O Πάουελ κατευνάζει την Τεχεράνη

O Πάουελ κατευνάζει την Τεχεράνη

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

TEXEPANH. Την αλλαγή ρητορικής εκ μέρους της Ουάσιγκτον, όπως αυτή εκφράστηκε από τον υπουργό Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, χαιρέτισε χθες ο Ιρανός ομόλογός του, Καμάλ Χαραζί. Προχθές ο Πάουελ είχε ταχθεί κατά της ευθείας αμερικανικής ανάμιξης στις αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις στην Τεχεράνη.

Ανασκεύασε

«Υπάρχουν ενδείξεις αποδοχής της πραγματικότητας στα λόγια του Πάουελ», δήλωσε ο Χαραζί. «Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε τώρα είναι να μην εμπλακούμε πολύ βαθιά στην οικογενειακή αυτή διαμάχη», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο Αμερικανός συνάδελφός του, ανασκευάζοντας την αλγεινή εντύπωση που προκάλεσε στην Τεχεράνη η άγαρμπη υποστήριξη της Ουάσιγκτον προς τις πρόσφατες φοιτητικές κινητοποιήσεις, οι οποίες κορυφώθηκαν στα μέσα Ιουνίου. Οι δυνάμεις ασφαλείας προχώρησαν σε 4.000 συλλήψεις στη διάρκεια του κύματος διαδηλώσεων, που σημαδεύθηκαν από πρωτόγνωρα συνθήματα εναντίον του θρησκευτικού ηγέτη του Ιράν, Αλί Χαμενεΐ.

Στο μεταξύ η Ιαπωνία θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει την κατανόηση των ΗΠΑ για ένα σχέδιο εκμετάλλευσης της ιρανικής πετρελαιοπηγής Αζαντεγκάν και να ζητήσει ταυτόχρονα από την Τεχεράνη να διασκεδάσει τις υποψίες για τις πυρηνικές της φιλοδοξίες. «Πρέπει να πούμε στο Ιράν ακριβώς ποιες ανησυχίες έχουμε για το πυρηνικό του οπλοστάσιο», ανέφερε ο Ιάπωνας υπουργός Εμπορίου, Τακέο Χιρανούμα. «Παράλληλα θα πρέπει να εξηγήσουμε στις ΗΠΑ τη στάση της χώρας μας στα ενεργειακά ζητήματα και να προσπαθήσουμε να οδηγήσουμε τα πράγματα σε καλύτερη κατεύθυνση», συμπλήρωσε. Το σχόλιο ακολούθησε μία προσεκτικότερη τοποθέτηση επί της συμφωνίας, που απειλεί να πλήξει τις αμερικανοϊαπωνικές σχέσεις. «Δεν πιστεύω ότι μπορούμε να υπογράψουμε αυτήν τη στιγμή τη συμφωνία, αν και πρέπει να καταλήξουμε σε συμπεράσματα για τις μελλοντικές εξελίξεις», είχε δηλώσει προχθές ο υφυπουργός Εξωτερικών, Τοσιμίτσι Μοτέγκι. H Ουάσιγκτον, η οποία κατηγορεί την Τεχεράνη ότι χρησιμοποιεί το πυρηνικό της πρόγραμμα ως πρόσχημα για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων, αντιτίθεται σφόδρα στη σύναψη της συμφωνίας αξίας δύο δισ. δολ..

Επιτυχημένη δοκιμή

Οπως αποκάλυψε εξάλλου σε χθεσινό της δημοσίευμα η εφημερίδα Χααρέτζ, το Ιράν πραγματοποίησε επιτυχημένη δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου μέσου βεληνεκούς, του Shihab-3, που έχει τη δυνατότητα να πλήξει το Ισραήλ. H δοκιμή έγινε την περασμένη εβδομάδα και ήταν η επιτυχέστερη των τελευταίων πέντε ετών. H εφημερίδα εξήγησε πως ο συγκεκριμένος πύραυλος έχει εμβέλεια πάνω από 1.300 χιλιόμετρα και μπορεί να εξοπλισθεί με συμβατική κεφαλή βάρους 800 κιλών. Είναι μετεξέλιξη του βορειοκορεατικού πυραύλου Nodong-1. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, ο αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατού, στρατηγός Μόσε Γιαλόν θα συζητήσει την απειλή, που ελλοχεύει από τις στρατιωτικές επιδιώξεις του Ιράν κατά τη συνάντησή του με Αμερικανούς αξιωματούχους την προσεχή εβδομάδα. Ισραήλ και ΗΠΑ συμφωνούν πως θα πρέπει να ασκηθούν πιέσεις στην Τεχεράνη ώστε να επιτρέψει τους αιφνιδιαστικούς ελέγχους των επιθεωρητών της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή