Αγκυρα: δυσανασχετεί για τις 11 συλλήψεις

Αγκυρα: δυσανασχετεί για τις 11 συλλήψεις

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΓΚΥΡΑ. Τη «μεγαλύτερη κρίση εμπιστοσύνης ανάμεσα στις στρατιωτικές δυνάμεις της Τουρκίας και των Ηνωμένων Πολιτειών» προκάλεσε η σύλληψη των έντεκα Τούρκων αξιωματικών των ειδικών δυνάμεων που συνελήφθησαν την περασμένη Παρασκευή από τις αμερικανικές δυνάμεις στο Βόρειο Ιράκ, δήλωσε χθες ο αρχηγός του τουρκικού γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Χιλμί Οζκιόκ, εκφράζοντας έτσι την έντονη δυσαρέσκεια της Τουρκίας, καταφέροντας παράλληλα νέο πλήγμα στις προσπάθειες αποκατάστασης των σχέσεων που εντάθηκαν ύστερα από την άρνηση της Τουρκίας να βοηθήσει τους Αμερικανούς στον πόλεμο στο Ιράκ. Οι Τούρκοι αξιωματικοί, που μαζί με 13 Ιρακινούς πολίτες συνελήφθησαν έπειτα από πληροφορίες ότι σχεδίαζαν τη δολοφονία του Κούρδου κυβερνήτη του Κιρκούκ, αφέθησαν το βράδυ της Κυριακής ελεύθεροι και επέστρεψαν στη βάση τους στη Σουλεϊμανίγια.

Αμφισβητεί τις ΗΠΑ

Ο στρατηγός Οζκιόκ, υποδεχόμενος τον Αμερικανό πρεσβευτή στην Αγκυρα Ρόμπερτ Πίρσον -η θητεία του τελείωσε και αποχωρεί-, τόνισε ότι οι σχέσεις Τουρκίας – ΗΠΑ τόσο στο διπλωματικό όσο και στο στρατιωτικό επίπεδο «είναι ιδιαίτερα σημαντικές. Ωστόσο, εξίσου σημαντική είναι η εθνική μας υπερηφάνεια και η υπερηφάνεια των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων». O Τούρκος στρατηγός αμφισβήτησε εμμέσως την αρχική ανακοίνωση των Αμερικανών ότι δεν γνώριζαν τίποτε για το επεισόδιο: «Δεν πιστεύω ότι αυτή είναι η πολιτική των αμερικανικών δυνάμεων, αλλά, λαμβάνοντας υπόψη το χρόνο που μεσολάβησε από τη σύλληψη, ομολογώ ότι δυσκολεύομαι να πιστέψω πως πρόκειται για ένα τοπικό και ασήμαντο επεισόδιο». Και πρόσθεσε ότι τους 100 περίπου Αμερικανούς συνόδευαν Ιρακινοί Κούρδοι μαχητές.

Τέλος, ο στρατηγός ανακοίνωσε, μαζί με τον κ. Πίρσον, ότι οι δύο χώρες θα διενεργήσουν από κοινού έρευνα τόσο για τις κατηγορίες όσο και για τις συνθήκες του ίδιου του επεισοδίου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι Αμερικανοί αξιωματικοί έχουν επανειλημμένα παραπονεθεί τις τελευταίες εβδομάδες για την παρουσία των τουρκικών δυνάμεων στην περιοχή και κυρίως για το γεγονός ότι οι δυνάμεις αυτές δεν αποτελούν μέρος της συμμαχίας που ηγούνται οι ΗΠΑ στο Ιράκ κι επομένως δεν συνεργάζονται με τους Αμερικανούς. Ισως επίσης να μην είναι άσχετη η πληροφορία που διοχέτευσαν διπλωματικές πηγές στη Μέση Ανατολή ότι ένας από τους συλληφθέντες είναι Τούρκος συνταγματάρχης, τον οποίο οι βρετανικές ή αμερικανικές δυνάμεις έχουν απελάσει δύο φορές στο παρελθόν από το ιρακινό έδαφος για «ύποπτη δράση». O στρατηγός Οζκιόκ, πάντως, δήλωσε ότι η χώρα του δεν σκοπεύει να αποσύρει τις δυνάμεις της από το Βόρειο Ιράκ.

Αντιδράσεις

Η απελευθέρωση των αξιωματικών ακολούθησε την τηλεφωνική επικοινωνία Τούρκων αξιωματούχων με Αμερικανούς ομολόγους τους, ανάμεσά τους την τριαντάλεπτη συνομιλία του πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Ντικ Τσένι. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Χουριέτ», ο κ. Ερντογάν δήλωσε στον κ. Τσένι ότι η Ουάσιγκτον «θα χάσει έναν πολύτιμο σύμμαχο» και τόνισε ότι αν οι αξιωματικοί δεν απελευθερωθούν, «δεν θα μπορέσουμε να συγκρατήσουμε τις αντιδράσεις του τουρκικού λαού». Πράγματι, χθες, Τούρκοι διαδηλωτές διαμαρτυρήθηκαν έξω από την αμερικανική πρεσβεία στην Αγκυρα και το αμερικανικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη. Επίσης, η Τουρκία έκλεισε τη μεθοριακή πύλη Χάρμπουρ, της κεντρικής οδικής αρτηρίας που συνδέει τη χώρα με το Ιράκ.

Το επεισόδιο ίσως θεωρηθεί λήξαν έπειτα από λίγες μέρες, αλλά κατάφερε ένα ακόμη σοβαρό πλήγμα στις ήδη προβληματικές σχέσεις των δύο χωρών. Το Πεντάγωνο, ο κυριότερος «σύμμαχος» της Τουρκίας στις ΗΠΑ, εξακολουθεί να θεωρεί καθοριστικό παράγοντα της ρήξης την αποτυχία των τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων να προωθήσουν το προπολεμικό αίτημα των ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν το τουρκικό έδαφος για την επίθεσή τους στο Ιράκ. Οπως δήλωσε ο Ντογκού Εργκίλ, του ινστιτούτου κοινωνικών ερευνών Τόσαμ, «προφανώς, οι στρατιωτικοί ηγέτες στην Τουρκία δεν περίμεναν ποτέ ότι οι ΗΠΑ θα εξαιρούσαν τη χώρα από τα σχέδιά τους στο Ιράκ» και κυρίως στο Βόρειο Ιράκ, το οποίο η Τουρκία θεωρεί, από το 1991 και εξής, ότι αποτελεί μέρος της σφαίρας επιρροής της στην περιοχή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή