Συνέλαβαν επτά Παλαιστινίους

Συνέλαβαν επτά Παλαιστινίους

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΓΑΖΑ. Θέλοντας να υπογραμμίσει την αφοσίωσή της στην ειρηνευτική διαδικασία και να κατευνάσει την ισραηλινή κυβέρνηση, η Παλαιστινιακή Αρχή προχώρησε στη σύλληψη επτά παραστρατιωτικών που εμπλέκονται στην προχθεσινή επίθεση με αντιαρματικές ρουκέτες εναντίον εβραϊκού οικισμού στη Λωρίδα της Γάζας. Την ίδια στιγμή, το Ισραήλ προχώρησε στην απελευθέρωση πενήντα δύο Παλαιστινίων κρατουμένων που είχαν συλληφθεί στη Χεβρώνα μετά τη βομβιστική επίθεση της 11ης Ιουνίου στην Ιερουσαλήμ, ενώ ο πρωθυπουργός της χώρας, Αριέλ Σαρόν, δήλωσε ιδιαίτερα αισιόδοξος όσον αφορά την έκβαση των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων. Εντονες αντιδράσεις προκάλεσε η σύλληψη, για παραβίαση της εκεχειρίας, επτά παραστρατιωτικών στη Γάζα και στην Καν Γιουνίς, από τις παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας που ανέλαβαν τον έλεγχο της ευρύτερης περιοχής στις αρχές της εβδομάδας.

Διαδηλώσεις Παλαιστινίων

Δεκάδες Παλαιστίνιοι, καθοδηγούμενοι από μασκοφόρους που πυροβολούσαν στον αέρα, διαμαρτυρήθηκαν στους δρόμους της Γάζας φωνάζοντας συνθήματα κατά της κυβέρνησης Αμπάς. Νωρίτερα, ο επικεφαλής επί Θεμάτων Ασφαλείας της Παλαιστινιακής Αρχής, Μοχάμεντ Νταχλάν, είχε διαβεβαιώσει την ισραηλινή ηγεσία ότι θα συλλάβει όποιους επιχειρήσουν να παραβιάσουν την εκεχειρία, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που πραγματοποίησαν την επίθεση με ρουκέτες εναντίον του εβραϊκού οικισμού Κφαρ Νταρόμ. Οι συλληφθέντες είναι μέλη των «Λαϊκών Επιτροπών Αντίστασης», οι οποίες έχουν ανακοινώσει ότι δεν αποδέχονται την εκεχειρία. Εκπρόσωπος, πάντως, των «Λαϊκών Επιτροπών Αντίστασης» άφησε χθες ανοιχτό το ενδεχόμενο συμμετοχής στην κατάπαυση του πυρός υπό την προϋπόθεση της απελευθέρωσης των μελών της οργάνωσης από το Ισραήλ. Στο μεταξύ, χθες τα ξημερώματα η ισραηλινή κυβέρνηση διέταξε την απελευθέρωση πενήντα δύο Παλαιστινίων που είχαν συλληφθεί στη Χεβρώνα μετά την πολύνεκρη επίθεση αυτοκτονίας εναντίον λεωφορείου στην Ιερουσαλήμ. Αύριο, επίσης, το υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης Σαρόν θα συζητήσει το ενδεχόμενο απελευθέρωσης δεκάδων ακόμα κρατουμένων, οι οποίοι είτε έχουν εκτίσει το μεγαλύτερο μέρος της ποινής που τους επεβλήθη είτε δεν έχουν καταδικαστεί. Με συνέντευξή του σε αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο, ο κ. Νταχλάν ζήτησε την απελευθέρωση 416 κρατουμένων. Από την πλευρά του, το ηγετικό στέλεχος της Χαμάς, Μαχμούντ Ζαχάρ, εξέφρασε χθες ικανοποίηση για τη δήλωση του Παλαιστίνιου πρωθυπουργού, Μαχμούντ Αμπάς, περί «ανάγκης απελευθέρωσης όλων των φυλακισμένων και αποχώρησης του ισραηλινού στρατού από τα παλαιστινιακά εδάφη».

Αισιόδοξος ο Σαρόν

Κατά τ’ άλλα, ο κ. Σαρόν εμφανίστηκε χθες ιδιαίτερα αισιόδοξος όσον αφορά την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων, ενώ ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Σαούλ Μοφάζ επέκρινε τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων Μοσέ Γιαλόν για τις δηλώσεις του περί «νίκης στη διαμάχη με τους Παλαιστινίους». «Για πρώτη φορά από τότε που ανέλαβα το πρωθυπουργικό αξίωμα», δήλωσε ο Σαρόν, «υπάρχει αληθινή πιθανότητα τερματισμού της τρομοκρατίας και επιστροφής στη φυσιολογική ζωή». Τέλος, σύμφωνα με δημοσκόπηση, η πλειοψηφία των Ισραηλινών δεν πιστεύει ότι η χώρα τους επικράτησε των Παλαιστινίων. Το 73% των Ισραηλινών εκτιμά ότι το Ισραήλ δεν κέρδισε, 33% θεωρεί ότι «νικητές είναι οι Παλαιστίνιοι» και οι υπόλοιποι ότι «δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή