Το πόρισμα απαλλάσσει την κυβέρνηση Μπλερ

Το πόρισμα απαλλάσσει την κυβέρνηση Μπλερ

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Επικριτικό προς την κυβέρνηση Μπλερ, την οποία ωστόσο απαλλάσσει από την κατηγορία της παραποίησης στοιχείων για τα όπλα μαζικής καταστροφής του Ιράκ, είναι το πόρισμα της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της βρετανικής Βουλής που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.

Κριτική για το 45λεπτο

Η διακομματική επιτροπή της Βουλής κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπήρξε εσκεμμένη παραποίηση των στοιχείων που περιείχαν οι δύο φάκελοι για το Ιράκ, τους οποίους ο Βρετανός πρωθυπουργός χρησιμοποίησε προκειμένου να πείσει τόσο τη Βουλή όσο και τη βρετανική κοινή γνώμη για την αναγκαιότητα του πολέμου κατά του Ιράκ. Ωστόσο, στο πόρισμα ασκείται κριτική στην κυβέρνηση για το γεγονός ότι δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στον ισχυρισμό πως το Ιράκ μπορούσε να πραγματοποιήσει επίθεση με όπλα μαζικής καταστροφής μέσα σε 45 λεπτά από την ώρα που θα δινόταν η εντολή, ισχυρισμός όμως ο οποίος ήταν αβάσιμος αφού δεν στηριζόταν σε συγκεκριμένα στοιχεία.

«Καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι ο ισχυρισμός περί των 45 λεπτών δεν άξιζε την προβολή που έλαβε μέσα από τον φάκελο που παρουσιάστηκε στη Βουλή, δεδομένου ότι βασίστηκε σε στοιχεία μιας και μόνον πηγής, η οποία μάλιστα δεν αποκαλυπτόταν στον φάκελο», επισημαίνει η έκθεση. «Ζητούμε από την κυβέρνηση να εξηγήσει γιατί δόθηκε τόση σημασία σ’ αυτό το στοιχείο και να αποσαφηνίσει αν εξακολουθεί να θεωρεί τα στοιχεία του φακέλου ακριβή υπό το φως των πρόσφατων εξελίξεων στο Ιράκ».

Επιπλέον, η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής ασκεί έντονη κριτική στην κυβέρνηση για το γεγονός ότι στον δεύτερο φάκελο ο οποίος παρουσιάστηκε τον περασμένο Ιανουάριο, περιέχονταν στοιχεία από τη διατριβή Αμερικανού φοιτητή τα οποία ουδέποτε αποδόθηκαν. H επιτροπή επισημαίνει ότι είναι απαράδεκτο για τη βρετανική κυβέρνηση να χρησιμοποιεί τέτοιου είδους στοιχεία χωρίς να αποδίδει την πηγή τους.

Απαλλάσσονται υπουργοί

Πάντως, το πόρισμα απαλλάσσει τους υπουργούς της κυβέρνησης Μπλερ από την κατηγορία πως παραποίησαν εσκεμμένα ορισμένα στοιχεία του φακέλου, προκειμένου να ενισχύσουν την επιχειρηματολογία τους υπέρ του πολέμου εναντίον του Ιράκ. Το πόρισμα απαλλάσσει ακόμη και τον υπεύθυνο επικοινωνίας του Βρετανού πρωθυπουργού Αλιστερ Κάμπελ από την κατηγορία της προσωπικής παρέμβασης στον φάκελο, μια κατηγορία που είχε εκτοξεύσει εναντίον του το BBC, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις τόσο εκ μέρους του κ. Κάμπελ όσο και εκ μέρους του συνόλου της κυβέρνησης.

«Πόλεμος» με το ΒΒC

Οι σχέσεις μεταξύ της κυβέρνησης των Εργατικών και της βρετανικής κρατικής ραδιοτηλεόρασης, πάντως, παραμένουν ιδιατέρως τεταμένες με αφορμή τον πόλεμο κατά του Ιράκ. Το διοικητικό συμβούλιο του BBC το οποίο συνεδρίασε εκτάκτως την περασμένη Κυριακή, υπεραμύνθηκε της δημοσιογραφικής γραμμής που ακολούθησε στην κάλυψη των γεγονότων του Ιράκ. Επιπλέον, σε ανακοίνωσή του, ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του BBC Γκάριν Ντέιβις απέρριψε την κατηγορία του κ. Κάμπελ ότι το BBC δεν ήταν αντικειμενικό στην κάλυψη του πολέμου. O κ. Ντέιβις κάλεσε τον κ. Κάμπελ να ανακαλέσει, προσθέτοντας ότι το BBC ουδέποτε κατηγόρησε τον πρωθυπουργό της Βρετανίας ότι ψεύδεται ή ότι οδήγησε τη Βρετανία στον πόλεμο κατά του Ιράκ με παραπλανητικά ή ψευδή στοιχεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή