Συνάντηση Πρόντι – Μπερλουσκόνι

Συνάντηση Πρόντι – Μπερλουσκόνι

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩΜΗ. Το πρώτο «τετ α τετ» με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, της οποίας ηγείται ο μεγαλύτερός του εσωτερικός πολιτικός αντίπαλος, ο Ρομάνο Πρόντι, είχε χθες ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Ως προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Μπερλουσκόνι συζήτησε με τους επιτρόπους τις προτεραιότητες της ιταλικής προεδρίας, γυρίζοντας σελίδα μετά το καταστροφικό βάπτισμα του πυρός την Τετάρτη στο Ευρωκοινοβούλιο.

«Λήξαν» το επεισόδιο

Εικόνα επιστροφής στην ομαλότητα έδωσε χθες και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ, ο οποίος χαρακτήρισε το επεισόδιο της προσβολής Γερμανού ευρωβουλευτή από τον Μπερλουσκόνι στο Ευρωκοινοβούλιο «λήξαν.» O ευρωπαϊκός Τύπος ωστόσο εξακολουθούσε χθες να διατυπώνει αμφιβολίες για το κατά πόσον ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι μπορεί να γεφυρώσει τις διαφορές με τις ΗΠΑ, όπως υπεσχέθη στις προγραμματικές του δηλώσεις, τη στιγμή που ο ίδιος προξενεί διχασμούς και διαιρέσεις στο εσωτερικό της Ευρώπης. «Τα φιλόδοξα σχέδια του Μπερλουσκόνι για την E.E. είναι τώρα ουσιαστικά αδύνατο να γίνουν πράξη», σχολίασε η γερμανική Μπερλίνερ Τσάιτουγκ. «Το σκάνδαλο… ενισχύει τις αναστολές των Ευρωπαίων εταίρων για την ιταλική προεδρία και επιβεβαιώνει τις υπάρχουσες προκαταλήψεις εναντίον του Μπερλουσκόνι», σημειώνει η εφημερίδα. O Ρομάνο Πρόντι, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, απέφυγε να εκμεταλλευθεί το ολίσθημα του αντιπάλου του, με τον οποίο έχει υποσχεθεί να συνεργαστεί ομαλά στο πλαίσιο της προεδρίας. Οταν ο Μπερλουσκόνι εξαπέλυσε τη θεατρική επίθεση εναντίον του Γερμανού ευρωβουλευτή Μάρτιν Σουλτς, ο Πρόντι, που καθόταν πολύ κοντά του, παρέμεινε ανέκφραστος και στη συνέχεια πήρε τον λόγο και αναφέρθηκε στα θέματα της προεδρίας σαν να μην είχε συμβεί τίποτα. Την επομένη, στο πρες ρουμ, ο εκπρόσωπος Τύπου της Επιτροπής αρνείτο να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο. Μόνο ύστερα από 30 ολόκληρα λεπτά πιεστικών και συνεχών ερωτήσεων από τους δημοσιογράφους, παρεδέχθη ότι «το θέμα είναι πολύ σοβαρό».

Συμφιλιωτής ο Τσιάμπι

Εν αναμονή της κοινής συνέντευξης Τύπου Μπερλουσκόνι – Πρόντι, πολλοί θυμήθηκαν την εμφάνιση του Ιταλού πρωθυπουργού σε δικαστήριο του Μιλάνου, μόλις προ διμήνου, στην οποία ο Μπερλουσκόνι, κατηγορούμενος για δωροδοκία δικαστή, είπε στους δικαστές ότι για τις δικές του δικαστικές περιπέτειες έφταιγε ο Ρομάνο Πρόντι. O πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας, Κάρλο Ατζέλιο Τσάμπι, έχει προσπαθήσει να συμφιλιώσει τους δύο άνδρες, ενώ προχθές το βράδυ θέλησε να συμβάλει στο κλείσιμο του επεισοδίου του Ευρωκοινοβουλίου. «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στην διαμάχη αυτή να επηρεάσει το μελλοντικό έργο που πρέπει να επιτελεστεί», είπε ο Τσιάμπι.

Ο Γερμανός καγκελάριος Σρέντερ, αφότου δέχθηκε το τηλεφώνημα μεταμέλειας από τον Μπερλουσκόνι το βράδυ της Πέμπτης, τόνισε ότι η Ευρώπη πρέπει να προχωρήσει με τα σημαντικά θέματα που την απασχολούν. H Γερμανία δεν σχολίασε την αμφιλεγόμενη δήλωση του γραφείου του Ιταλού πρωθυπουργού, σύμφωνα με την οποία, στο τηλεφώνημα, ο Μπερλουσκόνι «εξέφρασε τη θλίψη του για το γεγονός ότι ίσως παρανοήθηκε ένας αστεϊσμός που είχε ειρωνική έννοια». Νωρίτερα, ο Γκέρχαντ Σρέντερ είχε δώσει μια άλλη εκδοχή, δηλώνοντας ότι ο Ιταλός ομόλογός του «εξέφρασε τη λύπη του για την επιλογή των εκφράσεων και για τη σύγκριση» του ευρωβουλευτή με αξιωματούχο ναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης.

Κατόπιν όλων αυτών, η Ισπανίδα υπουργός Εξωτερικών Ανα Παλάθιο δήλωσε βέβαιη για την επιτυχία της ιταλικής προεδρίας. Αλλοι Ευρωπαίοι πολιτικοί ήταν λιγότερο ευνοϊκά διακείμενοι προς τον Μπερλουσκόνι. O Ολλανδός πρωθυπουργός Μπαλκενέντε δήλωσε ότι θα ήταν καλύτερα να είχε αποσύρει τις προσβλητικές του δηλώσεις αμέσως, ενώ ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζουνκέρ δήλωσε «σοκαρισμένος».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή