Αποχρωσεις

3' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα «μαρτύρια» των ζώων

Κι ενώ ο θόρυβος για τα μεταλλαγμένα τρόφιμα καλά κρατεί, το ζήτημα της εκτροφής και της σφαγής των πουλερικών επανέρχεται στη δημοσιότητα. H PETA, γνωστή αμερικανική οργάνωση για την προστασία των ζώων, ετοιμάζεται να μηνύσει την αλυσίδα εστιατορίων φαστ φουντ KFC κατηγορώντας την ότι τα 700 εκατομμύρια κοτόπουλα τα οποία προσφέρει στους πελάτες της ετησίως φτάνουν στα πιάτα τους, αφού προηγουμένως τα δυστυχή ζώα έχουν υποστεί… μαρτύρια. Κατά τους ακτιβιστές της PETA, οι καταναλωτές δεν γνωρίζουν ότι τρώνε πουλερικά που έχουν βασανιστεί και τραυματιστεί. Οι υπεύθυνοι της KFC αρνήθηκαν να απαντήσουν στις αιτιάσεις της PETA, όμως σε πρόσφατες ανακοινώσεις τους είχαν επισημάνει ότι η εταιρεία τηρεί όλες τις απαραίτητες προδιαγραφές. Είχαν μάλιστα δεχθεί, καθώς οι ακτιβιστές τους έχουν βάλει από καιρό στο μάτι, να τοποθετήσουν κάμερες στα σφαγεία για να αποδείξουν του λόγου το αληθές. Πάντως, η KFC έχει κάθε λόγο να ανησυχεί, αν αναλογιστεί κανείς ότι σε προηγούμενες εκστρατείες της εναντίον κολοσσών όπως οι Burger King, Mac Donald’s, και Wendy’s η PETA είχε αναδειχθεί νικήτρια εξαναγκάζοντας τις πολυεθνικές να σεβαστούν τα επί σφαγή ζώα.

Δεν ξεχνάμε τον Σκοτ

Ηρωας στην εποχή του, ο Βρετανός εξερευνητής της Ανταρκτικής, ο Κάπτεν Σκοτ, ο οποίος πέθανε το 1912, βυθίστηκε τα τελευταία χρόνια στη λήθη. Οσο τα βιβλία και οι τηλεταινίες για τον ανταγωνιστή του, τον σερ Ερνεστ Σάκλετον, πλήθαιναν, τόσο οι αναφορές στον Σκοτ και στο έργο του αραίωναν. Θέλοντας να αποκαταστήσουν την αδικία, τα μέλη της Εταιρείας του Κάπτεν Σκοτ αποφάσισαν να στήσουν ανδριάντα του εξερευνητή στον όρμο του Κάρντιφ. O Σκοτ, λένε, ήταν θύμα κυνισμού, όπως όλοι οι ήρωες της Βρετανίας, ο Νέλσων ή ο Τσόρτσιλ. Οι άνθρωποι αρέσκονται να αποκαθηλώνουν τους ήρωές τους. Ασφαλώς κι έκανε λάθη ο Σκοτ. Ποιος άλλωστε θα τολμούσε ένα τέτοιο εγχείρημα, όπως η εξερεύνηση της Ανταρκτικής, χωρίς να διαπράξει σφάλματα; Οταν επιπλέον δεν διέθετε ούτε τον κατάλληλο εξοπλισμό. O Σκοτ πέθανε κατά την επιστροφή του από την Ανταρκτική, μαζί με τέσσερις από τους άνδρες που συμμετείχαν στην αποστολή του. Το βρετανικό Κοινοβούλιο είχε τότε κάνει λόγο για την «ευγενέστερη τραγωδία στην Ιστορία». Σήμερα, μετά τα χρόνια της λήθης, ο Σκοτ μπορεί έστω και με τη μορφή ενός αγάλματος να νιώθει εν μέρει δικαιωμένος.

Καλοί φοιτητές σε όλα

Η εικόνα του φοιτητή που ζει απομονωμένος στο δωμάτιό του με ελάχιστο φως και κολλημένος σε μια γαλαζωπή οθόνη υπολογιστή, παραδομένος στη γοητεία των ηλεκτρονικών παιχνιδιών, φαίνεται ότι δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Με βάση πρόσφατη έρευνα που έγινε σε 27 αμερικανικά πανεπιστήμια και στην οποία συμμετείχαν 1.162 φοιτητές, προκύπτει ότι οι νεαροί Αμερικανοί λάτρεις των εν λόγω παιχνιδιών δεν είναι διόλου αντικοινωνικοί. Απλώς κάνουν πολλά πράγματα μαζί. Μπορούν δηλαδή να παίζουν, ενώ ταυτόχρονα παρακολουθούν την παράδοση των καθηγητών τους, στέλνουν e-mail στους φίλους τους ή παρακολουθούν φίλους τους που παίζουν άλλα, πιο ενδιαφέροντα παιχνίδια. Επίδοξοι Ναπολέοντες οι νεαροί δηλώνουν ότι τα παιχνίδια δεν τους αποσπούν από τις σπουδές τους ούτε από τις υπόλοιπες υποχρεώσεις τους. H εξοικείωση με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια αρχίζει για τα δύο τρίτα εξ αυτών από την τρυφερή ηλικία των πέντε ετών. Το εντυπωσιακό είναι ότι και οι καθηγητές δεν καταχωρίζουν τους φοιτητές που παίζουν ηλεκτρονικά παιχνίδια στη χορεία αυτών που αμελούν τις σπουδές τους. Δεν είναι σίγουρο, πάντως, αν τους διασκεδάζει να τους βλεπουν εν ώρα παραδόσεως να… κολλούν στα παιχνίδια τους.

Βασιλικό… μελάνι

Οι δηλητηριώδεις γραφίδες είναι συχνά αποτελεσματικότερες από πολλά άλλα μέσα άσκησης πολιτικού ελέγχου. O Ρουόμ Ριτ διαθέτει μια τέτοια γραφίδα. Στόχος του είναι συνήθως η κυβέρνηση της Καμπότζης και ιδιαιτέρως ο πρωθυπουργός Χουν Σεν. Τα άρθρα του Ριτ προκαλούν τέτοιο εκνευρισμό, που ο Χουν Σεν ζήτησε πρόσφατα να πάψουν οι μεταξύ τους εχθροπραξίες. Πώς όμως να κηρύξει ειρήνη με έναν αρθρογράφο-φάντασμα; O Ρουόμ Ριτ δεν έχει εμφανιστεί ποτέ, ουδείς τον γνωρίζει παρότι είναι εξοικειωμένοι με τις παρεμβάσεις του. Γιατί ο Ριτ γράφει για πρόσωπα και πράγματα με παροιμιώδη άνεση. Και αυτό τον καθιστά τόσο ενδιάφεροντα. Καθώς οι γνώσεις του είναι ακριβείς και τα σχόλιά του εύστοχα, είναι πολλοί αυτοί που πιστεύουν ότι πίσω από τη μάσκα του Ριτ κρύβεται ο βασιλιάς της Καμπότζης, Νοροντόμ Σιχανούκ. Λάτρης της γραφής, ο Σιχανούκ που με το Σύνταγμα του 1993 μπορεί να βασιλεύει και όχι να κυβερνά στη χώρα του, είναι πολύ δημοφιλής ανάμεσα στο λαό του. O μόνος που τον ανταγωνίζεται σε δημοτικότητα είναι το κατά πολλούς λογοτεχνικό του alter ego, ο Ρουόμ Ριτ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή