Το Ιράν θα συνεργασθεί με τον Ελ Μπαραντέι

Το Ιράν θα συνεργασθεί με τον Ελ Μπαραντέι

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

TEXEPANH. Προς μερική αποφόρτιση βαίνει το τεταμένο κλίμα των τελευταίων εβδομάδων στο Ιράν, μετά την επιτευχθείσα χθες συμφωνία συνεργασίας μεταξύ της ιρανικής ηγεσίας και του διευθυντού της Διεθνούς Ατομικής Υπηρεσίας Ελ Μπαραντέι, ο οποίος βρίσκεται από χθες στην Τεχεράνη.

Αν και εκ πρώτης όψεως εκείνο που επετεύχθη είναι μια κατ’ αρχήν συμφωνία για την έναρξη αυστηρότερων ελέγχων στα πυρηνικά του προγράμματα, το γεγονός ότι η ιρανική ηγεσία αποδέχεται την παρουσία επιθεωρητών αμβλύνει τις δυσμενείς ώς τώρα εντυπώσεις και προφανέστατα μειώνει την επιθετική ρητορική της Ουάσιγκτον. «Δεν συζητήσαμε ένα χρονοδιάγραμμα, ούτε υπογράψαμε κάποιο πρωτόκολλο, αλλά συμφωνήσαμε ότι μια ομάδα επιθεωρητών θα φτάσει στο Ιράν για να συζητήσει με την αρμόδια ηγεσία τις περιοχές στις οποίες θα γίνουν οι σχετικές έρευνες», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ελ Μπαραντέι. Φυσικά κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο αιφνιδιαστικών επισκέψεων σε ύποπτες εγκαταστάσεις και με βάση τις δορυφορικές φωτογραφίες που έχουν στη διάθεσή τους οι υπηρεσίες, αλλά προς το παρόν εκείνο που αναδεικνύεται είναι η διάθεση του Ιράν να συνεργαστεί. Προηγουμένως, πάντως, τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία σημείωναν ότι ο Ελ Μπαραντέι θα αντιμετωπίσει προβλήματα, δεδομένου ότι το Ιράν θα απέρριπτε την πρόταση του για «πλήρη διαφάνεια» επί του ζητήματος. Πράγματι, ο Χαμίντ Ρεζά Ασεφί, εκπρόσωπος της ιρανικής κυβέρνησης, είχε δηλώσει ότι πριν προχωρήσουν οι συζητήσεις με τον κ. Μπαραντέι θα πρέπει προηγουμένως να «οικοδομηθεί κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης». Το αντάλλαγμα που ζητούσε το Ιράν για να υπογράψει το πρωτόκολλο ήταν η βοήθεια των δυτικών χωρών για να αναπτύξει το πυρηνικό του πρόγραμμα για μη στρατιωτικούς σκοπούς. Σε ανάλογες δηλώσεις προέβη και ο Ακμπάρ Χασεμί Ραφσαντζανί, πρώην πρόεδρος της χώρας, ο οποίος όμως άφησε αιχμές για τις πιέσεις που ασκεί η διεθνής κοινότητα κατά του Ιράν. O κ. Ραφσαντζανί δεν εφείσθη σχολίων και αναφερόμενος στις ΗΠΑ και τη Βρετανία τις παρομοίασε με τον σκύλο και την ουρά του και πρόσθεσε ότι οι απειλές των Αμερικανών δεν τρομάζουν το Ιράν. Αφορμή για τα δηλητηριώδη σχόλια του πρώην προέδρου του Ιράν ήταν η υποστήριξη των Αμερικανών και των Βρετανών στους διαδηλωτές, οι οποίοι συγκλόνισαν τη χώρα διαμαρτυρόμενοι κατά του θεοκρατικού καθεστώτος τον περασμένο μήνα.

Συλλήψεις φοιτητών

Χθες, ημέρα της τέταρτης επετείου από τη βίαιη καταστολή της πανεπιστημιακής εξέγερσης το 1999, το καθεστώς της Τεχεράνης συνέλαβε τρεις ηγέτες των φοιτητών τη στιγμή που ανακοίνωναν ότι ακυρώνονται οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις μνήμης για την επέτειο. Υπενθυμίζεται ότι κατά τις πρόσφατες διαδηλώσεις, οι ιρανικές αρχές συνέλαβαν 4.000 ανθρώπους, ενώ απαγόρευσαν τις συγκεντρώσεις των φοιτητών και ανέβαλαν την εξεταστική περίοδο.

Ομως, η πολιτική καταστολής που ακολούθησε ο μεταρρυθμιστής πρόεδρος του Ιράν Χαταμί, δέχεται τώρα επικρίσεις και από τον αδελφό του. Με ανοιχτή επιστολή του στον πρόεδρο, ο Μοχάμεντ Ρεζά Χαταμί, επικεφαλής της πτέρυγας των μεταρρυθμιστών βουλευτών που στηρίζουν τον πρόεδρο, ζήτησε από τον αδελφό του να σταματήσει η παραβίαση των δικαιωμάτων των Ιρανών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή