόεδρος επισκέπτεται την Αφρική, έναν προορισμό όχι και τόσο δημοφιλή για το κόμμα του. Είναι πάντως σαφές ότι ο πρόεδρος Μπους θα αποφύγει να επισκεφθεί χώρες στις οποίες μαίνεται εμφύλιος πόλεμος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή