Ολη η Ευρώπη… μισεί τον πρόεδρό της

Ολη η Ευρώπη… μισεί τον πρόεδρό της

5' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κόλαση σε όλη την Ευρώπη! Σύσσωμος ο Τύπος της Γηραιάς Ηπείρου την Πέμπτη μαινόταν εναντίον του Ιταλού πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος τα έκανε όλα «λίμπα» την Τετάρτη στο Ευρωκοινοβούλιο, στην παρθενική του εμφάνιση ως προεδρεύων της Ευρωπαϊκής Ενωσης αυτό το εξάμηνο, επιβεβαιώνοντας τους χειρότερους φόβους των Ευρωπαίων ηγετών και πολιτών.

«Ο Μπερλουσκόνι ντεμπουτάρει στην Ευρωπαϊκή Ενωση με προσβολές στο Ευρωκοινοβούλιο – Προκαλεί κρίση με τη Γερμανία αποκαλώντας ναζί έναν ευρωβουλευτή του γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος» ήταν οι τίτλοι του πρώτου θέματος της ισπανικής «Ελ Παΐς».

«Εκρηξη στο Στρασβούργο – O Μπερλουσκόνι προσβάλλει βουλευτή του SPD – Ταραχές κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την προεδρία της Ιταλίας», ήταν οι τίτλοι του πρώτου θέματος της συντηρητικής γερμανικής εφημερίδας «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε».

«Η βρισιά του Μπερλουσκόνι περί «ναζί» προκαλεί εξαγρίωση», γράφουν στον πρώτο τίτλο τους και οι επίσης συντηρητικοί «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» του Λονδίνου. «Αναδύονται νέες αμφιβολίες για την καταλληλότητα του Ιταλού πρωθυπουργού να ηγηθεί της Ευρώπης σε δύσκολους καιρούς», υπογραμμίζει στον υπότιτλό της η βρετανική εφημερίδα.

Η συνεδρίαση

«Ευρωπαϊκή Ενωση: O Μπερλουσκόνι εκσφενδονίζεται στο καναβάτσο», είχε σχετικό τίτλο η γαλλική «Λιμπερασιόν», η οποία τόνιζε πως «Σε τριάντα δευτερόλεπτα ο Μπερλουσκόνι απέτυχε παταγωδώς στις προαγωγικές εξετάσεις του, εκθέτοντας σε σοβαρό κίνδυνο την προεδρία του στην Ευρωπαϊκή Ενωση».

Μάλιστα ο ευρωβουλευτής των Πρασίνων Ντανιέλ Κον-Μπεντίντ, ο οποίος στην αρχή της συνεδρίασης ήταν πολύ συγκαταβατικός απέναντι στον Μπερλουσκόνι, έκανε μετά το επεισόδιο μια πρωτοφανή πρόταση: «O Μπερλουσκόνι μπορεί να χάσει την επαφή με το περιβάλλον ανά πάσα στιγμή. Οι δεκατέσσερις άλλες κυβερνήσεις θα υποχρεωθούν να οργανώσουν ένα είδος παράλληλης προεδρίας, ένα δίχτυ ασφαλείας, γιατί δεν μπορεί κανείς να του έχει εμπιστοσύνη», είπε.

Ο μόνος που ήταν ευτυχής από τις εξελίξεις και δεν κατέβαλε καμιά προσπάθεια να κρύψει τη χαρά του ήταν ο Ρομάνο Πρόντι, ο πρόεδρος της Κομισιόν, φανατικός εχθρός και επίδοξος αντίπαλος του Μπερλουσκόνι στις επόμενες βουλευτικές εκλογές.

«Δεν με πιστεύατε, ε; H πρώτη του ημέρα θα είναι και η τελευταία!», έλεγε σε Βέλγο δημοσιογράφο στους διαδρόμους του κτιρίου της Ευρωβουλής στο Στρασβούργο, τσιμπώντας του το μάγουλο(!), όπως αναφέρει η «Λιμπερασιόν».

Οντως, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι έχασε πανηγυρικά τη μάχη των εντυπώσεων όταν είπε στον Γερμανό ευρωβουλευτή Μάρτιν Σουλτς, αντιπρόεδρο της Σοσιαλιστικής ομάδας: «Γνωρίζω έναν παραγωγό στην Ιταλία που ετοιμάζει ένα φιλμ για τα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης. Θα σας προτείνω για τον ρόλο του «κάπο», θα ήσασταν τέλειος»! Στα στρατόπεδα συγκέντρωσης «κάπο» αποκαλούνταν οι κρατούμενοι – συνεργάτες των ναζί που τοποθετούνταν σε ρόλο δεσμοφυλάκων και επεδείκνυαν ιδιαίτερη κτηνωδία προς τους άλλους κρατουμένους προκειμένου να γλιτώσουν οι ίδιοι, με φυσιολογικό αποτέλεσμα να είναι εξαιρετικά μισητοί.

Ακολούθησε πανδαιμόνιο, όπως ήταν αναμενόμενο. «Πολλοί ανησυχούν με την άφιξη σας ως Αττίλα στην Ευρωπαϊκή Ενωση», είπε ευθέως στον Μπερλουσκόνι η ευρωβουλευτής των Πρασίνων Μόνικα Φρασόνι. «Επίθεση εναντίον των αξιών της ευρωπαϊκής δημοκρατίας» χαρακτήρισε τη στάση του Μπερλουσκόνι ο Ισπανός πρόεδρος της Σοσιαλιστικής ομάδας Ενρίκε Μπαρόν Κρέσπο, ενώ τη δυσφορία του εξέφρασε και ο πρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών Χανς-Γκερντ Πέτερινγκ, παρόλο που σ’ αυτή την ομάδα ανήκουν ο Μπερλουσκόνι και το κόμμα του.

Αναστατωμένος και ο επίσης συντηρητικός πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Πατ Κοξ προσπάθησε, αλλά απέτυχε, να πείσει τον Μπερλουσκόνι να ανακαλέσει. Κάτι που ο Ιταλός «ηγεμόνας» υποχρεώθηκε να κάνει ένα 24ωρο αργότερα, παίρνοντας τηλέφωνο τον ίδιο τον καγκελάριο Σρέντερ και «εκφράζοντας τη θλίψη του για την επιλογή των λέξεων και τη σύγκριση».

Ωρες νωρίτερα, ο Σρέντερ ήταν αμείλικτος: «Προσδοκώ από τον Ιταλό πρωθυπουργό να ζητήσει επισήμως συγγνώμη γι’ αυτή την απαράδεκτη σύγκριση», είχε δηλώσει ενώπιον του γερμανικού Κοινοβουλίου.

Ενας «νονός»

για την Ευρώπη

Αλλωστε, από την πρώτη κιόλας ημέρα, την Τετάρτη, το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον Ιταλό πρεσβευτή στο Βερολίνο Σίλβιο Φατζόλο και του εξέφρασε τη διαμαρτυρία της γερμανικής κυβέρνησης για τη δήλωση του Ιταλού πρωθυπουργού εναντίον του Γερμανού ευρωβουλευτή Σουλτς.

Τη μεγάλη ζημιά από τους Γερμανούς όμως ο Μπερλουσκόνι την είχε ήδη πάθει από τη Δευτέρα, όταν κυκλοφόρησε το «Σπίγκελ»: Το εξώφυλλο του γερμανικού σοβαρού περιοδικού, το οποίο έκανε αστραπιαία τον γύρο του κόσμου είχε τίτλο «Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο νονός – τώρα σε ολόκληρη την Ευρώπη»! Είχε δε φωτογραφία του Ιταλού πρωθυπουργού καθισμένου σε έναν θρόνο, με ύφος που παρέπεμπε ευθέως στον Ντον Κορλεόνε, τον περιβόητο «νονό» της ομώνυμης ταινίας.

«Εξω ο νονός από την Ευρώπη!» έγραφε ένα από τα μικρά πλακάτ που άνοιξαν ευρωβουλευτές μέσα στην αίθουσα του Ευρωκοινοβουλίου, όσο μιλούσε ο Μπερλουσκόνι, εμφανώς εμπνευσμένο από το εξώφυλλο του «Σπίγκελ».

«Προσοχή! Στην Ευρώπη προεδρεύει ο Μπερλουσκόνι. Στις Βρυξέλλες υπάρχει προκατάληψη, αν όχι φόβος», έγραφε την περασμένη Κυριακή στην πρώτη σελίδα της η «Ελ Παΐς».

«Ευρώπη, το πρόβλημα Μπερλουσκόνι» τιτλοφορούσε το εξώφυλλό του το γαλλικό περιοδικό «Νουβέλ Ομπζερβατέρ». «Δεν είναι μόνο ματαιόδοξος πολιτικός και δημαγωγός, προαγωγός των τηλεοπτικών σκουπιδιών, πρωταθλητής όλων των κατηγοριών της ατιμωρησίας. Είναι επίσης ένας άνθρωπος που δεν ανέχεται την κριτική και για τον οποίον η ζωή έγκειται στο να χλευάζει τους νόμους και τους κανονισμούς» προσέθετε.

Οι πολιτικές αιτίες

της σύγκρουσης

Το «Σπίγκελ» θυμίζει ότι ο Μπερλουσκόνι, όπως έχει ο ίδιος δηλώσει, ασχολήθηκε με την πολιτική για να λύσει τα δικαστικά και οικονομικά προβλήματα των επιχειρήσεών του. «Και όντως το έκανε με τέτοιο τρόπο, ο οποίος μέχρι τώρα ήταν αδιανόητος στις ευρωπαϊκές δημοκρατίες – η Ιταλία αναδομείται σύμφωνα με τις ανάγκες του πρωθυπουργού της» προσθέτει το περιοδικό, τονίζοντας ότι «ενώπιον δικαστηρίων καταθέτουν κύριοι μάρτυρες για τις σχέσεις του Μπερλουσκόνι και του περιβάλλοντός του με τη σικελική Μαφία», αν και κάτι τέτοιο δεν έχει αποδειχθεί δικαστικά μέχρι στιγμής. Στην πρώτη της σελίδα η «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε» έχει δηλώσεις του Ιταλού βουλευτή και διάσημου δικαστή Αντόνιο ντι Πιέτρο για τον κίνδυνο «μετάστασης από την ιταλική στην ευρωπαϊκή πολιτική του καρκινικού αποστήματος που πλήττει τη δημοκρατία».

«Οταν εξελέγη ο Μπερλουσκόνι το 2001, σκεπτόμουν πως η Ευρώπη θα τον άλλαζε. Τώρα αναρωτιέμαι μήπως αλλάξει αυτός την Ευρώπη!», δηλώνει ο Ιταλός κινηματογραφιστής Νάνι Μορέτι.

Σε πρώτο πλάνο, λοιπόν, η ένταση της αντιπάθειας όλων των Ευρωπαίων εναντίον της πραγματικά σκοτεινής προσωπικότητας του Μπερλουσκόνι οφείλεται στον φόβο μήπως νομιμοποιηθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο οι όντως ολοκληρωτικές και εξόφθαλμα παράνομες επί της ουσίας, αν και συχνά νομότυπες, μέθοδοι άσκησης της εξουσίας που αυτός χρησιμοποιεί και οι οποίες καταπατούν κάθε αρχή επί της οποίας υποτίθεται πως στηρίζεται η ευρωπαϊκή πολιτική αντίληψη. Σε βαθύτερο επίπεδο, όμως, η σφοδρότητα των επιθέσεων που δέχεται από παντού ο Μπερλουσκόνι συναρτάται και με μείζονες γεωπολιτικούς λόγους.

Ο Μπερλουσκόνι δεν έχει κρύψει τον έντονο φιλοαμερικανισμό του και την άποψή του για πλήρη χειραγώγηση της Ευρώπης από τις ΗΠΑ στον στρατιωτικό και τον πολιτικό τομέα, κάτι που επιβεβαίωσε και με τη στάση του στον πόλεμο των ΗΠΑ για την κατάκτηση του Ιράκ.

Η Γερμανία και η Γαλλία ήξεραν πως ανέκαθεν η Ιταλία ήταν λίγο πιο φιλοαμερικανική από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, σε επίπεδο ηγεσίας, ποτέ όμως σε σύγκρουση με τα ευρωπαϊκά σχέδια του Βερολίνου και του Παρισιού. O ανεξέλεγκτος Μπερλουσκόνι όχι μόνο τους αποστερεί μια μεγάλη χώρα που από την αρχή συμμετείχε θερμά στο εγχείρημα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, αλλά με τη στάση του ενισχύει τις διαλυτικά φιλοαμερικανικές τάσεις, ειδικά τώρα που η ένταξη των κεντροευρωπαϊκών και ανατολικοευρωπαϊκών χωρών οξύνει εντονότατα το θέμα της ηγεμονίας στην Ευρώπη. Τον χτυπούν λοιπόν και δεν πρόκειται να συμβιβαστούν μαζί του, μέχρι να τον δουν να ανατρέπεται στην Ιταλία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή