Σρέντερ: Δεν πάω στην Ιταλία

Σρέντερ: Δεν πάω στην Ιταλία

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. «O καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ δεν επιθυμεί να εκθέσει την οικογένειά του σε περαιτέρω σεναριολογία για το μικρό χρονικό διάστημα των διακοπών που έχουν στη διάθεσή τους. Γι’ αυτόν το λόγο, η οικογένεια σχεδιάζει να περάσει τις διακοπές στο σπίτι της, στο Αννόβερο». M’ αυτήν τη λιτή δήλωση, η κυβερνητική εκπρόσωπος Μπέλα Αντα ανακοίνωσε την απόφαση του Γερμανού καγκελάριου να ακυρώσει τις προγραμματισμένες διακοπές του στην Ιταλία, σε ένδειξη δυσαρέσκειας για τις ιδιαζόντως προσβλητικές δηλώσεις αξιωματούχων της χώρας που ασκεί την ευρωπαϊκή προεδρία.

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι

Η σταγόνα που έκανε το ποτήρι να ξεχειλίσει ήταν η πρόσφατη συνέντευξη του Ιταλού υφυπουργού Στέφανο Στεφάνι στην εφημερίδα «Λα Παντάνια» που, όπως και ο ίδιος ο Στεφάνι, πρόσκειται στη Δεξιά, ξενοφοβική «Λίγκα του Βορρά», έναν από τους κυβερνητικούς εταίρους του Μπερλουσκόνι. O Στεφάνι είχε χαρακτηρίσει συλλήβδην τους Γερμανούς τουρίστες ως «ομοιόμορφα υπερεθνικιστές ξανθούς», που «εισβάλλουν με θορυβώδη τρόπο» στις ιταλικές παραλίες, «τρώγοντας σπαγκέτι και στηλιτεύοντας τη Μαφία».

Ο Γερμανός καγκελάριος, που προφανώς δεν εναρμονίζεται με το πρότυπο του «ξανθού φωνακλά», μάταια περίμενε την αποπομπή του Φρατίνι ή έστω μια δημόσια συγγνώμη για τις προκλητικές του δηλώσεις. Αντί γι’ αυτό, ο υφυπουργός Τουρισμού τον κάλεσε να… τον φιλοξενήσει στη βίλα του, ρίχνοντας κι άλλο λάδι στη φωτιά. Είχαν προηγηθεί οι πολύκροτες δηλώσεις Μπερλουσκόνι στο Ευρωκοινοβούλιο εναντίον Γερμανού ευρωβουλευτή, τον οποίο χαρακτήρισε ιδανικό να ενσαρκώσει ρόλο διοικητή ναζιστικού στρατόπεδου συγκέντρωσης!

Χθες, πάντως, ο Ιταλός πρωθυπουργός εμφανίσθηκε φειδωλός σε σχόλια, σχετικά με την επιλογή του Γκέρχαρντ Σρέντερ να ακυρώσει τις διακοπές του στην Ιταλία, αρκούμενος να δηλώσει στους δημοσιογράφους: «Λυπάμαι γι’ αυτόν»! Οι αντιγερμανικές εκρήξεις του Μπερλουσκόνι και των συνεργατών εξηγούνται αφενός μεν από τη σύγκρουση Ρώμης – Βερολίνου στη διάρκεια της ιρακινής κρίσης, αφετέρου δε από τα επιθετικά σχόλια με τα οποία υποδέχθηκε ο γερμανικός Τύπος την ανάληψη της ευρωπαϊκής προεδρίας από τον «Καβαλιέρε». Αποκορύφωμα ήταν το πρωτοσέλιδο αφιέρωμα του περιοδικού «Ντερ Σπίγκελ», με τον Μπερλουσκόνι σε πόζα… Μουσολίνι, υπό τον τίτλο «O Νονός»!

Απαντώντας στις δηλώσεις Στεφάνι, η λαϊκίστικη, γερμανική εφημερίδα «Μπιλντ» κυκλοφορούσε χθες με πρωτοσέλιδο τίτλο: «Καγκελάριε, μην υποχωρήσεις! Οχι στη Μπέλα Ιτάλια», και παρότρυνε τον Σρέντερ να μείνει για διακοπές στη Γερμανία «που δεν είναι μόνον όμορφη, αλλά και πολύ φθηνότερη». Σε πιο σοβαρούς τόνους, δύο Γερμανοί υπουργοί αξίωναν από τον Μπερλουσκόνι να αποπέμψει τον αθυρόστομο υφυπουργό του. Ενας εκ των δύο, ο υπουργός Εσωτερικών Οτο Σίλι, προσέθεσε μάλιστα: «Οι Ιταλοί πρέπει να γνωρίζουν ότι υπάρχει ανταγωνισμός για την προσέλκυση Γερμανών τουριστών. Αυτοί που σε κλωτσάνε και σε φτύνουν δεν πρέπει να εκπλαγούν όταν διαπιστώσουν ότι η συμπεριφορά τους δεν ήταν καλή διαφήμιση για την πατρίδα τους». Περίπου 9,2 εκατομμύρια Γερμανοί επισκέφθηκαν το 2002 την Ιταλία, δεύτερη χώρα σε σειρά προτίμησης των «ξανθών τουριστών» μετά την Ισπανία.

Συσσώρευση ΜΜΕ

Στο εσωτερικό μέτωπο, ο Μπερλουσκόνι φέρεται αποφασισμένος να περάσει, την ερχόμενη εβδομάδα από τη Γερουσία το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο που θα του επιτρέψει να συνεχίσει να ελέγχει, χωρίς νομικούς περιορισμούς, ένα αφύσικα μεγάλο, για οποιαδήποτε δυτική Δημοκρατία, τμήμα των μέσων μαζικής ενημέρωσης. O πλουσιότερος άνθρωπος της Ιταλίας έχει στα χέρια του τρία ιδιωτικά, τηλεοπτικά κανάλια και ελέγχει ως πρωθυπουργός την κρατική τηλεόραση, γεγονός που σημαίνει ότι επηρεάζει άμεσα 90% του τηλεοπτικού κοινού. H αντιπολίτευση έχει χαρακτηρίσει το επίμαχο νομοσχέδιο «τη μητέρα όλων των συγκρούσεων συμφερόντων», αλλά ο Μπερλουσκόνι δεν φαίνεται διατεθειμένος να υποχωρήσει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή