H Ιαπωνία επιμένει να λάβει μέρος σε συνομιλίες για τα πυρηνικά

H Ιαπωνία επιμένει να λάβει μέρος σε συνομιλίες για τα πυρηνικά

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

TOKIO. Την αντίδρασή της εξέφρασε η Ιαπωνία στην πρόταση της Βορείου Κορέας για συνομιλίες σχετικά με το πυρηνικό της πρόγραμμα, στις οποίες δεν θα εκπροσωπείται το Τόκιο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιαπωνικής εφημερίδας Ασάχι Σιμπούν, η Βόρειος Κορέα πρότεινε τη διεξαγωγή των σχετικών συνομιλιών, στις οποίες θα συμμετάσχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Κίνα, η Βόρειος και η Νότιος Κορέα. Την πρόταση φέρεται ότι μετέφερε σε Αμερικανούς αξιωματούχους όπως ο υφυπουργός Εξωτερικών Ρίτσαρντ Αρμιτατζ, ο Κινέζος ομόλογός του Ουάνγκ Γι, ο οποίος βρίσκεται σε επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ. Σχολιάζοντας το δημοσίευμα, ο εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης Γιασούο Φουκούντα δήλωσε ότι η χώρα του επιμένει ότι πρέπει να λάβει μέρος στις συνομιλίες και εξέφρασε την ελπίδα ότι σύντομα θα ξεπεραστεί ο σκόπελος.

Η αμερικανική πλευρά πάντως σύμφωνα με τα ιαπωνικά δημοσιεύματα, δεν συμφωνεί με την διεξαγωγή συνομιλιών στις οποίες δεν θα συμμετέχει η Ιαπωνία.

Ο Ιάπωνας υφυπουργός Εξωτερικών Τοσιμίτσου Μοτέγκι, δήλωσε ότι ανώτεροι αξιωματούχοι από την Ιαπωνία, τις ΗΠΑ και τη Νότιο Κορέα οι οποίοι συναντήθηκαν στην Ουάσιγκτον συμφώνησαν να ασκήσουν πιέσεις για συνομιλίες στις οποίες θα συμμετέχουν και η Ιαπωνία και η Νότιος Κορέα. O κ. Μοτέγκι αναφέρθηκε επίσης στην πρόθεση της χώρας του να παγώσει τη συμφωνία ύψους 4,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την κατασκευή, στη Βόρειο Κορέα, αντιδραστήρων ελαφρού ύδατος από τους οποίους είναι πιο δύσκολο να εξαχθεί υλικό το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή πυρηνικών όπλων.

Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Βόρειος Κορέα συμμετείχαν τον Απρίλιο σε συνομιλίες στην κινεζική πρωτεύουσα με σκοπό να εξευρεθεί διπλωματική λύση στο πρόβλημα που έχει ανακύψει σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Πιονγιάνγκ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή