Σύμβολο γονιμότητας το Στόουνχεντζ

Σύμβολο γονιμότητας το Στόουνχεντζ

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

TOPONTO. Είναι από τα μυστήρια που ταλανίζουν τους επιστήμονες εδώ και χρόνια. Τεράστιοι ογκόλιθοι σε μια κοιλάδα της νότιας Αγγλίας. Κανείς δεν ξέρει πώς έφτασαν εκεί, ούτε πότε, κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά ποιος, και κυρίως πώς τους κατασκεύασε και τους τοποθέτησε όπως τους βλέπουμε σήμερα. Είναι εδώ από πάντα, λένε οι δρυίδες, που πραγματοποιούν εκεί κάθε χρόνο τελετές λατρείας σε κάποια παλαιά θεότητα. Αυτή η θεότητα, είναι η θεά της γονιμότητας, λένε τώρα Καναδοί επιστήμονες, αναπτύσσοντας την πιο πρόσφατη θεωρία για να ερμηνεύσουν το Στόουνχεντζ και πιστεύοντας ότι έλυσαν το μυστήριο. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι από τη διάταξη των ογκόλιθων μπορεί κανείς να «δει» ένα σχεδιάγραμμα των γυναικείων γεννητικών οργάνων. Οπότε, το Στόουνχεντζ είναι ένα τεράστιο σύμβολο γονιμότητας. Στη θέση τους, που δημοσιεύεται στο τελευταίο τεύχος του βρετανικού περιοδικού της Βασιλικής Ιατρικής Εταιρείας υπό τον τίτλο «Στόουνχεντζ: μια ιατρική άποψη», τονίζουν ότι το «σημαντικότερο στη ζωή των κατασκευαστών τους ήταν η γέννηση και ο θάνατος». O καθηγητής γυναικολογίας Αντονι Περκ, θεωρεί ότι, παρ’ όλο που βλέποντας την κατασκευή δεν μπορούμε να σχηματίσουμε μια τέτοια εικόνα, εξαιτίας του τεράστιου όγκου, «αν το κοιτάξουμε από ψηλά, η διάταξη του εσωτερικού και του εξωτερικού κύκλου, καθώς και ο κεντρικός μονόλιθος του Στόουνχεντζ, έχει το σχήμα των γεννητικών οργάνων της γυναίκας. Μήπως η εξωτερική «λεωφόρος» αντιπροσωπεύει την οδό εισόδου στη ζωή;». O Περκ υποστηρίζει ότι τα οστά ενός παιδιού που είχε θυσιαστεί τα οποία βρέθηκαν στην περιοχή, ενισχύουν τη θεωρία του. «Στις αρχαίες κοινωνίες κυριαρχούσε η πίστη σε έναν δημιουργό, στην θεά-μητέρα ή τη θεά-Γη. Αν την ίδια άποψη ενστερνίζονταν και οι άνθρωποι που έζησαν στο Στόουνχεντζ, τότε εδώ έχουμε τη συμβολική αναπαράσταση του τόπου όπου η θεά-μητέρα γέννησε τα φυτά και τα ζώα, από τα οποία εξαρτιούνταν οι αρχαίοι λαοί».

Χώρος λατρείας

Οι επιστήμονες λένε ότι το Στόουνχεντζ κατασκευάστηκε ανάμεσα στο 3000 και 1600 π.Χ. και πως για μια μεγάλη περίοδο της Εποχής του Χαλκού, από το 2000 ώς το 800 π.Χ., χρησιμοποιήθηκε σαν νεκροταφείο. Κατά καιρούς, έχουν διατυπωθεί πολλές θεωρίες για να ερμηνεύσουν την ύπαρξή τους. H επικρατέστερη είναι πως επρόκειτο για χώρο λατρείας, αλλά υπάρχει και αυτή που υποστηρίζει ότι ήταν αστρονομικός χώρος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή