ΣΥΝΤΟΜΑ

3' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ ΔΙΑΡΡΟΗ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Ατύχημα σε πυρηνικό αντιδραστήρα στο Τόκιο

ΤΟΚΙΟ. Ενα ατύχημα σε έναν πυρηνικό αντιδραστήρα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην κεντρική Ιαπωνία χθες, προκάλεσε μικρή ανησυχία, καθώς καπνός άρχισε να βγαίνει από το σταθμό. Ωστόσο, δεν υπήρξε διαρροή ραδιενέργειας ούτε τραυματίστηκε κανείς και, όπως έγινε γνωστό, δεν εκδηλώθηκε φωτιά. H Πυροσβεστική έσπευσε στο σταθμό, αλλά όπως δήλωσε εκπρόσωπος, δεν χρειάστηκε να επέμβει. O εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι η φωτιά εκδηλώθηκε σε έναν κλίβανο που χρησιμοποιείται για την καταστροφή των χαμηλού επιπέδου ραδιενεργών αποβλήτων, όπως οι στολές των εργαζομένων. Στο σταθμό βρίσκονταν περίπου 100 άτομα. O σταθμός Φούτζεν έκλεισε τον Μάρτιο ως αντιοικονομικός, αλλά θα χρειαστούν όμως τουλάχιστον 40 χρόνια για να απενεργοποιηθεί.

ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΕΙΣ ΣΤΗ ΜΕΘΟΡΙΟ ME ΠΑΚΙΣΤΑΝ

Μάχες στο Αφγανιστάν

ΚΑΜΠΟΥΛ. Εκκαθαριστικές επιχειρήσεις διεξάγουν από χθες στην ορεινή συνοριακή μεθόριο μεταξύ του Αφγανιστάν και του Πακιστάν οι αμερικανικές δυνάμεις. Σύμφωνα με ανακοίνωση της διοίκησης των συμμαχικών δυνάμεων στην Καμπούλ, σκοπός της επιχείρησης είναι η αποτροπή της εγκατάστασης των εναπομεινάντων Ταλιμπάν και στελεχών της Αλ Κάιντα στην ορεινή περιοχή μεταξύ των δύο κρατών. «H επιχείρηση», δήλωσε ο λοχαγός Ντάγκλας Λεφόρτζ, «είναι η αποτροπή της αναδιοργάνωσης των τρομοκρατικών στοιχείων, καθώς και η αποτροπή των επιθέσεων έναντι των συμμαχικών εγκαταστάσεων». Στο μεταξύ, οκτώ αξιωματικοί του NATO θα μεταβούν από σήμερα στο Αφγανιστάν προκειμένου να προετοιμάσουν το εδάφος για την αλλαγή φρουράς στη διοίκηση της Διεθνούς Δύναμης Ασφαλείας (ISAF). «H ανάμιξη του NATO», αναφέρεται σε ανακοίνωση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, «αποτελεί απόδειξη της αφοσίωσης του οργανισμού στην προσπάθεια σταθεροποίησης του Αφγανιστάν». Τον περασμένο Απρίλιο, το NATO αποφάσισε υπέρ της ανάληψης της δίοικησης της ISAF, η οποία, ωστόσο, θα παραμείνει υπό την καθοδήγηση του OHE.

H ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ZHTEI ΑΠΟΣΥΡΣΗ TOY ΝΟΜΟΥ

Αντιδράσεις στο Χονγκ Κονγκ

ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ. Επείγουσες εκκλήσεις για την απόσυρση ή έστω την τροποποίηση του νομοσχεδίου περί «εθνικής ασφάλειας», που προωθεί η κινεζική ηγεσία στο Χονγκ Κονγκ απηύθυναν χθες στελέχη της αντιπολίτευσης αλλά και σύμμαχοι της κυβέρνησης, βλέποντας τη λαϊκή διαμαρτυρία να λαμβάνει επικίνδυνες διαστάσεις ανάλογες αυτών που οδήγησαν στη σφαγή στην Πλατεία Τιεν Αν Μεν, το 1989. Οι κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ καταγγέλλουν ότι το νομοσχέδιο παραβιάζει τις βασικές ελευθερίες του ατόμου, καθώς μεταξύ άλλων θέτει εκτός νόμου κάθε τοπική ομάδα που θεωρείται παρακλάδι απαγορευμένων οργανώσεων στην Κίνα. H τοπική κυβέρνηση του Τουνγκ Τσι-χουά, ωστόσο, αφήνει να εννοηθεί ότι η ψήφιση του νομοσχεδίου θα προχωρήσει κανονικά την ερχόμενη Τετάρτη ως απαραίτητο βήμα για τη διατήρηση της «κοινωνικής ευταξίας»…

ΓΙΑ ΠΟΛΥΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟΤΗΤΑ KAI ΜΠΙΡΑ

Γερμανοί, Βρετανοί θαυμάζονται

ΛΟΝΔΙΝΟ. Πολλοί νέοι Γερμανοί θαυμάζουν τους Βρετανούς για την πολυπολιτισμική κοινωνία τους, ενώ η αγγλική νεολαία θαυμάζει τη Γερμανία για την μπίρα της, τα σχολεία και τον αθλητισμό της. Αυτά προκύπτουν από τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που διενεργήθηκε στη Βρετανία με τη συμβολή του Ινστιτούτου Γκαίτε και του Βρετανικού Συμβουλίου. Περίπου το ήμισυ των νέων Γερμανών έχει θετική άποψη για τη Βρετανία και ειδικά για τα θέματα της μοναρχίας, της γλώσσας και του πολυπολιτισμικού χαρακτήρα της. Το 81% γνωρίζει έστω κι έναν διάσημο Βρετανό, με τη βασίλισσα Ελισάβετ και τον τραγουδιστή της ποπ Ρόμπι Ουίλιαμς να είναι μεταξύ των πιο δημοφιλών. Οσο για τους νέους Βρετανούς, το 40% έχει «θετική ή πολύ θετική άποψη» για τη Γερμανία, αλλά το 17% θυμάται ακόμη

με πικρία τις κακές στιγμές του πολέμου.

ΘΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΘΟΥΩΣ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ

Νομοσχέδιο για τη France Τelecom

ΠΑΡΙΣΙ. Σε συνέχεια των μεταρρυθμίσεων σχετικά με το συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας, η γαλλική κυβέρνηση ετοιμάζει νομοσχέδιο με το οποίο θα επιτρέπει στους εργαζόμενους της France Telecom να διατηρήσουν το καθεστώς τους ως δημόσιοι υπάλληλοι ακόμη και στην περίπτωση που θα ιδιωτικοποιηθεί η επιχείρηση. Παρότι δεν έχει αναγγελθεί ακόμη σχέδιο ιδιωτικοποίησης της κρατικής επιχείρησης, σύμφωνα με ανακοίνωση του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών, οι 100.000 δημόσιοι υπάλληλοι της France Telecom θα διατηρήσουν τα προνόμιά τους. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, οι δημόσιοι υπάλληλοι στη Γαλλία έχουν δικαίωμα να συνταξιοδοτούνται νωρίτερα, ενώ κινδυνεύουν πολύ λιγότερο από τους συναδέλφους τους στον ιδιωτικό τομέα να χάσουν τη δουλειά τους. Το σχετικό νομοσχέδιο θα παρουσιαστεί στην Εθνοσυνέλευση το φθινόπωρο. Οι σχετικές υποχωρήσεις της γαλλικής κυβέρνησης έρχονται μετά τις θυελλώδεις διαμαρτυρίες του περασμένου μήνα.

ΔΙΕΥΡΥΝΕΤΑΙ TO OIKONOMIKO ΧΑΣΜΑ

Ανισότητα Βόρειας – Νότιας Αγγλίας

ΛΟΝΔΙΝΟ. Τη διαρκή διεύρυνση των οικονομικών ανισοτήτων μεταξύ Βόρειας και Νότιας Αγγλίας διεπίστωσε επιτροπή της Βρετανικής Βουλής των Κοινοτήτων. Με έκθεσή της προς την Ολομέλεια, η Επιτροπή Οικισμού, Χωροταξίας και Περιφερειών ζητεί την εκπόνηση ιδιαίτερων προγραμμάτων για τη Βόρεια Αγγλία, που δεν μετέχει στο οικονομικό θαύμα των νότιων περιοχών. Σύμφωνα με την έκθεση, οι κάτοικοι της Βόρειας Αγγλίας έχουν μικρότερο προσδόκιμο ζωής και μαστίζονται από υψηλότερη ανεργία. Αντίθετα, στο νότο επικρατούν προβλήματα πολυτελείας, όπως η εκρηκτική άνοδος των τιμών της γης και ο συνωστισμός στους δρόμους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή