Ενώπιον ανταρτοπολέμου βρίσκονται οι ΗΠΑ, στο Ιράκ

Ενώπιον ανταρτοπολέμου βρίσκονται οι ΗΠΑ, στο Ιράκ

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΓΔΑΤΗ. Δύο ακόμη Αμερικανοί στρατιώτες προστέθηκαν χθες στον κατάλογο των στρατιωτών που έχουν χάσει τη ζωή τους από επιθέσεις ενόπλων στο Ιράκ μετά τον τερματισμό του πολέμου. Οι νέες επιθέσεις, στη Βαγδάτη και στην πόλη Ραμαντί, δυτικά της ιρακινής πρωτεύουσας, αποτελούν μία ακόμη ένδειξη ότι οι αμερικανικές δυνάμεις βρίσκονται αντιμέτωπες με κανονικό ανταρτοπόλεμο στο κεντρικό Ιράκ, το οποίο ελέγχεται από τους Σουνίτες.

Σύμφωνα με ανακοινωθέν των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, ο ένας στρατιώτης σκοτώθηκε όταν δέχθηκε επίθεση στη διάρκεια περιπολίας στη Βαγδάτη. Στη συμπλοκή σκοτώθηκε ακόμη ένας από τους Ιρακινούς ενόπλους, ενώ ένας άλλος τραυματίστηκε σοβαρά. Το δεύτερο επεισόδιο σημειώθηκε όταν άγνωστοι εκτόξευσαν χειροβομβίδα εναντίον αμερικανικού στρατιωτικού οχήματος, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο οδηγός του.

Το μυστήριο με τον Σαντάμ

Εν τω μεταξύ, καθώς περνάει ο καιρός χωρίς να γίνεται τίποτα περισσότερο γνωστό για την τύχη του Σαντάμ Χουσεΐν, ενισχύονται οι υπόνοιες ότι ο πρώην Ιρακινός ηγέτης είναι ζωντανός. Μετά την επικήρυξή του από την αμερικανική κυβέρνηση, ο πρόεδρος της επιτροπής της Γερουσίας, αρμόδιας για τις υπηρεσίες ασφαλείας, Πατ Ρόμπερτς, δήλωσε μιλώντας σε εκπομπή του CΝότι οι πιθανότητες να είναι ζωντανός ο Σαντάμ Χουσεΐν είναι τώρα 70%. Υπογραμμίζοντας τη σημασία που έχει για την Ουάσιγκτον η επίλυση του μυστηρίου που αφορά τον Σαντάμ Χουσεΐν, ο κ. Ρόμπερτς τόνισε ότι «είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τις Ηνωμένες Πολιτείες να ανακαλύψουν τον Σαντάμ Χουσεΐν αν επιθυμούν να επιτύχουν στην προσπάθεια ανοικοδόμησης του Ιράκ και να απαλείψουν το φόβο που εξακολουθούν να νιώθουν οι Ιρακινοί». Αραβικό τηλεοπτικό κανάλι μετέδωσε την περασμένη εβδομάδα μαγνητοφωνημένο μήνυμα, το οποίο απέδωσε στον Σαντάμ, με το οποίο ο Ιρακινός ηγέτης καλούσε τους Ιρακινούς να αντισταθούν εναντίον των δυνάμεων κατοχής που έχουν εισβάλει στη χώρα.

Παρά το γεγονός ότι η Ουάσιγκον εξακολουθεί να αποδίδει τα παραπάνω στους οπαδούς του Σαντάμ, οι οποίοι αρνούνται να παραδοθούν, αυξάνονται ολοένα και περισσότερο οι Ιρακινοί που θεωρούν ότι η αποτυχία της Ουάσιγκτον να παραδώσει άμεσα την εξουσία της χώρας στους Ιρακινούς σε συνδυασμό με το χάος που εξακολουθεί να χαρακτηρίζει την κατάσταση στη χώρα, οδηγεί το Ιράκ στην απόλυτη αναρχία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή