Σαντάμ: Εγώ βρίσκομαι στο Ιράκ…

Σαντάμ: Εγώ βρίσκομαι στο Ιράκ…

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΓΔΑΤΗ. Κάπως αλλιώς πρέπει να φαντάζονταν τη χθεσινή ημέρα οι 150.000 Αμερικανοί στρατιώτες που βρίσκονται στο Ιράκ. H «Ημέρα της Ανεξαρτησίας», εθνική επέτειος των Ηνωμένων Πολιτειών προς τιμήν της μεγάλης, δημοκρατικής εξέγερσης εναντίον της κατοχής της πατρίδας τους από τη Βρετανική Αυτοκρατορία, τους βρήκε να στρατοπεδεύουν σε μια κατεχόμενη χώρα, αντιμέτωπους με ένα ογκούμενο κύμα ένοπλων επιθέσεων της ιρακινής αντίστασης, τις οποίες ανταποδίδουν με σφαίρες. «Αυτήν την ώρα θα έπρεπε να γιορτάζουμε, συντροφιά με τις οικογένειές μας. Είμαι ευτυχής που ήρθαμε εδώ για να απελευθερώσουμε το Ιράκ, αλλά νομίζω ότι είναι καιρός οι στρατιώτες να δουν τις οικογένειές τους», δήλωσε χαρακτηριστικά ο λοχίας Τας Ιγκανς, από το Ιρβινγκ του Τέξας.

Μήνυμα Σαντάμ

Την ίδια ώρα, το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο «Αλ Τζαζίρα» μετέδιδε ηχογραφημένο μήνυμα που αποδόθηκε στον Σαντάμ Χουσεΐν και, σύμφωνα με τους υπεύθυνους του δικτύου, ηχογραφήθηκε στις 14 Ιουνίου. «Βρίσκομαι πάντα στο Ιράκ, μαζί με μια ομάδα ηγετών», φέρεται να δηλώνει ο Σαντάμ, προσθέτοντας ότι «πυρήνες του ιερού πολέμου (τζιχάντ), αποτελούμενοι από άνδρες και γυναίκες του Ιράκ, έχουν συγκροτηθεί σε μεγάλη κλίμακα».

Τον επικήρυξαν

Από την πλευρά τους, οι Αμερικανοί εντατικοποιούν τις προσπάθειές τους για τη σύλληψη ή την εξόντωση του Σαντάμ Χουσεΐν, θεωρώντας ότι κάτι τέτοιο θα εκμηδενίσει το ηθικό των θυλάκων αντίστασης του ανατραπέντος καθεστώτος. Σ’ αυτό το πλαίσιο, η Ουάσιγκτον επικήρυξε τον Σαντάμ αντί ποσού 25 εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ οι κεφαλές των δύο γιων του, Ουντάι και Κουσάι, αποτιμήθηκαν σε 15 εκατομμύρια δολάρια. Πάντως, η χθεσινή επέτειος δεν συνοδεύθηκε από κάποια ανάπαυλα στο μέτωπο των ένοπλων συγκρούσεων. Το αντίθετο. Χθες το μεσημέρι, αμερικανικές δυνάμεις πυροβόλησαν και σκότωσαν έντεκα Ιρακινούς οι οποίοι, σύμφωνα με το Πεντάγωνο, «προσπάθησαν να πλήξουν τις δυνάμεις μας με αντιαρματικές ρουκέτες». H επιχείρηση αυτή έδρασε και ως νουθεσία, αφού στην ίδια περιοχή, αργά το βράδυ της Πέμπτης, Ιρακινοί παραστρατιωτικοί είχαν βομβαρδίσει με όλμους την τεράστια, αμερικανική βάση του Μπάλαντ. Από τους βομβαρδισμούς τραυματίσθηκαν 18 Αμερικανοί στρατιώτες, δύο εκ των οποίων νοσηλεύονταν με σοβαρά τραύματα. Εξάλλου, χθες το πρωί, η αμερικανική στρατιωτική διοίκηση ανακοίνωσε ότι άλλος ένας Αμερικανός στρατιώτης έπεσε νεκρός από πυρά ελεύθερου σκοπευτή έξω από το αρχαιολογικό μουσείο της Βαγδάτης, στο οποίο άρχισαν να επιστρέφουν ορισμένα από τα κειμήλια που είχαν λεηλατηθεί αμέσως μετά την ανατροπή του καθεστώτος Χουσεΐν.

Γιόρτασαν με «μπάρμπεκιου»

Παρόλα αυτά, τα αμερικανικά στρατεύματα γιόρτασαν τη χθεσινή επέτειο με τα παραδοσιακά «μπάρμπεκιου», στις βάσεις τους, σε διάφορα σημεία του Ιράκ. Λίγοι τυχεροί εξασφάλισαν προσκλήσεις για την πρεμιέρα της τρίτης συνέχειας του «Εξολοθρευτή» του Αρνολντ Σβαρτσενέγκερ, με τίτλο «H εξέγερση των Μηχανών», η οποία επρόκειτο να προβληθεί χθες στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης, πρώην «Σαντάμ Χουσεΐν». O διάσημος αστέρας είχε προγραμματίσει να επισκεφθεί στη συνέχεια τη βάση του Μπάλαντ.

Χθες, εξάλλου, έφτασαν στην Αθήνα δώδεκα νεαροί Ιρακινοί, που τραυματίσθηκαν στη διάρκεια του πολέμου ή πάσχουν από βαριές ασθένειες και πρόκειται να νοσηλευθούν στην Ελλάδα. Τρεις από αυτούς, ηλικίας 10, 17 και 21 ετών, φέρουν βαριά εγκαύματα στο ένα τρίτο του δέρματός τους. H πρωτοβουλία ανήκει στους «Γιατρούς του Κόσμου» και η χρηματοδότησή της καλύπτεται από την ελληνική κυβέρνηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή