Συσπείρωση για το Κοσσυφοπέδιο

Συσπείρωση για το Κοσσυφοπέδιο

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Τη συσπείρωση των πολιτικών κομμάτων της Σερβίας πίσω από μία κοινή στρατηγική εν όψει των συνομιλιών για το Κοσσυφοπέδιο, μία πρωτοβουλία της E.E. ζήτησε χθες ο Σέρβος πρωθυπουργός Ζόραν Ζίφκοβιτς. «Πρέπει να συμφωνήσουμε όλοι πως οι ελπίδες επιτυχίας θα αυξηθούν αν κατορθώσουμε να εξασφαλίσουμε εθνική συναίνεση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ζίφκοβιτς. Τα σχόλια ακολούθησαν τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της χώρας με αντικείμενο τον προσδιορισμό της σερβικής ατζέντας για τις συνομιλίες με τους Αλβανούς ηγέτες του Κοσσυφοπεδίου. Αν και δεν έχει διευκρινιστεί ακριβώς πότε θα διεξαχθούν οι διαπραγματεύσεις, έχει συμφωνηθεί πως δεν θα συζητηθεί το αίτημα των Αλβανών για ανεξαρτησία, αλλά θα αντιμετωπισθούν τα καθημερινά προβλήματα της επαρχίας, όπως οι ενεργειακές ανάγκες, οι μεταφορές, οι αγνοούμενοι και η επιστροφή των προσφύγων. Παρά τις δεσμεύσεις για συζητήσεις, αμφότερες οι πλευρές διατύπωσαν επιφυλάξεις αν οι συνομιλίες θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν εντός του μηνός. Μετά τη σύγκληση της κυβέρνησης, ο Ζίφκοβιτς εξήγγειλε ότι η κυβέρνηση και το Κοινοβούλιο θα υιοθετήσουν στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής για το Κοσσυφοπέδιο μία διακήρυξη εν όψει των συνομιλιών. «Θα είναι το εφαλτήριο για τη σερβική πλευρά στη διάρκεια των συνομιλιών», εξήγησε ο Σέρβος πρωθυπουργός.

Η πολιτική και οικονομική κατάσταση

Στο μεταξύ ο Μίχαελ Στάινερ, ο διοικητής του OHE στην επαρχία, ο οποίος ολοκληρώνει τη θητεία του την επόμενη εβδομάδα, ανέφερε πως έχει γίνει η προεργασία για τη γέννηση ενός δημοκρατικού μέλλοντος, αν και το πολιτικό κλίμα στο Κοσσυφοπέδιο παραμένει τεταμένο. O Γερμανός αξιωματούχος δήλωσε πως η οικονομία της επαρχίας θα βελτιωθεί μόνο μέσω του προγράμματος ιδιωτικοποίησης, σε συνδυασμό με ένα νομικό πλαίσιο για την προστασία των επενδύσεων. Με τη μάλλον θετική εικόνα του Στάινερ διαφώνησε πάντως, ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο πρέσβης της Σερβίας στον OHE, Ντέγιαν Σάχοβιτς, ο οποίος δήλωσε πως οι θεσμοί στο Κοσσυφοπέδιο στην καλύτερη περίπτωση υπολειτούργησαν. «Βασικά ανθρώπινα και μειονοτικά δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος των μειονοτήτων να χρησιμοποιούν τη γλώσσα τους, είναι απαραίτητο να υποστηριχθούν με έναν πιο σθεναρό τρόπο», υπογράμμισε ο Σέρβος πρεσβευτής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή