Δεύτερη φορά «συγγνώμη» ζήτησε η Ιταλία

Δεύτερη φορά «συγγνώμη» ζήτησε η Ιταλία

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩΜΗ. Τη δεύτερη κατά σειρά «συγγνώμη» αναγκάστηκε να προσφέρει στη Γερμανία η ιταλική κυβέρνηση, μέσα σε λίγες μόνον ημέρες, καθώς η κακή αρχή που έγινε με τις απαράδεκτες δηλώσεις του Σίλβιο Μπερλουσκόνι στο ευρωκοινοβούλιο συνεχίστηκε με τις εξίσου προσβλητικές δηλώσεις του Ιταλού υφυπουργού Τουρισμού για τους Γερμανούς τουρίστες.

Ξανθοί υπερεθνικιστές

Σε άρθρο του στην εφημερίδα La Padania η οποία πρόσκειται στην εθνικιστική Λέγκα του Βορρά, μέλος της οποίας είναι ο Στέφανο Στεφάνι, ο υφυπουργός Τουρισμού χαρακτήρισε τους Γερμανούς τουρίστες «ξανθούς υπερεθνικιστές, οι οποίοι ξεχύνονται στις ιταλικές παραλίες με μια τρομερή αλαζονεία». Οι δηλώσεις αυτές, οι οποίες δημοσιεύθηκαν στις 4 Ιουλίου, ήταν αναμενόμενο να προκαλέσουν έντονες αντιδράσεις εκ μέρους του Βερολίνου, ιδιαίτερα μετά το επεισόδιο με τον Ιταλό πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι και τον Γερμανό ευρωβουλευτή Μάρτιν Σουλτς. O Γερμανός καγκελάριος, μάλιστα απείλησε να ακυρώσει τις διακοπές του στο Αμάλφι της Ιταλίας, απαιτώντας από τους Ιταλούς να ζητήσουν συγγνώμη. H συγγνώμη δεν άργησε να έλθει, καθώς αργά προχθές ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι και αρκετά άλλα μέλη της ιταλικής κυβέρνησης έλαβαν αποστάσεις από τις δηλώσεις αυτές.

«Εύχομαι οι μεμονομένες αυτές δηλώσεις να μην επηρεάσουν την παραδοσιακή φιλία μεταξύ Γερμανίας και Ιταλίας», υπογράμμισε ο κ. Φρατίνι.

Τηλεφώνησε στον Φίσερ

Ο ίδιος αργότερα συνομίλησε τηλεφωνικώς με τον Γερμανό ομόλογό του Γιόσκα Φίσερ, ελπίζοντας στην αποκλιμάκωση της έντασης. «Οι Γερμανοί τουρίστες γνωρίζουν πολύ καλά ότι είναι ευπρόσδεκτοι στη χώρα μας όπως και εμείς γνωρίζουμε ότι είμαστε ευπρόσδεκτοι στη δική τους», τόνισε χθες ο κ. Φρατίνι. Φαίνεται ότι η χειρονομία της ιταλικής κυβέρνησης βοήθησε ώστε το επεισόδιο να θεωρηθεί λήξαν. O εκπρόσωπος του Γερμανού καγκελάριου Μπέλα Αλντα, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αντίδραση της Ρώμης στα σχόλια του Ιταλού υφυπουργού.

Ο ίδιος πάντως ο υπεύθυνος για το νέο επεισόδιο, αν και κάλεσε τον Γκέρχαρντ Σρέντερ στο σπίτι του στη λίμνη Γκάρντα, στη βόρεια Ιταλία, αρνήθηκε να ανακαλέσει. «Δεν έχω τίποτε με τους Γερμανούς. Είχα Γερμανίδα γυναίκα για 20 χρόνια. Αναφερόμουν σε ένα πολύ συγκεκριμένο τύπο Γερμανών», τόνισε ο Στέφανο Στεφάνι, ο οποίος μάλιστα υπογράμμισε ότι δεν έχει την πρόθεση να παραιτηθεί, εκτός και αν του ζητηθεί κάτι τέτοιο από τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι ή τον ηγέτη της Λέγκας του Βορρά Ουμπέρτο Μπόσι.

Εμφαση στον Τύπο

Οι λαϊκές εφημερίδες και των δύο χωρών, πάντως, έδωσαν μεγάλη έμφαση στο όλο γεγονός «Πόσα ακόμη θα πρέπει να ανεχθούμε από τους Ιταλούς», σημείωνε χθες η μεγάλης κυκλοφορίας «Μπιλτ», για να προσθέσει «Μήπως ο κ. Στεφάνι κουβαλά σπαγγέτι στο κεφάλι του»; Την ίδια στιγμή η εφημερίδα του Βερολίνου, «Ταγκεσπίγκελ» υπογράμμιζε ότι τα σχόλια του κ. Στεφάνι αποτελούν προσβολή για όλους τους Γερμανούς που επιθυμούν να περάσουν τις διακοπές τους στην Ιταλία».

Και όλα αυτά ενώ δεν έχει σβήσει ακόμη ο απόηχος από τις δηλώσεις του Σίλβιο Μπερλουσκόνι σε βάρος του Γερμανού ευρωβουλευτή Μαρκ Σουλτς. Χθες, ο Ιταλός πρωθυπουργός αναγκάστηκε να ζητήσει συγγνώμη και από τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου Πατ Κοξ, στη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξης που είχαν οι δύο άνδρες. O ίδιος ο κ. Μπερλουσκόνι, πάντως, επιμένει ότι δεν ζήτησε συγγνώμη από τον Γερμανό καγκελάριο, αλλά ότι εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι παρεξηγήθηκε σε τέτοιο βαθμό ένα «ειρωνικό του σχόλιο», όπως το χαρακτήρισε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή