Οι Κορσικανοί απέρριψαν την παροχή αυτονομίας

Οι Κορσικανοί απέρριψαν την παροχή αυτονομίας

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Στη γενέτειρα του Βοναπάρτη, την όμορφη αλλά ανήσυχη Κορσική, η κεντροδεξιά κυβέρνηση Ραφαρέν υπέστη, αν όχι ένα πολιτικό Βατερλό, πάντως την πρώτη πολιτική ήττα από την ανάληψη της εξουσίας. Το δημοψήφισμα για την παροχή ευρύτερης αυτονομίας, που οργανώθηκε με πρωτοβουλία του Γάλλου υπουργού Εσωτερικών, Νικολά Σαρκοζί, μιας από τις πιο ισχυρές πολιτικές προσωπικότητες της Κεντροδεξιάς, κατάληξε σε μπούμερανγκ, καθώς η κυβερνητική πρόταση απορρίφθηκε, έστω και με ισχνή πλειοψηφία των ψηφισάντων.

Το 50,98% των Κορσικανών που προσήλθαν στις κάλπες απέρριψε την πρόταση που προέβλεπε ενοποίηση των δύο περιφερειών της νήσου -κάτι που θα τους επέτρεπε «να μιλούν με μία φωνή», κατά την κυβέρνηση- και τη δημιουργία ενός είδους τοπικής «Βουλής», με ενισχυμένες αρμοδιότητες σε θέματα φορολογίας και δημοσίων υπηρεσιών. O Σαρκοζί δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα σεβαστεί τη γνώμη των Κορσικανών, παρότι το δημοψήφισμα είχε απλώς συμβουλευτικό χαρακτήρα, κάνοντας ωστόσο λόγο για «μια χαμένη ευκαιρία».

Η κυβέρνηση φιλοδοξούσε, με την παροχή περιορισμένης αυτονομίας, να κλείσει την πληγή της αυτονομιστικής βίας ορισμένων εξτρεμιστικών ομάδων, που έχουν καταγγελθεί για δεσμούς με μαφιόζικα κυκλώματα και αναπτύσσουν παράνομες δραστηριότητες τα τελευταία 30 χρόνια, με αποκορύφωμα τη δολοφονία του Γάλλου αξιωματούχου Κλοντ Ερινιάκ, το 1998. Ωστόσο τόσο τα κόμματα της αριστερής αντιπολίτευσης όσο και ένα μεγάλο μέρος των κατοίκων της νήσου αντιδρούσαν στην προοπτική της περιορισμένης, έστω, αυτονομίας φοβούμενοι ότι οι τοπικές αρχές θα μπορούσαν να πέσουν στα χέρια των πιο σκληροπυρηνικών στοιχείων. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι μόνο το 10% των Κορσικανών ευνοεί την πλήρη αυτονομία της νήσου από τη Γαλλία, στην οποία ανήκει από το 1748. Σε μια εμφανή προσπάθεια να κατευνάσει τις ανησυχίες, η κυβέρνηση συνέλαβε, την παραμονή του δημοψηφίσματος, τον Ιβάν Κολονά, ηγετική μορφή των αυτονομιστών. Ωστόσο, αυτή η χειρονομία είχε τα αντίθετα από τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Επιπλέον, πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι (28.000 άνθρωποι σε σύνολο 191.000 Κορσικανών με δικαίωμα ψήφου) ψήφισαν «όχι» σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον πρόσφατο νόμο της κεντροδεξιάς κυβέρνησης που περιορίζει τα συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή