ΣΥΝΤΟΜΑ

3' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Οι ταυτότητες των πενήντα χιλιάδων πρακτόρων, που λειτουργούσαν για λογαριασμό της πρώην Ανατολικής Γερμανίας, μπορεί να δουν το φως της δημοσιότητας μετά τον αποχαρακτηρισμό των αρχείων της Στάζι από τη CIA. Ειδικοί επί του θέματος, που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, δήλωσαν στην εφημερίδα «Berliner Zeitung», ότι στα μικροφίλμ που έχει στην κατοχή της η αμερικανική υπηρεσία Πληροφοριών υπάρχουν 200.000 ονόματα. Πάντως, η υπεύθυνη για τα αρχεία της Στάζι, τα οποία έπεσαν στα χέρια των Αμερικανών το 1992, ανέφερε ότι καμιά συγκλονιστική ανακάλυψη δεν θα προκύψει από τον αποχαρακτηρισμό των αρχείων και ότι η πλειοψηφία των ονομάτων στα μικροφίλμ ανήκουν σε φίλους και συγγενείς των πρακτόρων της περιβόητης υπηρεσίας.

ΑΠΟ THKINA KAI TH N. ΚΟΡΕΑ

Πιέσεις στη B. Κορέα για τα πυρηνικά

ΠΕΚΙΝΟ. Αποφασισμένοι να ασκήσουν έντονες πιέσεις προς το καθεστώς της Βόρειας Κορέας, προκειμένου η Πιονγιάνγκ να συζητήσει το φλέγον ζήτημα του πυρηνικού οπλοστασίου της, εμφανίστηκαν χθες οι ηγέτες της Κίνας και της Νότιας Κορέας. Στόχος αμφοτέρων είναι η με ειρηνικά μέσα επίλυση της σοβούσας κρίσης, η οποία εξακολουθεί να προκαλεί έντονες τριβές μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του «ερημίτη» της Βόρειας Κορέας. O Κινέζος πρόεδρος Χου Τζιοντάο και ο Νοτιοκορεάτης ομόλογός του Ρο Μου Χιουν από το Πεκίνο, όπου συναντήθηκαν, δήλωσαν μετά το πέρας των συνομιλιών τους πως είναι σημαντικό να συνεχισθούν οι διπλωματικές προσπάθειες ώστε να λυθεί ειρηνικά η κρίση και η σταθερότητα να επιστρέψει στην κορεατική χερσόνησο.

ΘΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙ ΤΟΜΠΕΡΛΟΥΣΚΟΝΙ

Ο Σολάνα στη Ρώμη

ΡΩΜΗ. Την ιταλική πρωτεύουσα επισκέπτεται σήμερα ο ύπατος εκπρόσωπος για θέματα εξωτερικής πολιτικής της E.E. Χαβιέ Σολάνα, προκειμένου να έχει συνομιλίες με τον Ιταλό πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι, πρόεδρο για το δεύτερο εξάμηνο του 2003 στην Ευρωπαϊκή Ενωση. H επίσκεψη του κ. Σολάνα έχει ιδιαίτερη σημασία, δεδομένου ότι πραγματοποιείται ελάχιστες ημέρες μετά τα όσα διημείφθησαν μεταξύ του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και του Γερμανού βουλευτή των Πρασίνων κ. Σουλτς στο Ευρωκοινοβούλιο και απείλησαν να τινάξουν στον αέρα την ήδη εύθραυστη ατμόσφαιρα στην κορυφή της Ευρωπαϊκής Ενωσης. O κ. Σολάνα θα γίνει δεκτός και από τον Ιταλό πρόεδρο Κάρλο Ατζέλιο Τζάμπι, ενώ θα έχει συνομιλίες και με τον Ιταλό υπουργό Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι.

ΕΞ ΑΙΤΙΑΣ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ

Χάος επικρατεί στη Νιγηρία

ΛΑΓΚΟΣ. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έχουν από χθες αναπτυχθεί στην περιοχή της Αμπούζα της Νιγηρίας, ενώ στην πρωτεύουσα Λάγκος διαδηλωτές πυρπόλησαν καταστήματα σε κεντρικούς δρόμους και δεν επέτρεψαν στα αυτοκίνητα να κινηθούν. Οι εξελίξεις αυτές σχετίζονται με τη γενική απεργία που εισέρχεται στη δεύτερη εβδομάδα και απειλεί να βυθίσει στο απόλυτο χάος τη Νιγηρία, την όγδοη πετρελαιοπαραγωγική χώρα στον κόσμο. Τουλάχιστον δέκα άτομα σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, παρά το γεγονός ότι η αστυνομία κάνει λόγο για τον θάνατο τεσσάρων ανθρώπων σε προάστιο της Αμπούζα. Οι εργάτες άρχισαν την απεργία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κατά 53% αύξηση στις τιμές του πετρελαίου. Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ εργατών και κυβέρνησης την περασμένη εβδομάδα δεν συνέβαλαν στον τερματισμό της απεργίας, καθώς δεν επετεύχθη συμβιβαστική λύση.

ΣΤΗΙΣΠΑΝΙΑ

Αναίμακτο το φεστιβάλ των ταύρων

ΠΑΜΠΛΟΝΑ. H πρώτη ημέρα του φημισμένου φεστιβάλ των ταύρων στην Παμπλόνα της Βόρειας Ισπανίας ολοκληρώθηκε χθες με δύο μόνον τραυματισμούς από… πέσιμο, όπως ανακοινώθηκε από τις ομάδες διάσωσης. Ούτε ένας απ’ όσους συμμετείχαν στις εκδηλώσεις δεν λαβώθηκε από τα κέρατα ταύρου! Δύο Ισπανοί, ηλικίας 24 και 30 χρόνων αντιστοίχως, μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, αλλά η κατάστασή τους δεν εμπνέει ανησυχίες. Οι Ισπανοί, διατηρώντας την παράδοση, κάθε πρωί από τις 7 έως τις 14 Ιουλίου αφήνουν ελεύθερους έξι ταύρους για να τρέξουν στους στενούς δρόμους της παλιάς πόλης και να κυνηγήσουν όσους θερμόαιμους και ριψοκίνδυνους νέους βρεθούν μπροστά τους, μέχρι να καταλήξουν στην αρένα των ταυρομαχιών, όπου και θα θανατωθούν το βράδυ της 14ης Ιουλίου από ταυρομάχους. Οι «Σανφερμίνες», όπως ονομάζονται αυτές οι εκδηλώσεις με τους ταύρους, έγιναν διάσημες από τη νουβέλα του Ερνεστ Χεμινγουέι, Φιέστα, το 1926.

ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΤΗΚΑΤΩ ΒΟΥΛΗ

Κυβερνητική ήττα στο Μεξικό

ΠΟΛΗ TOY ΜΕΞΙΚΟΥ. Ηττα υπέστη το κυβερνών κόμμα της Εθνικής Δράσης στις εκλογές για την Κάτω Βουλή του Μεξικού. Μετά την καταμέτρηση του 50% των ψήφων, η εφορευτική επιτροπή ανακοίνωσε ότι το «Θεσμικό Επαναστατικό Κόμμα» της αντιπολίτευσης κέρδισε τις περισσότερες από τις συνολικά 500 έδρες της Κάτω Βουλής. O ανταποκριτής του «Μπι Μπι Σι» μετέδωσε ότι αν και ο πρόεδρος του Μεξικού B. Φοξ παραμένει στην εξουσία, το αποτέλεσμα των εκλογών δυσχεραίνει την εφαρμογή του νομοθετικού προγράμματός του. Το κόμμα του προέδρου του Μεξικού ανήλθε στην εξουσία πριν από τρία χρόνια, τερματίζοντας την επτάχρονη κυριαρχία του «Θεσμικού Επαναστατικού Κόμματος».

ΣΤΗΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΚΙΝΑ

Νεκροί από βροχοπτώσεις

ΝΑΝΤΖΙΝΓΚ. Περισσότεροι από διακόσιες χιλιάδες άνθρωποι χρειάστηκε να εγκαταλείψουν περιοχές της Ανατολικής Κίνας εξαιτίας των ισχυρών βροχοπτώσεων και των πλημμυρών που ακολούθησαν. Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι πνίγηκαν και πολλοί άλλοι κινδυνεύουν να προσβληθούν από σοβαρότατες ασθένειες, σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν μέλη του Τμήματος Ανθρωπιστικών Υποθέσεων της Κίνας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή