ΚΟΣΜΟΣ

ΣΥΝΤΟΜΑ

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. H CIA παρέδωσε χθες στις γερμανικές αρχές το περίφημο αρχείο «Ρόουζενγουντ», με τα ονόματα χιλιάδων πρώην πρακτόρων της μυστικής υπηρεσίας της πρώην Ανατολικής Γερμανίας, Στάζι, στα οποία, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ενδέχεται να περιλαμβάνονται και ονόματα μελών του γερμανικού Κοινοβουλίου. H πληροφορία, που γράφτηκε στο περιοδικό Spiegel, δεν επιβεβαιώθηκε από την υπηρεσία που έχει αναλάβει τους φακέλους της Στάζι, αλλά αν επαληθευθεί, οι πολιτικοί αυτοί θα αναγκαστούν να παραιτηθούν. Οι γερμανικές αρχές ελπίζουν ότι οι φάκελοι που μέχρι τώρα είχαν οι Αμερικανοί και τους οποίους απαιτούν εδώ και χρόνια, θα τις βοηθήσουν να συσχετίσουν τα πραγματικά ονόματα των πρακτόρων με τα κωδικά τους που αναγράφονται στα δικά τους αρχεία.

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΜΕΓΑΛΩΚΟΜΜΑΤΩΝ

Κυβέρνηση συνασπισμού στο Βέλγιο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Σε συμφωνία σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού κατέληξαν χθες τα μεγάλα κόμματα του Βελγίου, ύστερα από ολονύχτιες διαπραγματεύσεις. Λεπτομέρειες της συμφωνίας δεν έγιναν γνωστές, αλλά ο απερχόμενος πρωθυπουργός Γκι Φερχόφσταντ αναμένεται να ηγηθεί ξανά της νέας κυβέρνησης που θα απαρτίζεται από τα κόμματα των Φιλελευθέρων και των Σοσιαλιστών. Στις εκλογές του Μαΐου, τα φιλελεύθερα κόμματα των Φλαμανδών και των Γαλλόφωνων κέρδισαν 49 έδρες στο 150 εδρών Κοινοβούλιο και τα σοσιαλιστικά κόμματα των Φλαμανδών και των Γαλλόφωνων άλλες 48. Οι πολιτικοί σχηματισμοί στο Βέλγιο αντικατοπτρίζουν τον βαθύ γλωσσικό και φυλετικό διαχωρισμό της χώρας ανάμεσα στους Φλαμανδούς, που μιλούν Ολλανδικά, και στους γαλλόφωνους Βαλόνους.

ΚΑΙ «ΠΑΡΑΣΙΤΑ» ΣΤΙΣ ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΕΣ ΜΕΤΑΔΟΣΕΙΣ

Απαγόρευση διαδηλώσεων στο Ιράν

ΤΕΧΕΡΑΝΗ. H ιρανική κυβέρνηση απαγόρευσε τις διαδηλώσεις και παρενέβαλε παράσιτα στις δορυφορικές μεταδόσεις, με την ελπίδα ότι θα αποφύγει τις φοιτητικές συγκεντρώσεις που είχαν προγραμματιστεί για την επέτειο των αιματηρών συγκρούσεων ανάμεσα σε φοιτητές και δυνάμεις της τάξης στις 9 Ιουλίου 1999. Το θεοκρατικό καθεστώς της Τεχεράνης δεν διακινδυνεύει την επανάληψη των επεισοδιακών διαμαρτυριών των τελευταίων τριών εβδομάδων, αλλά και οι φοιτητές, όπως δήλωσαν εκπρόσωποί τους, δεν αναμένεται να κατέβουν στους δρόμους ύστερα από τις μαζικές συλλήψεις στις τάξεις τους. O γενικός εισαγγελέας ανακοίνωσε ότι 4.000 πολίτες έχουν συλληφθεί τις τελευταίες εβδομάδες. Οι πρόσφατες ταραχές έφεραν στην επιφάνεια τη λαϊκή δυσαρέσκεια, η οποία αναμένεται να αυξηθεί αν οι αρχές δεν προχωρήσουν σε δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις.

ΜΕΤΑ ΤΗΕΠΙΘΕΣΗ ΠΟΥ ΔΕΧΘΗΚΕ ΑΠΟ ΑΦΓΑΝΟΥΣ

Εκλεισε η πακιστανική πρεσβεία

ΚΑΜΠΟΥΛ. Το Πακιστάν έκλεισε την πρεσβεία του στην Καμπούλ ύστερα από την επίθεση που δέχθηκε από τους διαμαρτυρόμενους για τις πρόσφατες μεθοριακές συγκρούσεις Αφγανούς φοιτητές. Οι αστυνομικές δυνάμεις απώθησαν τους διαδηλωτές που εισέβαλαν στον περίβολο της πρεσβείας, έσπασαν τζάμια και τρομοκράτησαν τους διπλωμάτες. O Πακιστανός πρεσβευτής Ρουστάν Σαχ Μοχάμεντ δήλωσε ότι η πρεσβεία δεν θα ανοίξει μέχρι η αφγανική κυβέρνηση να απολογηθεί και να αποζημιώσει τη χώρα του, ενώ έφησε να εννοηθεί ότι ο πρωθυπουργός Χαμίντ Καρζάι ήταν αυτός που προκάλεσε την επίθεση όταν σε πρόσφατη ομιλία του κατηγόρησε το Πακιστάν για εισβολή στο αφγανικό έδαφος.

ΑΔΥΝΑΤΟΥΝΑ ΑΠΟΚΡΟΥΣΟΥΒΙΟΧΗΜΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ

Ευάλωτες οι ΗΠΑ σε πλήγμα

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Οι δυνατότητες των Ηνωμένων Πολιτειών να αντιμετωπίσουν ένα τρομοκρατικό χτύπημα με βιολογικά όπλα έχουν αρχίσει να περιορίζονται εξαιτίας των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν σε ειδικευμένο προσωπικό σε νευραλγικές κυβερνητικές υπηρεσίες, τα οποία εξαιτίας της γραφειοκρατίας δεν επιλύονται. H δυσάρεστη διαπίστωση είναι το αποτέλεσμα μελέτης που έγινε από ανεξάρτητη ομάδα ερευνητών, σύμφωνα με την οποία οι αμερικανικές υπηρεσίες δεν μπορούν να εξασφαλίσουν τις υπηρεσίες ειδικευμένου προσωπικού, με αποτέλεσμα να μην είναι σε θέση να προετοιμαστούν κατάλληλα. Αν οι επιθέσεις με άνθρακα το 2001, που στοίχισαν τη ζωή σε πέντε ανθρώπους, δεν μπόρεσαν να αντιμετωπιστούν από τον μηχανισμό προστασίας, μια μεγάλης εμβέλειας επίθεση με βιολογικά όπλα θα είναι ολέθρια.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΡΑΤΟΥ ΑΠΟ ΤΗΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

Αναρχία στα Νησιά Σολομώντα

ΝΗΣΙΑ ΣΟΛΟΜΩΝΤΑ. O πρωθυπουργός των Νήσων του Σολομώντα ζήτησε από το Κοινοβούλιο της χώρας να επιτρέψει την είσοδο στη χώρα στρατευμάτων και αστυνομικών δυνάμεων από την Αυστραλία ώστε να μην επικρατήσει πλήρης αναρχία. O πρωθυπουργός Αλαν Κεμακέζα, υποστήριξε το αίτημα του κυβερνήτη, στρατηγού Τζον Ινιλάπλι, για την παρουσία 2.000 ανδρών για να βοηθήσουν τις τοπικές αρχές να αντιμετωπίσουν τις αντικυβερνητικές ταραχές στη μικρή χώρα, που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε δεκάδες πολίτες τα τελευταία τρία χρόνια. H πρόταση αναμένεται να εγκριθεί με μεγάλη πλειοψηφία, ενώ, όπως έγινε γνωστό από την πρεσβεία της Αυστραλίας, βρίσκονται ήδη στην πρωτεύουσα Χονιάρα δεκαπέντε Αυστραλοί και Νεοζηλανδοί αξιωματικοί της αστυνομίας και του στρατού.

ΠΑΝΩ ΑΠΟ 107 ATOMA ΕΧΑΣΑΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥΣ

Πλημμύρες σε Ινδία, Πακιστάν

ΝΤΑΚΑ. Περισσότεροι από 107 πολίτες έχουν χάσει τη ζωή τους στην Ινδία και στο Πακιστάν, όπου οι πλημμύρες έχουν πλήξει περισσότερα από 2,5 εκατομμύρια άτομα. Οι μουσώνες έχουν καταστρέψει το ένα τρίτο του Μπαγκλαντές τις τελευταίες δύο εβδομάδες, αφήνοντας εκατοντάδες χιλιάδες άστεγους. Πολλοί από τους πολίτες, στην πλειονότητά τους παιδιά, πέθαναν εξαιτίας του μολυσμένου νερού, ενώ στη γειτονική Ινδία το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η υπερχείλιση των ποταμών.