Δύσκολες ώρες για τον Αμπάς

Δύσκολες ώρες για τον Αμπάς

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΑΜΑΛΑ. Σε δυσχερή θέση βρίσκεται ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός, Μαχμούντ Αμπάς, ο οποίος δέχεται τα πυρά μερίδας στελεχών της Φατάχ με αφορμή τη διαπραγματευτική στρατηγική που ακολουθεί έναντι του Ισραήλ. H διαμάχη στο εσωτερικό της Παλαιστινιακής Αρχής υποχρέωσε τον κ. Αμπάς, ο οποίος φέρεται να έχει αποστείλει επιστολή παραίτησής του από την κεντρική επιτροπή της Φατάχ στον Γιασέρ Αραφάτ, να ματαιώσει την προγραμματισμένη για σήμερα συνάντησή του με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Αριέλ Σαρόν.

Υπεύθυνη η Τζιχάντ

Την ίδια στιγμή, η εύθραυστη εκεχειρία απειλείται με κατάρρευση μετά την προχθεσινή επίθεση αυτοκτονίας σε εβραϊκό οικισμό της Δυτικής Οχθης. Την ευθύνη της επίθεσης, που στοίχισε τη ζωή μιας ηλικιωμένης γυναίκας, ανέλαβε πυρήνας της Ισλαμικής Τζιχάντ, ο οποίος επέλεξε τη βία προκειμένου να εκφράσει τη δυσφορία του για την απόφαση της κυβέρνησης Σαρόν να απελευθερώσει, μόλις, τετρακόσιους Παλαιστινίους κρατουμένους.

Επικαλούμενος την κρίση που πλήττει την παλαιστινιακή ηγεσία, ο κ. Αμπάς ματαίωσε τη συνάντησή του με τον κ. Σαρόν, η οποία αναμενόταν να περιστραφεί γύρω από το ζήτημα της απελευθέρωσης των φυλακισμένων παραστρατιωτικών. Πηγές προσκείμενες στον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό άφηναν χθες να διαρρεύσει ότι έχει ξεσπάσει έντονη διαμάχη στο εσωτερικό του κόμματος της Φατάχ, του οποίου ηγείται ο κ. Αραφάτ και είναι ιδρυτικό στέλεχος ο κ. Αμπάς, με θέμα την πολιτική του τελευταίου έναντι του Ισραήλ και της Ουάσιγκτον. Σκληροπυρηνικά μέλη της κεντρικής επιτροπής της Φατάχ, η οποία θεωρείται ακρογωνιαίος λίθος της Παλαιστινιακής Αρχής, επέκριναν τον κ. Αμπάς για τα «πενιχρά», όπως τα χαρακτήρισαν, αποτελέσματα της στρατηγικής, κυρίως όσον αφορά τις διαβουλεύσεις με τον κ. Σαρόν και απαίτησαν την παραίτησή του από το σώμα.

Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός φέρεται να απέστειλε δύο επιστολές προς τον κ. Αραφάτ, στην μία εκ των οποίων προσφέρει την παραίτησή του από την κεντρική επιτροπή της Φατάχ και κατά συνέπεια από την πρωθυπουργία. Σύμφωνα με Παλαιστίνιους αξιωματούχους, που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, στην άλλη επιστολή ο κ. Αμπάς καλεί τον κ. Αραφάτ «να του υποδείξει ποια πολιτική πρέπει να ακολουθήσει». Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως ο κ. Αμπάς θα παραιτηθεί από το αξίωμά του σε περίπτωση που «οι υποδείξεις του κ. Αραφάτ δεν τον βρουν σύμφωνο».

Στο μεταξύ, η ανάληψη της ευθύνης της προχθεσινής επίθεσης αυτοκτονίας σε εβραϊκό οικισμό, Κουφρ Ράι, βορείως του Τελ Αβίβ, από τοπική οργάνωση της Ισλαμικής Τζιχάντ, προκάλεσε την έκρηξη της ισραηλινής κυβέρνησης. Μολονότι, η ηγεσία της οργάνωσης δηλώνει άγνοια και υπογραμμίζει ότι είναι προσηλωμένη στη συμφωνία της εκεχειρίας, το παρακλάδι της Ισλαμικής Τζιχάντ στη Τζενίν ανέλαβε με ανακοίνωσή του την ευθύνη της επίθεσης που στοίχισε της ζωή μιας 65χρονης, απαιτώντας την άμεση απελευθέρωση όλων των Παλαιστινίων κρατουμένων και απειλώντας ότι στην αντίθετη περίπτωση «οι συνέπειες θα είναι δεινές». «Δεν επικροτούμε το συμβάν», τόνισε το ηγετικό στέλεχος της Ισλαμικής Τζιχάντ, Αμπντάλα Αλ Σάμι, «αλλά η επίθεση αυτοκτονίας προκλήθηκε από τις ενέργειες της ισραηλινής κυβέρνησης και πιο συγκεκριμένα από την απόφασή της να απελευθερώσει μόνο τους κρατουμένους που δεν είναι μέλη των οργανώσεων που έχουν απορρίψει το ειρηνευτικό προσχέδιο».

Εντονη αντίδραση Σαρόν

Η προχθεσινή παραβίαση της εκεχειρίας προκάλεσε την έντονη αντίδραση του γραφείου του Ισραηλινού πρωθυπουργού, που χαρακτήρισε τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός «άνευ αξίας». «Αν οι Παλαιστίνιοι», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του κ. Σαρόν, Ραανάν Γκισίν, «δεν προχωρήσουν στη διάλυση των τρομοκρατικών υποδομών, τότε θα το πράξουμε εμείς». Πάντως, ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Σιλβάν Σαλόμ, δήλωσε ότι η ειρηνευτική προσπάθεια θα συνεχιστεί, αν και ξεκαθάρισε ότι μια νέα αιματηρή επίθεση θα έχει οδυνηρές συνέπειες για το προσχέδιο.

Τέλος, ο πρέσβης των ΗΠΑ στο Ισραήλ, Ντάνιελ Κούρτζερ, αποκάλεσε τον κ. Αμπάς «σχετικά αδύναμο άνθρωπο με τάση να αποφεύγει την αντιμετώπιση των προβλημάτων». Μιλώντας ενώπιον 150 ραββίνων στην Ιερουσαλήμ, ο κ. Κούρτζερ δήλωσε ότι «σκοπός των ΗΠΑ δεν ήταν η ενίσχυση του πολιτικού Αμπάς, αλλά η αποδυνάμωση του Γιασέρ Αραφάτ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή