Αποχρωσεις

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φασιστικός χαιρετισμός

Το ότι η χάρη του ή για την ακρίβεια οι λεκτικές παρεκτροπές του Σίλβιο Μπερλουσκόνι θα επηρέαζαν και μαθητές στην Ουαλία, δύσκολα θα το φανταζόταν κανείς. Και όμως τέσσερις δεκατριάχρονοι μαθητές σε σχολείο του Κάρντιφ τιμωρήθηκαν με αποβολή μιας μέρας από τα μαθήματά τους γιατί υποδέχτηκαν τη Γερμανίδα καθηγήτριά τους με φασιστικό χαιρετισμό. O διευθυντής του σχολείου, αιδεσιμότατος Κρις Χάλογουντ έσπευσε να δηλώσει ότι είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει στο σχολείο ανάλογο περιστατικό. Αγνοώντας προφανώς αν οι μαθητές του παρακολουθούν αδιαλείπτως την πολιτική επικαιρότητα, ο Χάλογουντ θεώρησε ότι το περιστατικό είναι αρκετά σοβαρό ώστε να τιμωρηθούν οι υπαίτιοι. H καθηγήτρια πάντως έδωσε άφεση αμαρτιών στα παιδιά και πρότεινε να μην δοθεί μεγαλύτερη διάσταση στο θέμα. Δεν είχε όμως την ίδια γνώμη και ο Γερμανός πρέσβης στο Λονδίνο που επέκρινε το βρετανικό εκπαιδευτικό σύστημα γιατί στο μάθημα της ιστορίας δίδεται ιδιαίτερη έμφαση στα χρόνια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου και στη μελέτη της ναζιστικής Γερμανίας.

Στην κουζίνα του Κιμ

Πόσα πράγματα γνωρίζουμε για τη ζωή του Κιμ Γιονγκ Ιλ, αινιγματικού ηγέτη της Βορείου Κορέας; Μέχρι τώρα γνωρίζαμε πληροφορίες για τη σχέση του με την πρώτη του σύζυγο οι οποίες δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Τάιμ. Τώρα χάρη στο βιβλίο με τίτλο «Στην κουζίνα του Κιμ Γιονγκ Ιλ», το οποίο έγραψε ο πρώην μάγειράς του ο Κένζι Φουτζιμότο, πληροφορούμαστε μεταξύ άλλων ότι ο δικτάτορας της Βορείου Κορέας αγαπά το ψάρεμα, το σκι, την ιππασία και τις ιαπωνικές μοτοσικλέτες. Και λατρεύει το σούσι. Αυτός άλλωστε ήταν και ο λόγος που προσέλαβε τον Φουτζιμότο. O οποίος διέτρεχε επί σειρά ετών τον πλανήτη για να βρει τα φρεσκότερα και νοστιμότερα υλικά για να ευχαριστήσει τον εργοδότη του. Χάρη στην υψηλή μαγειρική του τέχνη, ο Φουτζιμότο εξασφάλισε διαμέρισμα, πολυτελές αυτοκίνητο και σύζυγο -μια από τις χορεύτριες που διασκέδαζαν τον ηγέτη της B. Κορέας και τους φίλους του. Το ειδύλλιο μεταξύ των δύο ανδρών έληξε άδοξα όταν ο δυστυχής μάγειρας κατηγορήθηκε ότι ήταν πράκτορας των Ιαπώνων. O Φουτζιμότο εγκατέλειψε την Βόρειο Κορέα. Δεν είχε άλλη εναλλακτική λύση: ο Κιμ Γιονγκ Ιλ τον είχε προειδοποιήσει ότι αν ποτέ τον πρόδιδε, θα τον σκότωνε. O μάγειρας πάντως πήρε την εκδίκησή του με το βιβλίο που έγραψε για τον πρώην εργοδότη του, έστω και με ψευδώνυμο.

Απολογία Φρίντμαν

Η τηλεόραση μπορεί να εξασφαλίσει στους ανθρώπους της μια ιδιότυπη ασυλία. Αυτό ισχυρίζονται οι επικριτές της. Στην περίπτωση όμως του Μίχελ Φρίντμαν εκ των διασημοτέρων δημοσιογράφων της γερμανικής τηλεόρασης, γνωστότερο και ως «Ιεροεξεταστή» καθώς συνήθιζε να στριμώχνει τους καλεσμένους του, φαίνεται ότι η ρήση δεν επαληθεύεται. Τον Φρίντμαν στρίμωξε αυτή τη φορά η γερμανική δικαιοσύνη που τον ανάγκασε να πληρώσει το ποσό των 17.400 ευρώ για παράνομη κατοχή κοκαΐνης. O Φρίντμαν προέβη σε δημόσια απολογία καθώς φέρεται αναμεμιγμένος και σε σκάνδαλο πορνείας. Μετανιωμένος για όσα έκανε και ακόμη γιατί απογοήτευσε την εβραϊκή κοινότητα της χώρας του της οποίας ήταν αντιπρόεδρος, ο Φρίντμαν δεν δείχνει να το βάζει εύκολα κάτω και λέει ότι θα προσπαθήσει να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη του κοινού. Το κανάλι ARD πάντως στο οποίο εργαζόταν απέσυρε τις τελευταίες εκπομπές του. O χρόνος θα δείξει αν το τηλεοπτικό κοινό συγχωρεί εύκολα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή