Συνελήφθη πρώην υπουργός του Σαντάμ Χουσεΐν

Συνελήφθη πρώην υπουργός του Σαντάμ Χουσεΐν

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΓΔΑΤΗ. Μικραίνει ο κατάλογος των πενήντα πέντε πλέον καταζητούμενων στελεχών του καθεστώτος Χουσεΐν, καθώς οι αμερικανικές δυνάμεις συνέλαβαν τον πρώην υπουργό Εσωτερικών του Ιράκ και έναν ακόμα αξιωματούχο του κόμματος του Μπάαθ. Οι επιθέσεις των Ιρακινών ανταρτών, πάντως, συνεχίστηκαν και χθες όταν άγνωστοι εξαπέλυσαν δύο χειροβομβίδες αμερικανικής βάσης στην Φαλούτζα, χωρίς να προκληθούν θύματα ή σημαντικές ζημιές, ενώ ο αμερικανικός στρατός κατέσχεσε πεντακόσιους εκτοξευτήρες αντιαρματικών πυραύλων που βρέθηκαν σε όχημα κοντά στην πόλη Ραμαντί, εκατό χιλιόμετρα δυτικά της Βαγδάτης. Εν τω μεταξύ σύμφωνα με νέα στοιχεία που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα από αμερικανοβρετανικό ινστιτούτο, ο αριθμός των θυμάτων στο Ιράκ κατά τη διάρκεια του πολέμου φαίνεται ότι αγγίζει τις 6000.

Αναλυτικότερα, οι αμερικανικές δυνάμεις συνέλαβαν προχθές το βράδυ τον πρώην υπουργό Εσωτερικών του καθεστώτος Χουσεΐν, Μαχμούντ Ντιάμπ Αλ Αχμάντ σε περιοχή του κεντρικού Ιράκ, ενώ λίγες ώρες νωρίτερα είχε παραδοθεί σε φυλάκιο της Βαγδάτης, ο τοπικός αξιωματούχος του κόμματος του Μπάαθ και μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης της Επανάστασης, Μιζμπάν Χοντρ Χάντι. Με ανακοίνωσή της η Κεντρική Διοίκηση των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ επιβεβαίωσε τις συλλήψεις και κατέστησε σαφές ότι «οι συμμαχικές δυνάμεις θα συνεχίσουν την καταδίωξη των πρώην μελών του καθεστώτος».

Λίγες ημέρες πριν από την έναρξη του πολέμου, ο Αλ Αχμάντ, νούμερο 29 στον κατάλογο των πενήντα πέντε πλέον καταζητούμενων Ιρακινών που έχουν εκδώσει οι ΗΠΑ, είχε διορισθεί διοικητής μιας εκ των τεσσάρων στρατιωτικών περιοχών στις οποίες είχε χωρίσει ο Σαντάμ τη χώρα προκειμένου να αντιμετωπίσει την εισβολή των συμμαχικών δυνάμεων. Τις πρώτες ημέρες του πολέμου, ο τελευταίος, μάλιστα, είχε εμφανιστεί σε συνέντευξη Τύπου κρατώντας μαχαίρι και ένα τουφέκι. «Εχουμε ορκιστεί», είχε δηλώσει τότε, «να μην κρύψουμε τα όπλα μέχρι την ημέρα της νίκης». O Χαντί, νούμερο 23 στον περιβόητο κατάλογο των καταζητούμενων Ιρακινών, παραδόθηκε σε φυλάκιο του αμερικανικού στρατού στη Βαγδάτη.

Καταδίωξη του Σαντάμ

Μολονότι, οι Αμερικανοί έχουν μέχρι σήμερα συλλάβει τριάντα τέσσερις εκ των πενήντα πέντε καταζητούμενων Ιρακινών, όλα δείχνουν ότι απέχουν αρκετά από τη σύλληψη του ίδιου του Σαντάμ Χουσεΐν και των δύο γιων του, Ουντάι και Κιουσάι. Παρά ταύτα, ο Αμερικανός διοικητής του Ιράκ, Πολ Μπρέμερ, υποστήριξε χθες ότι οι συμμαχικές δυνάμεις θα συνεχίσουν την καταδίωξη του πρώην Ιρακινού ηγέτη και του στενού του κύκλου. «Μπορεί να είναι ακόμα ζωντανός», δήλωσε ο κ. Μπρέμερ, «αλλά δεν υπάρχει περίπτωση να επιστρέψει». «Πιστεύω», συμπλήρωσε αναφερόμενος στον πρώην δικτάτορα, «ότι αντιλαμβάνεται και ο ίδιος ότι η θηλιά γύρω από τον λαιμό του σφίγγει και ότι οι ημέρες του στο Ιράκ έχουν προ πολλού τελειώσει».

Το βράδυ της Τρίτης, ο αμερικανικός στρατός, έπειτα από καταγγελίες κατοίκων του κέντρου της ιρακινής πρωτεύουσας που ισχυρίζονται ότι είδαν τον Σαντάμ σε όχημα, πραγματοποίησαν έφοδο σε κτίριο της περιοχής. Αν και τελικά οι έρευνες των Αμερικανών απέβησαν άκαρπες, δεκάδες οπαδοί του πρώην καθεστώτος συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο φωνάζοντας συνθήματα υπέρ του Σαντάμ.

Στο μεταξύ, στη Φαλούτζα, Ιρακινοί αντάρτες εκτόξευσαν δύο χειροβομβίδες εναντίον Αμερικανών στρατιωτών, χωρίς, ωστόσο, να προκαλέσουν απώλειες. O αξιωματικός της νεοσύστατης τοπικής αστυνομίας, Ιγιάντ Αμπέντ, δήλωσε ότι η μια χειροβομβίδα εξερράγη στον αέρα, ενώ η δεύτερη έξω από κτίριο στο οποίο στεγάζονται Αμερικανοί στρατιώτες. Το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα, επίσης, μετέδωσε ότι αμερικανικά στρατεύματα συγκρούστηκαν με αντάρτες κοντά στην πόλη Ραμαντί. Εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού δεν επιβεβαίωσε το συμβάν, υποστήριξε, όμως, ότι οι συμμαχικές δυνάμεις κατέσχεσαν πεντακόσιους εκτοξευτήρες αντιαρματικών ρουκετών. O ίδιος πρόσθεσε ότι τέσσερις άνδρες συνελήφθησαν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή