Μπλερ: Θέλω να γεφυρώσω Ευρώπη – ΗΠΑ

Μπλερ: Θέλω να γεφυρώσω Ευρώπη – ΗΠΑ

4' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Ενα εικοσιτετράωρο μετά την απαλλαγή του από τις κατηγορίες περί παραπλάνησης της Βουλής των Κοινοτήτων σχετικά με τα περίφημα όπλα μαζικής καταστροφής του Σαντάμ Χουσεΐν, ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ παραχώρησε εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη σε τρεις μεγάλες ευρωπαϊκές εφημερίδες – τη γαλλική «Μοντ», τη γερμανική «Ντι Τσάιτ» και την ισπανική «Ελ Παΐς». Στη συνέντευξή του, ο ηγέτης της Βρετανίας, που έκλεισε πρόσφατα τα πενήντα του χρόνια, υπεραμύνεται των επιλογών του στη διάρκεια της ιρακινής κρίσης, αναπτύσσει τις απόψεις του για τις ευρωαμερικανικές σχέσεις και εκφράζει την αισιοδοξία του για τις ελεξίξεις στη Μέση Ανατολή.

«Ναι, πιστεύω ότι κάναμε αυτό που έπρεπε να κάνουμε», απαντά ο Βρετανός πρωθυπουργός όταν ερωτάται κατά πόσο θεωρεί δικαιωμένες τις επιλογές του στον δεύτερο πόλεμο του Κόλπου. «Δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι η ανατροπή του Σαντάμ ήταν σημαντική τόσο για το λαό του Ιράκ όσο και για τον υπόλοιπο κόσμο και δεν αμφιβάλλω ότι είχε προγράμματα κατασκευής όπλων μαζικής καταστροφής, όπως τεκμηριώθηκε σε πολλές αποφάσεις των Ηνωμένων Πολιτειών». Στο δε ερώτημα γιατί ένας πόλεμος για την απελευθέρωση ενός λαού από ένα δικτάτορα αποδείχθηκε ελάχιστα δημοφιλής, απαντά:

«Ο κόσμος ανησυχούσε για το ενδεχόμενο ενός πολέμου χωρίς μια δεύτερη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας. Αν καταλήγαμε σε μια δεύτερη απόφαση, η κοινή γνώμη θα ήταν πολύ διαφορετική… Τελικά, ένα σταθερό Ιράκ θα απελευθερώσει τεράστια ενέργεια για την αλλαγή στη Μέση Ανατολή και αυτό είναι το σημαντικό. Δεν πιστεύω ότι η ειρηνευτική διαδικασία (σ.σ. με τον Οδικό Χάρτη για το Παλαιστινιακό) θα είχε προχωρήσει αν δεν είχαμε επέμβει στο Ιράκ».

Ο Τόνι Μπλερ ρωτήθηκε κατά πόσο η προτεραιότητά του να σταθεί στο πλευρό των Ηνωμένων Πολιτειών έβλαψε την ενότητα της Ευρώπης, δεδομένου ότι, χωρίς τη Βρετανία, ούτε η Ισπανία, ούτε η Ιταλία θα διανοούνταν να διασπάσουν την ευρωπαϊκή συνοχή. Απαντώντας, ο Βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε:

«Δεν είμαι σίγουρος. H ισπανική κυβέρνηση πίστευε με αυθεντικό τρόπο στην ορθότητα των επιλογών της. Το ίδιο και η ιταλική. Αλλά και οι άλλες χώρες της (Δυτικής) Ευρώπης και της Ανατολικής Ευρώπης. Το ζήτημα είναι ότι η Ευρώπη βρέθηκε διχασμένη. Αν θέλουμε να κοιτάξουμε προς το μέλλον, υπάρχει μια ισχυρή θέληση και στις δύο πλευρές που αντιπαρατάχθηκαν, αλλά και στις Ηνωμένες Πολιτείες, να κλείσουμε τα ρήγματα…

Ας είμαστε ειλικρινείς σε ό,τι αφορά το πραγματικό πρόβλημα της Ευρώπης με τις Ηνωμένες Πολιτείες: Το πρόβλημα βρίσκεται στην εκτίμηση ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους υπόλοιπους. Αυτή είναι η ανησυχία της Ευρώπης. Και οι Ηνωμένες Πολιτείες πήγαν στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (σ.σ. για τον πόλεμο στο Ιράκ), επέστρεψαν στα Ηνωμένα Εθνη για την ανασυγκρότηση της χώρας, προωθούν την ειρηνευτική διαδικασία (σ.σ. στο Παλαιστινιακό) και ανησυχούν για την Αφρική. Υπάρχουν ακόμη πολλά θέματα που ζητούν ρύθμιση, όπως ο ΠΟΕ ή η αλλαγή του παγκόσμιου κλίματος. Και παρότι δεν είναι κάτι το δημοφιλές, θα συνεχίσω να εργάζομαι για μια συμμαχία μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ευρώπης, γιατί η αντιπαλότητα είναι πολύ επικίνδυνη για μας και γιατί η συμμαχία είναι θεμελιώδους συμασίας για έναν πιο ασφαλή κόσμο».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου κατά πόσο είναι οπαδός ενός «διεθνούς παρεμβατισμού για ηθικούς λόγους», ο Τόνι Μπλερ δηλώνει: «Αυτό που πιστεύω είναι ότι οι πολιτικοί της Κεντροαριστεράς δεν πρέπει να αφήσουν να τους υπαγορεύουν οικονομική πολιτική οι αντίπαλοι της παγκοσμιοποίησης και εξωτερική πολιτική οι φορείς του αντιαμερικανισμού». Οσον αφορά τις τάσεις μονομερούς ηγεμονισμού εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών, ο Βρετανός πρωθυπουργός εφιστά την προσοχή στη βαθιά αλλαγή που προκάλεσε στο εσωτερικό της Αμερικής η τραυματική εμπειρία της 11ης Σεπτεμβρίου:

ΗΠΑ και τρομοκρατία

«Πιστεύω ότι ο κόσμος θα καταλάβαινε καλύτερα τη μάχη των Ηνωμένων Πολιτειών εναντίον της διεθνούς τρομοκρατίας και των όπλων μαζικής καταστροφής εάν (σ.σ. αυτή η μάχη) αποτελούσε μέρος ενός παγκόσμιου δόγματος που θα συνδύαζε ασφάλεια και δικαιοσύνη. Θα ήταν πιο εύκολο να βρουν υποστήριξη σ’ αυτά που λένε, αν η ατζέντα τους ήταν μέρος μιας ευρύτερης ατζέντας όπου θα περιλαμβανόταν η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, η Αφρική, το περιβάλλον. O κόσμος φοβάται ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες επικεντρώνονται στα ζητήματα ασφάλειας, αλλά όχι και σε εκείνα που σχετίζονται με τη φτώχεια. Εργο δικό μου είναι να διατηρήσω το διάλογο με τις ΗΠΑ και να τους πω ότι καταλαβαίνουμε τις ανησυχίες τους. Αυτό που δεν αντιλαμβάνεται η Ευρώπη είναι ότι η αμερικανική ψυχολογία έχει μεταμορφωθεί ολοκληρωτικά μετά την 11η Σεπτεμβρίου».

Κατά τα λοιπά, ο Τόνι Μπλερ εκφράζει την πεποίθηση ότι τα πολυθρύλητα όπλα μαζικής καταστροφής του Σαντάμ θα εντοπισθούν, τελικά, από τις αμερικανικές και βρετανικές στρατιωτικές δυνάμεις, υποστηρίζοντας ότι μέχρι πρόσφατα δεν ασχολήθηκαν ιδιαίτερα με αυτό το θέμα καθώς προείχαν τα επείγοντα προβλήματα ασφάλειας και σταθεροποίησης.

Πικρία για το ΒΒC

Τέλος, δεν κρύβει την πικρία του για τις αιτιάσεις που εκτόξευσε εναντίον του το BBC στο θέμα της (παρα) πληροφόρησης της βρετανικής κοινής γνώμης για το ιρακινό οπλοστάσιο, τονίζοντας ότι «είναι άλλο πράγμα να προβάλει κανείς ένα ρεπορτάζ, και άλλο οι ευθύνες που αναλαμβάνει όταν αυτό το ρεπορτάζ αποδεικνύεται ανακριβές».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή