Επανεμφάνιση του αίματος στη M. Ανατολή

Επανεμφάνιση του αίματος στη M. Ανατολή

3' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΓΑΖΑ. H βία έκανε την επανεμφάνισή της στη Μέση Ανατολή και οι εκατέρωθεν κατηγορίες για παραβίαση των προβλεπομένων από το ειρηνευτικό προσχέδιο διαδέχθηκαν τα χαμόγελα και τις εγκάρδιες χειραψίες. H δολοφονία ηγετικού στελέχους της Ταξιαρχίας των Μαρτύρων της Αλ Ακσά, η εκτόξευση ρουκετών εναντίον εβραϊκού οικισμού και το προσωρινό κλείσιμο της κεντρικής οδικής αρτηρίας της Λωρίδας της Γάζας μετρίασε τις θετικές εντυπώσεις, που δημιουργήθηκαν από την πρόσφατη συνάντηση των κ.κ. Αμπάς και Σαρόν και την αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από τμήματα των παλαιστινιακών εδαφών. Τη στιγμή, πάντως, που η ηγεσία της Χαμάς εμφανίζεται βέβαιη ότι η εκεχειρία θα καταρρεύσει, οι ηγεσίες των δύο πλευρών δηλώνουν ότι αντιλαμβάνονται τις δυσκολίες του ειρηνευτικού εγχειρήματος και υπόσχονται εντατικοποίηση των προσπαθειών τους.

Λίγες ώρες μετά την παράδοση της Βηθλεέμ στην Παλαιστινιακή Αρχή, ο ισραηλινός στρατός σκότωσε στέλεχος της Ταξιαρχίας των Μαρτύρων της Αλ Ακσά στην Καλκιλίγια της Δυτικής Οχθης. O 31χρονος Ιμπραΐμ Μανσούρ, τοπικός ηγέτης της οργάνωσης, έπεσε χθες το πρωί νεκρός από τα πυρά των Ισραηλινών όταν προσπάθησε να διαφύγει τη σύλληψή του.

Η Αλ Ακσά δεν δεσμεύεται

Η Αλ Ακσά, η οποία δεν συγκαταλέγεται στις οργανώσεις που υπέγραψαν την κατάπαυση του πυρός, αλλά είχε δηλώσει ότι θα τη σεβαστεί, ανακοίνωσε χθες ότι «δεν δεσμεύεται πλέον από την εκεχειρία» και ότι θα εκδικηθεί τον θάνατο του Μανσούρ «εντός είκοσι τεσσάρων ωρών». H ένοπλη οργάνωση, που συνδέεται με τη Φατάχ των κ.κ. Αμπάς και Αραφάτ, αλλά λειτουργεί αυτόνομα, είχε αναλάβει τη Δευτέρα την ευθύνη της δολοφονίας ενός Βούλγαρου εργάτη που επέβαινε σε όχημα με ισραηλινές πινακίδες κυκλοφορίας. «Μέχρι οι Παλαιστίνιοι να συμμορφωθούν από τον όρο του προσχεδίου που απαιτεί τη διάλυση των τρομοκρατικών οργανώσεων», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ισραηλινής κυβέρνησης, Ντόρε Γκολντ, «διατηρούμε το δικαίωμα λήψης προληπτικών μέτρων για την προστασία των πολιτών μας».

Εβαλαν ξανά οδοφράγματα

Επιπλέον, απαντώντας στην εκτόξευση ρουκετών εναντίον εβραϊκού οικισμού στη Λωρίδα της Γάζας, ο ισραηλινός στρατός έστησε εκ νέου οδοφράγματα στην κεντρική οδική αρτηρία της περιοχής τα οποία, όμως, απέσυρε χθες το μεσημέρι. H κυβέρνηση Σαρόν παρέδωσε διάβημα διαμαρτυρίας προς στην Παλαιστινιακή Αρχή για παραβίαση της συμφωνίας σχετικά με τα ζητήματα ασφαλείας βάσει της οποίας ο ισραηλινός στρατός αποχώρησε από τη Λωρίδα της Γάζας. Από την πλευρά του, ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός, Μαχμούντ Αμπάς, καταδίκασε την επίθεση εναντίον του εβραϊκού οικισμού, από την οποία τρεις Ισραηλινοί τραυματίστηκαν και έκανε λόγο για προσπάθεια υπονόμευσης της ειρηνευτικής διαδικασίας. «Στο εξής», δήλωσε, «όποιος παραβιάζει την εκεχειρία θα συλλαμβάνεται». Στο ίδιο μήκος κύματος, ο γενικός γραμματέας του γραφείου του Γιάσερ Αραφάτ, Ταγέμπ Αμπντελραχίμ παραδέχθηκε ότι «και οι δύο πλευρές έχουν παραβιάσει τη συμφωνία», αλλά υποσχέθηκε ότι «τα προβλήματα θα διευθετηθούν στις επερχόμενες συναντήσεις Παλαιστινίων και Ισραηλινών αξιωματούχων».

Στο μεταξύ, σε μια χειρονομία καλής θέλησης η ισραηλινή κυβέρνηση απελευθέρωσε τον πρώην διοικητή του σώματος ασφαλείας της Γάζας, Αμπού Μουτλάκ, που είχε συλληφθεί πριν από δύο μήνες ως ύποπτος για συμμετοχή σε βομβιστική επίθεση. Το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού ανακοίνωσε, επίσης, ότι προτίθεται να διατάξει άμεσα την απελευθέρωση δεκάδων Παλαιστινίων κρατουμένων, «πλην αυτών που εμπλέκονται σε δολοφονίες». Προχθές ο κ. Αμπάς είχε δηλώσει ότι «η εκεχειρία θα καταρρεύσει αν δεν απελευθερωθεί ένας σημαντικός αριθμός κρατουμένων και αν το Ισραήλ δεν διακόψει την πολιτική των δολοφονικών επιθέσεων εναντίον καταζητούμενων παραστρατιωτικών».

Χαμάς: «Βραχύχρονη η εκεχειρία»

Πάντως, το ηγετικό στέλεχος της Χαμάς, Αμπμτελαζίζ Αλ Ραντίσι, δήλωσε χθες «βέβαιος» ότι η εκεχειρία δεν θα κρατήσει. «H διάρκεια ζωής της κατάπαυσης του πυρός», υποστήριξε, «θα είναι μικρή και αυτό διότι ο Αριέλ Σαρόν θα παραβιάσει τους όρους της». O ίδιος επισήμανε δε ότι η Χαμάς υπέγραψε τη συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός με μοναδικό σκοπό «να σώσει τον παλαιστινιακό λαό από το ενδεχόμενο μιας εμφύλιας σύρραξης». Τέλος, με συνέντευξη που παραχώρησε στην ισπανική εφημερίδα La Razon, ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών, Ναμπίλ Σάαθ, υποστήριξε ότι ο Γιάσερ Αραφάτ θα είναι ο μοναδικός υποψήφιος της Φατάχ στις προσεχείς προεδρικές εκλογές, οι οποίες είναι πιθανό να διεξαχθούν τον Οκτώβριο. Αναφερόμενος στο γεγονός ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους έχει συνδέσει την ίδρυση του παλαιστινιακού κράτους με τον παραγκωνισμό του κ. Αραφάτ, ο κ. Σάαθ δήλωσε: «Δεν αποκλείεται να αλλάξει γνώμη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή