Δολιοφθορές στον αγωγό Κιρκούκ – Τουρκίας

Δολιοφθορές στον αγωγό Κιρκούκ – Τουρκίας

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΓΔΑΤΗ. Σοβαρότατες ζημιές υπέστη ο βόρειος αγωγός εξαγωγής ιρακινού πετρελαίου προς την Τουρκία, ο οποίος επλήγη από μια ακόμα πράξη δολιοφθοράς το Σαββατοκύριακο. Στο μεταξύ, η CIA επιβεβαίωσε χθες ότι η φωνή που ακούγεται στο μαγνητοφωνημένο μήνυμα που μεταδόθηκε την περασμένη εβδομάδα από αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο ανήκει στον πρώην ισχυρό άνδρα του Ιράκ, Σαντάμ Χουσεΐν, ενώ ένα ακόμη μήνυμα του πρώην Ιρακινού ηγέτη μεταδόθηκε από το δορυφορικό κανάλι Αλ Χαγιάτ του Λιβάνου και στο οποίο ο Σαντάμ κάνει λόγο για επερχόμενη νίκη και ότι πλησιάζει η ώρα που οι δυνάμεις κατοχής θα εκδιωχθούν από το Ιράκ.

Αμερικανικές ανησυχίες

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι πράξεις δολιοφθοράς στις πετρελαϊκές υποδομές του Ιράκ, γεγονός που προκαλεί την έντονη ανησυχία της Ουάσιγκτον. Οι διαδοχικές επιθέσεις καθιστούν εξαιρετικά δυσχερή τη μεταφορά του αργού πετρελαίου, μειώνουν σημαντικά τις εξαγωγές και μειώνουν τις ελπίδες ανάκαμψης της οικονομίας της χώρας. Ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Πετρελαίου του Ιράκ, ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, αποκάλυψε χθες ότι ο πετρελαιαγωγός που ξεκινάει από το Κιρκούκ και καταλήγει στα παράκτια της Τουρκίας, υπέστη σοβαρότατες ζημιές μετά την έκρηξη που προκλήθηκε από εκρηκτικό μηχανισμό το Σαββατοκύριακο. H ίδια πηγή επισήμανε ότι για την επιδιόρθωση των βλαβών απαιτούνται τουλάχιστον δύο εβδομάδες. «H επιδιόρθωση του αγωγού», τόνισε ο Ιρακινός αξιωματούχος, «θα έχει ολοκληρωθεί σε δύο εβδομάδες υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν νέες εκρήξεις».

Κατά τ’ άλλα, η CIA επιβεβαίωσε χθες, έστω και με επιφυλάξεις, τη γνησιότητα του ηχογραφημένου μηνύματος του Σαντάμ Χουσεΐν, το οποίο μεταδόθηκε από το δορυφορικό τηλεοπτικό δίκτυο του Λιβάνου, «Αλ Χαγιάτ LBC». «H εκτίμηση της CIA», δήλωσε ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας πληροφοριών των ΗΠΑ, Μπιλ Μπάρλοου, «είναι ότι η φωνή που ακούγεται στο μήνυμα είναι κατά πάσα πιθανότητα αυτή του Σαντάμ».

Την ίδια στιγμή συνεχίζονται και οι επιθέσεις εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων που βρίσκονται στην περιοχή των σουνιτών.

Τραυματισμοί στρατιωτών

Τρεις Αμερικανοί στρατιώτες τραυματίστηκαν από δύο εκρήξεις σε διαφορετικά σημεία του κεντρικού Ιράκ. Αρμα μάχης των Αμερικανών υπέστη σοβαρές βλάβες όταν προσέκρουσε σε αντιαρματική νάρκη κοντά στο χωριό Χαν Νταρί, 30 χλμ. από τη Βαγδάτη. Τραυματίστηκε ο οδηγός του οχήματος. Δύο ακόμα Αμερικανοί πεζοναύτες τραυματίστηκαν, όταν το όχημα στο οποίο επέβαιναν ανατινάχθηκε από εκρηκτικό μηχανισμό που είχε τοποθετηθεί στο δρόμο. Τέλος, δύο Ιρακινοί αστυνομικοί τραυματίστηκαν από επίθεση με χειροβομβίδες κατά αστυνομικού τμήματος στη Βαγδάτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή