Οι Γάλλοι θα δουλεύουν περισσότερο

Οι Γάλλοι θα δουλεύουν περισσότερο

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Μετά 156 ώρες συζητήσεων οι οποίες ολοκληρώθηκαν σε 19 ημέρες -πρόκειται για τη δεύτερη μακρότερη κοινοβουλευτική συζήτηση που έγινε ποτέ στη χώρα-, η γαλλική Εθνοσυνέλευση ψήφισε το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος.

Με 389 ψήφους

Η ψήφιση του νομοσχεδίου με 389 ψήφους υπέρ και 132 κατά, καταγράφεται ως μεγάλη πολιτική νίκη του Γάλλου πρωθυπουργού Ζαν-Πιερ Ραφαρέν. Το πολύκροτο νομοσχέδιο το οποίο καταψήφισαν οι Σοσιαλιστές και οι Κομμουνιστές προκάλεσε έντονες αντιδράσεις τον Μάιο οι οποίες κορυφώθηκαν με μεγάλες απεργίες-μεταξύ άλλων σε όλα τα μέσα μεταφοράς- που παρέλυσαν τη Γαλλία. Το νομοσχέδιο προβλέπει, μεταξύ άλλων, την αύξηση του χρόνου εργασίας για τους εργαζόμενους και καταργεί τις διαφορές στα όρια συνταξιοδότησης ανάμεσα στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Από το 2008 οι εργαζόμενοι και στους δύο τομείς θα πρέπει να εργάζονται επί 40 χρόνια πριν συνταξιοδοτηθούν ενώ μέχρι τότε, το όριο συνταξιοδότησης θα είναι τα 37,5 χρόνια το οποίο ισχύει σήμερα.

Από το 2012, για να απολαμβάνουν τα προνόμια της σύνταξής τους οι εργαζόμενοι θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει 41 χρόνια δουλειάς, ενώ από το 2020 το όριο της συνταξιοδότησης θα είναι τα 42 χρόνια. O υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων Φρανσουά Φιγιόν, δήλωσε ότι με την ψήφιση του νομοσχεδίου διασφαλίζεται το μέλλον του γαλλικού συνταξιοδοτικού συστήματος. Το νομοσχέδιο θα υποβληθεί προς συζήτηση στη Γερουσία τη Δευτέρα και αναμένεται ότι θα τεθεί σε ισχύ περί τα τέλη Ιουλίου.

Λυσσαλέα αντίδραση

Παρότι ήταν σχεδόν βέβαιο ότι το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί, η κεντροδεξιά κυβέρνηση που το συνέταξε συνάντησε τη λυσσώδη αντίδραση των Σοσιαλιστών και των Κομμουνιστών οι οποίοι πρότειναν 8.680 τροποποιήσεις προκειμένου να περιορίσουν τις αντιλαϊκές πτυχές του. O επικεφαλής της σοσιαλιστικής πτέρυγας στην Εθνοσυνέλευση, Ζαν Μαρκ Αιρώ κατήγγειλε το νομοσχέδιο ως αρχαϊκό και αναχρονιστικό. O πρωθυπουργός Ραφαρέν, ο οποίος δεν υποχώρησε ούτε όταν η Γαλλία ακινητοποιήθηκε από απεργούς που διαδήλωναν κατά της πολιτικής του, απάντησε ότι η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος ήταν απαραίτητη προκειμένου να μη χρεοκοπήσουν τα ασφαλιστικά ταμεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή