Δέκα Αμερικανοί τραυματίσθηκαν σε επιθέσεις στο Ιράκ

Δέκα Αμερικανοί τραυματίσθηκαν σε επιθέσεις στο Ιράκ

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΓΔΑΤΗ. Πληθαίνουν ολοένα οι επιθέσεις εναντίον των αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ, χωρίς να υπάρχουν ενδείξεις για αποκλιμάκωση της έντασης. Μόνο χθες καταγράφηκαν τέσσερα χωριστά περιστατικά με θύματα τρεις Ιρακινούς που έπεσαν νεκροί και δέκα Αμερικανούς τραυματίες. O πρόεδρος Μπους απορρίπτει κατηγορηματικά τη φημολογία περί ενδεχόμενης αποχώρησης των ΗΠΑ, την ίδια στιγμή, ωστόσο, είναι σαφές ότι λίγους μήνες μετά την αμερικανική εκστρατεία, η επιτυχία της εξαρτάται όλο και περισσότερο από τη συμβολή τρίτων χωρών. Εως τα τέλη του Σεπτεμβρίου θα έχει αποσταλεί πρόσθετη δύναμη, κυρίως Βρετανών και Πολωνών, σύμφωνα με δηλώσεις του αρχηγού του αμερικανικού γενικού επιτελείου, Ρίτσαρντ Μάγιερς.

Στην περιοχή Ραμαντί, 100 χιλιόμετρα δυτικά της Βαγδάτης, δύο αμερικανικά στρατιωτικά οχήματα δέχθηκαν επίθεση με ρουκέτα που εκτοξεύτηκε πιθανόν από μοτοσικλέτα. Εξι Αμερικανοί στρατιώτες τραυματίστηκαν, αλλά η ακριβής κατάσταση της υγείας τους δεν έγινε γνωστή. Λίγες ώρες αργότερα έγινε άλλη επίθεση στο κέντρο της Βαγδάτης εναντίον αμερικανικού στρατιωτικού τζιπ. Οι επιβαίνοντες το εγκατέλειψαν πανικόβλητοι, ενώ δύο από αυτούς τραυματίστηκαν. Ακολούθησαν πυροβολισμοί εναντίον του συγκεντρωμένου πλήθους, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας Ιρακινός περαστικός. Στα βορειοανατολικά της Βαγδάτης, στην περιοχή Μπακούμπα, σημειώθηκε έκρηξη κατά τη διάρκεια διαδήλωσης για την κράτηση από τις αμερικανικές δυνάμεις κορυφαίου σιίτη κληρικού. Ενα άτομο σκοτώθηκε και άλλα πέντε τραυματίστηκαν. Ελεύθερος σκοπευτής, τέλος, έβαλε εναντίον περιπολίας στη δυτική Βαγδάτη, τραυματίζοντας έναν Αμερικανό στρατιώτη. Οι δυνάμεις κατοχής ανταπέδωσαν τα πυρά σκοτώνοντας το δράστη και τραυματίζοντας ένα εξάχρονο αγόρι που τον συνόδευε.

Χρειάζονται τη βοήθεια μεγάλων παικτών

Ολα αυτά συνέβησαν μετά τη διαβεβαίωση Μπους ότι οι αμερικανικές δυνάμεις «δεν φεύγουν» και τη δέσμευση του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών, Τζακ Στρο, ότι «οι ενέργειες κατά των συμμαχικών δυνάμεων δεν θα επιτύχουν και θα αντιμετωπιστούν». Την ίδια ώρα, όμως, οι αναλυτές προειδοποιούν ότι οι κατοχικές δυνάμεις χρειάζονται επειγόντως στρατιωτική βοήθεια και κυρίως «τη συμμετοχή -όχι απλώς την πολιτική ή συμβολική υποστήριξη- των μεγάλων παικτών», δηλαδή της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ρωσίας. Για την ώρα, όμως, η ενίσχυση των δυνάμεων κατοχής δεν μπορεί να γίνει παρά με τη βοήθεια μικρών χωρών, όπως η Πολωνία, η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Ουγγαρία, η Λιθουανία και άλλες. H Πολωνία απέστειλε, την Τετάρτη, τους πρώτους 250 στρατιώτες και από τον Σεπτέμβριο θα διοικεί έναν από τους τρεις στρατιωτικούς τομείς του Ιράκ, περιλαμβανομένων των σιιτικών ιερών πόλεων, Ναρμπάλα και Νατζάφ. O πρώην υπουργός Εξωτερικών, Ναζί Σαμπρί, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Στάνταρντ, χρησιμοποιεί αυστριακό κινητό τηλέφωνο και ενδεχομένως έχει καταφύγει στη χώρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή