Ερωτήματα ηθικής για την εγχείρηση

Ερωτήματα ηθικής για την εγχείρηση

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΟΣΤΩΝΗ. Παρά την τραγική κατάληξη που είχε η εγχείρηση αποχωρισμού των εικοσιεννιάχρονων σιαμαίων Ιρανών, οι επιστήμονες διατείνονται ότι η επέμβαση στην οποία έχασαν τις ζωή τους οι δύο γυναίκες ήταν αποδεκτή από πλευράς δεοντολογίας. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι οι δύο αδελφές γνώριζαν τους κινδύνους που αντιμετώπιζαν εν όψει της δύσκολης επέμβασης. Τονίζουν ότι η απόφασή τους να προχωρήσουν σε αυτή ήταν απολύτως θεμιτή δεδομένου ότι σε περίπτωση επιτυχίας της εγχείρησης οι δύο αδελφές θα ζούσαν επιτέλους μια φυσιολογική ζωή έπειτα από χρόνια δυστυχίας.

Αντίθετες απόψεις

Ωστόσο ορισμένοι γιατροί υποστηρίζουν ότι οι κίνδυνοι ήταν τόσο μεγάλοι και ότι η εγχείρηση θα έπρεπε να έχει σταματήσει από τη στιγμή που παρουσιάστηκαν σοβαρές δυσκολίες και επιπλοκές. O Γερμανός γιατρός, ο οποίος πριν από χρόνια, το 1996, δεν είχε δεχτεί να εγχειρήσει τις σιαμαίες, δήλωσε ότι η επέμβαση δεν είχε καμία απολύτως πιθανότητα να πετύχει. Είναι γεγονός ότι σε περιπτώσεις τόσο δύσκολων επεμβάσεων πολλά πράγματα δοκιμάζονται για πρώτη φορά και κατά συνέπεια τα δεοντολογικά ζητήματα που ανακύπτουν είναι αρκετά. Οι γιατροί οφείλουν να εξηγήσουν σαφώς στους ασθενείς την πειραματική φύση των επεμβάσεων, να τους πληροφορήσουν για όλες τους κινδύνους και τις πιθανές αρνητικές εξελίξεις και να τους αφήσουν να πάρουν μόνοι τους την απόφαση χωρίς να τους καλλιεργούν ελπίδες που δεν υπάρχουν.

Ειδικοί όμως επί των δεοντολογικών θεμάτων επιμένουν ότι οι γιατροί στο νοσοκομείο Ραφλς της Σιγκαπούρης ενήργησαν με επαγγελματισμό, τηρώντας τους κανόνες δεοντολογίας. Συνέστησαν μια ομάδα από 28 εξαιρετικούς συναδέλφους τους που πληρούσαν όλες τις προϋποθέσεις για να αναλάβουν την επέμβαση, δεν πήραν στη διάρκεια της εγχείρησης περιττά ρίσκα και είχαν γνωστοποιήσει στις ασθενείς ότι υπήρχε πιθανότητα να χάσουν τη ζωή τους.

Ο καθηγητής νευροχειρουργικής Κιθ Γκοχ, επικεφαλής της ομάδας των 28 γιατρών και των 100 νοσηλευτών που πήραν μέρος στην επέμβαση, υπεραμύνθηκε της απόφασης να πραγματοποιηθεί η εγχείρηση.

«Σωστή η απόφασή μας»

«Πιστεύω ότι για όλους εμάς που συμμετείχαμε σε αυτή την επέμβαση, αλλά και για όλους εκείνους που ήρθαν στη Σιγκαπούρη από όλα τα μέρη του κόσμου, ο χρόνος και η αφοσίωση είναι μια πειστική ένδειξη της πίστης μας ότι η απόφαση ήταν σωστή», τόνισε. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο καθηγητής Αρθουρ Κάπλαν, επικεφαλής του κέντρου Βιοηθικής του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, ο οποίος υπογράμμισε ότι παρά το τραγικό αποτέλεσμά της, δεν υπήρχε κάτι που να απαγορεύει την εγχείρηση.

Ο Ινδός νευροχειρουργός Μουραλιντάρ Πάι, ο οποίος είχε πραγματοποιήσει επέμβαση αποχωρισμού σιαμαίων από το Νεπάλ, από τα οποία επέζησε το ένα, δήλωσε ότι η ομάδα των γιατρών που έκαναν την επέμβαση είχαν τεράστια εμπειρία και είχαν γράψει βιβλία με θέμα αυτές τις επεμβάσεις. Χωρίς να κρύβει την πικρία του και την απογοήτευσή του, ο Πάι πρόσθεσε ότι όταν όλα πάνε καλά, ο κόσμος λέει καλά λόγια, αλλά όταν συμβεί κάτι κακό τότε όλοι διερωτώνται αν θα έπρεπε να έχει γίνει μια τέτοια επέμβαση. Οι σοροί των δύο σιαμαίων πρόκειται να μεταφερθούν το Σάββατο στην Τεχεράνη, όπου θα γίνει η κηδεία τους. Εκατοντάδες μέλη της ιρανικής κοινότητας στη Σιγκαπούρη συγκεντρώθηκαν σε τέμενος για να προσευχηθούν στη μνήμη της Λαντάν και της Λαλέχ Μπιτζανί. O πρόεδρος της Σιγκαπούρης έστειλε συλλυπητήριο τηλεγράφημα στον Ιρανό ομόλογό του Μοχάμεντ Χαταμί, εκφράζοντας τη λύπη για το θάνατο των δύο αδελφών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή