Δοκιμή πυραύλου από το Ιράν

Δοκιμή πυραύλου από το Ιράν

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

TEXEPANH. Το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν ανακοίνωσε χθες ότι ολοκλήρωσε τις δοκιμές του πυραύλου εδάφους – εδάφους, «Σαχάμπ 3», ο οποίος μπορεί να πλήξει στόχους στο Ισραήλ, στη Σαουδική Αραβία, την Τουρκία και το Αφγανιστάν, επιβεβαιώνοντας σχετικό δημοσίευμα ισραηλινής εφημερίδας.

Πριν από εβδομάδες

Το Ιράν, που κατηγορείται από τις ΗΠΑ για παραγωγή πυρηνικών όπλων, υποστηρίζει ότι η τελική δοκιμή του πυραύλου πραγματοποιήθηκε πριν από αρκετές εβδομάδες και ήταν επιτυχημένη. H κρατική ραδιοφωνία της χώρας, μάλιστα, ανέφερε ότι το όπλο θα παραδοθεί στις ένοπλες δυνάμεις τις επόμενες εβδομάδες, ενώ ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμίντ Ρέζα Ασέφι, αναφερόμενος σε δημοσίευμα της ισραηλινής εφημερίδας «Χαάρετζ», σύμφωνα με το οποίο η δοκιμή πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε: «Οπως φαίνεται, οι πληροφορίες φθάνουν στους Ισραηλινούς με καθυστέρηση».

«Είναι γνωστό», δήλωσε διπλωμάτης ασιατικής χώρας που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, «ότι το Ιράν δοκίμαζε το εν λόγω πυραυλικό σύστημα». «Το ζήτημα είναι», υπογράμμισε ο ίδιος, «ότι επέλεξαν να ανακοινώσουν την ύπαρξη του πυραύλου λίγες ημέρες πριν από την επίσκεψη του επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής για την Ατομική Ενέργεια, Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι».

Πού μπορεί να πλήξει

Ο πύραυλος «Σαχάμπ 3» έχει εμβέλεια 1.300 χιλιομέτρων, καθιστώντας το όπλο ικανό να πλήξει αμερικανικούς στόχους στο Ισραήλ, τη Σαουδική Αραβία, το Αφγανιστάν και το Πακιστάν. H κατασκευή του εν λόγω όπλου φέρεται να έχει βασιστεί στα σχέδια του πυραύλου τύπου «Νο Ντονγκ» της Βόρειας Κορέας. H ιρανική κυβέρνηση, πάντως, επιμένει ότι ο πύραυλος έχει κατασκευαστεί από την εγχώρια βιομηχανία οπλικών συστημάτων και υπογραμμίζει ότι οι πιέσεις που ασκούν οι ΗΠΑ προς τη Ρωσία, την Κίνα και τη Βόρεια Κορέα, προκειμένου να περιορίσουν τη στρατιωτική τους συνεργασία με το Ιράν δεν θα έχει, ως εκ τούτου, κανένα αποτέλεσμα. Την περασμένη εβδομάδα, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ επέβαλε κυρώσεις σε μια βορειοκορεάτικη εταιρεία και πέντε κινεζικές, οι οποίες κατηγορούνται ότι πούλησαν στρατιωτική τεχνολογία στο Ιράν. Πρόσφατα, αξιωματούχοι της υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ υποστήριξαν ότι το Ιράν έχει τη δυνατότητα εκτόξευσης αρκετών πυραύλων τύπου «Σαχάμπ 3», αλλά δεν έχει καταφέρει να αναπτύξει αξιόπιστο πυραυλικό σύστημα μεγάλης εμβέλειας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή